URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2015, 16:10

La un an de la tragedia aviatică din Apuseni, jandarmii bihoreni au primit un aparat GPS

După ce, în urmă cu un an, salvatorii bâjbâiau în Munţii Apuseni, căutând aeronava prăbuşită cu un echipaj medical la bord, autorităţile abia acum iau măsuri.

Prim-adjunctul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, colonel Petru Lung, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la începutul acestui an postul montan de Jandarmerie din Stâna de Vale a primit un aparat GPS. "Dacă primim coordonatele, cu acest aparat ştim direct unde să mergem", a explicat Lung.

Performant şi rezistent la intemperii, aparatul este conceput explicit pentru salvările montane. Până să fie util, GPS-ul trebuie însă "plimbat" de jandarmi pe toate potecile şi cărările din munţi, ca să reţină aceste trasee în memorie şi, la nevoie, să le şi afişeze. "Am început activitatea de introducere a tuturor coordonatelor din zona noastră. Subofiţerii trebuie să meargă pe jos zeci de kilometri", a explicat prim-adjunctul IJJ Bihor.

Lung a mai spus că în perioada următoare, jandarmii bihoreni, cei din Cluj şi din Alba vor face un exerciţiu comun de salvare montană în Parcul Natural Apuseni, folosind tocmai aceste GPS-uri.

Pe de altă parte, însă, jandarmii bihoreni mai au nevoie de maşini de intervenţie. Potrivit maiorului Ioan Bogdan, purtător de cuvânt al IJJ Bihor, în prezent necesarul de mijloace de transport al Inspectoratului este acoperit doar în proporţie de 21%. "De ani buni suntem cu acest procent. Avem mijloace auto la toate subunităţile, dar ne lipsesc mijloacele mari, precum microbuze, autobuze", a precizat Bogdan. Colonelul Lung a precizat, însă, că are promisiuni de la Bucureşti că Inspectoratul va primi maşinile necesare.

Ocupaţi cu alegerile

În aceeaşi conferinţă, reprezentanţii Jandarmeriei bihorene au prezentat bilanţul activităţilor în 2014. Pentru asigurarea ordinii publice, jandarmii au avut 1.641 de misiuni, din care cele mai multe, 1.113, în timpul campaniilor electorale şi în zilele de votare la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Totodată, oamenii legii au intervenit la 18 proteste, 342 manifestări cultural-artistice, religioase şi comemorative, 148 manifestări sportive, două misiuni pe timpul unor vizite oficiale şi 156 de acţiuni la solicitarea cetăţenilor. De asemenea, jandarmii au avut 19 misiuni de protecţie antiteroristă, de regulă la solicitarea unor instituţii şi toate derulate fără evenimente.

În 2014, jandarmii bihoreni au asigurat protecţia instituţională a 26 de obiective (instanţe, trezorerii, obiective MAI, săli de judecată etc.), dar şi a 811 transporturi (de armament, muniţii şi tehnică de luptă, de bunuri şi valori ori de corespondenţă clasificată). De asemenea, au avut şi 237 de misiuni în cooperare cu alte instituţii, precum Poliţia, DGA, executorii judecătoreşti, Garda de Mediu, organe silvice, organe piscicole ori altele.

IJJ Bihor a avut anul trecut, la capitolul cheltuieli de personal, un buget de 18,7 milioane lei, iar pentru bunuri şi servicii unul în valoare de 311.630 de lei. "Pentru 2015 ne propunem un salt calitativ al rezultatelor şi misiunilor", a mai spus Lung.

Citeşte în galeria de documente raportul IJJ Bihor pentru 2014!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON