URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2012, 14:46

Lebedele Bihorului: Crişul Repede a devenit adăpostul a zeci de perechi de lebede(FOTO)

Lebedele Bihorului: Crişul Repede a devenit adăpostul a zeci de perechi de lebede(FOTO) DOMICILIATE SAU ÎN TRECERE? Pe Crişul Repede, în zona Sântion, cel puţin 16 lebede îşi petrec liniştite zilele. Specialiştii nu ştiu de unde au venit, nici dacă vor rămâne de tot sau doar pentru o vreme. Deocamdată zburătoarelor pare să le priască aici...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spre bucuria orădenilor, în zona podului Sovata s-a stabilit din luna februarie o familie de lebede care a şi cuibărit în stufărişul de pe Criş. Acum, cele şapte exemplare se plimbă zi de zi pe râu, sub privirile trecătorilor care se bucură de noii "vecini".

Ce nu ştiu însă orădenii este că nu doar în oraş pot fi admirate graţioasele păsări, ci şi în mai multe alte zone din judeţ străbătute de Crişul Repede.

Coabitare în jungla urbană

De ani buni, de cum dădea frigul în zonele nordice ale Europei, o mulţime de lebede veneau să ierneze la Oradea. Păsări acvatice, din familia anatideaelor, înrudite cu gâştele, ele puteau fi uşor recunoscute după gâtul curbat (au cel mai mare număr de vertebre cervicale dintre toate vertebratele) şi după penajul alb aproape imaculat. În zona fostului pod de pontoane, orădenii vedeau an de an frumoasele înaripate, care totuşi nu zăboveau pe aici mai mult de câteva săptămâni.

Pentru prima oară, anul acesta un cuplu de lebede a decis însă să rămână aici, stabilindu-şi "domiciliul" lângă Podul Sovata. Femela a depus ouă, iar acum cuplul, împreună cu cei cinci pui care încet-încet se apropie de maturitate, îşi petrece viaţa în stufărişul de pe malul Crişului. Ca ele mai sunt multe altele, pe o mare parte a cursului râului.

01 mihai togor.jpgCasă bună

La începutul verii, în zona Cheresig puteau fi văzute mai multe familii de lebede, păsări caracterizate prin monogamie. Brusc, în luna iunie, au dispărut. "Habitatul nu le-a fost perturbat, aşa că nu ştim de ce au plecat, şi nici încotro au luat-o", zice Mihai Togor (foto), şeful Aqua Crisius, asociaţia care are în grijă situl natural al cursului Crişului Repede.

Săptămânile trecute, membrii Aqua Crisius au descoperit alte perechi în amonte, în zona Sântion. "Sunt în jur de 16 exemplare. Nu ştim dacă sunt aceleaşi care erau la Cheresig sau nu, dar se află aici de ceva timp", precizează Togor.

În zona unde Crişul formează un aşa-numit golf, păsările par să-şi fi găsit un cămin ideal. Pe malurile pline de stufăriş îşi găsesc uşor de mâncare: alge, plante, rădăcini. Nu par deloc deranjate de pescarii din zonă, care, la rândul lor, nu au încercat să le facă nimic rău. Cel puţin până acum.

Astfel de colonii au mai fost sesizate şi în zona Fughiu şi Lugaşul de Jos. "De la Fughiu au plecat, la Lugaş încă mai sunt. Sperăm doar să nu fie puse pe fugă de colonia de romi din apropiere", zice ecologistul.

Mediu propice

Ce a adus în Bihor atât de multe lebede încă nu ştie nimeni. "Ar trebui studiate îndelung de specialişti. Abia atunci am putea spune de ce vin şi de ce rămân", zice Togor. Totuşi, unii pun "exodul" pe seama lucrărilor de îndiguire care se derulează pe unele râuri din Ungaria, unde anii trecuţi trăiau colonii întregi de lebede. Betonarea malurilor pare să alunge păsările care, în lipsa vegetaţiei, nu mai au ce mânca.

Logic, pentru ca lebedele să rămână la noi, singurul lucru care poate fi făcut este păstrarea intactă a habitatului natural. "Nu permitem nimănui să taie stufărişul. Asta sigur le-ar alunga", precizează preşedintele Aqua Crisius, care admite că e foarte posibil ca tocmai malurile naturale ale Crişului să fie ceea ce le atrage. Pe de altă parte, alţi specialişti presupun că schimbările climatice ce se accentuează de la an la an determină păsările să capete alte obiceiuri decât cele cunoscute, inclusiv să-şi schimbe "domiciliul" ori zonele în care petrec anumite anotimpuri.

La unguri e la fel

O "invazie" de lebede are loc şi imediat dincolo de graniţa României. "Reprezentanţii Parcului Naţional Hortobagy (n.r. - situat dincolo de frontieră, în Hajdu-Bihar) mi-au spus că şi la ei numărul de lebede a crescut substanţial de-o vreme. Dar nu sunt foarte fericiţi, pentru că lebedele, fiind agresive, distrug habitatul altor păsări", zice Togor.

La noi, din fericire, par totuşi să convieţuiască bine cu restul zburătoarelor din zona Sântion, care nu sunt deloc puţine. Şi cine ştie, dacă se vor "înţelege" între ele şi nu vor fi alungate de oameni, în vecinătatea Oradiei ar putea apărea o deltă. Chiar dacă una mai mică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
postarii aiurea
climatul este schimbator,observ ca sovinismul e stator,nici macar la articole referitoare la natura nu exista cineva sa critice pe alta tema? Problema este sa ne bucuram de "fenomen" sau sa ne ingrijoram,clima este surpinzatoare si acest aspect trebuie sa ne ingrijoreze,cu toate ca ne place noua "priveliste" care cu siguranta ne "anunta" faptul ireversibil de schimbare a climei si nu numai pe plan regional ci la nivel global,deocamdata sa ne bucuram de "priveliste".
Postat 22 Septembrie 2012, 09:33 de eucumine
Aaa
Ungurii sunt din Ungaria. Maghiarii sunt cei care vorbesc limba maghiara. Concluzia: Nu toti maghiarii sunt unguri. Si aici era vorba de tara vecina. Asa ca Adi... ia *!
Postat 21 Septembrie 2012, 18:22 de Adrian
unguri
"unguri"ce urat suna, intr-un astfel de articol, mai de calitatea suna mai bine "maghiari"
Postat 21 Septembrie 2012, 15:18 de Adi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON