URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2019, 19:08

Mai analizează, dar a decis! Dăncilă a anunţat de una singură mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim

Mai analizează, dar a decis! Dăncilă a anunţat de una singură mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunţ controversat şi năucitor al premierului Viorica Dăncilă. Aflat într-o vizită în SUA, prim-ministrul a spus că România îşi va muta Ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, dar, chiar dacă a prezentat informaţia ca certă, a adăugat că face o analiză în acest sens şi mutarea se va face "în deplin consens".

Declaraţia a fost făcută într-un discurs pe care Dăncilă l-a susţinut în Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice.

"Sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC că, după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat Dăncilă, arătând că fie decizia ei nu este fermă, fie minte când spune că va face o analiză şi va căuta consensul.

Prim-ministrul a susţinut că Guvernul României a "iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii" mutării ambasadei la Ierusalim, după ce SUA au făcut acest lucru. "După cum ştim, preşedintele Donald Trump a deschis Ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas, admirabil şi curajos, ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian", a spus Viorica Dăncilă.

Iohannis, împotrivă

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat duminică la afirmaţiile făcute de premierul Viorica Dăncilă, atrăgând atenţia asupra faptului că şefa guvernului "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român" şi subliniind că decizia de mutare a unei reprezentanţe diplomatice nu aparţine doar Guvernului.

"Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfăşoară în prezent şi doar cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale. Decizia finală aparţine Preşedintelui României, care este, potrivit Constituţiei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern. Administraţia Prezidenţială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunţată în repetate rânduri de Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului şi Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

"Opinie personală"

Premierul Viorica Dăncilă a declarat diminică seara, la un post TV, că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale.

”Aş vrea să am o discuţie cu domnul preşedinte. (...) Am văzut declaraţia domnului preşedinte care a fost foarte nemulţumit de declaraţia mea. Libertatea de exprimare este a oricui. Eu, ca prim-ministru, mi-aş dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute ambasada şi să fim apropiaţi de SUA şi Israel nu înseamnă că ne îndepărtăm de UE. Decizia finală, conform Constituţiei, este la preşedinte”, a adăugat premierul.

De asemenea, ea a mai spus că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuzîă relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, va analiza toate posibilităţile, neexcluzând sesizarea Curţii Constituţionale.

Reclamaţi pentru înaltă trădare

Mutarea ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim a născut contre dure, anul trecut, între preşedintele Klaus Iohannis şi PSD. Şeful statului a cerut ca Guvernul să facă o analiză detaliată, avertizând că relocarea ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional.

De asemenea, liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut o plângere penală după ce Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei, acuzând-o pe Viorica Dăncilă de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat.

Plângerea îl vizează şi pe şeful PSD, Liviu Dragnea, care nu ar fi trebuit să cunoască informaţii confidenţiale precum planurile de mutare a ambasadei, dar totuşi a vorbit într-un interviu pe această temă.

Decizia PSD de a muta ambasada este una controversată şi riscantă, care ar schimba linia de politică externă a României, cu consecinţe majore în relaţia cu ţările UE şi cu ţările arabe din Orientul Mijlociu. Palestinienii, dar şi locuitorii altor state musulmane, au protestat violent după ce SUA a luat decizia mutării ambasadei, ceea ce înseamnă o recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON