URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2022, 00:01

La mulţi ani, 2022! Anul Nou, întâmpinat cu tradiţii şi speranţe

La mulţi ani, 2022! Anul Nou, întâmpinat cu tradiţii şi speranţe (foto: generic, credit: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2022 este întâmpinat cu focuri de artificii în întreaga lume, dar şi cu multă speranţă în revenirea, cât mai curând, la normalitate, după doi ani de pandemie.

În România, trecerea dintre ani înseamnă şi respectarea unor tradiţii şi superstiţii, între care integrarea în meniul festiv a strugurilor şi mâncărurilor de peşte. 

Spre deosebire de anul trecut, la trecerea din 2021 în 2022 se pot organiza mese festive în restaurante pe tot parcursul nopţii, precum şi petreceri în aer liber, printr-o dispensă aprobată de Guvern, de care amatorii de distracţii profită din plin. 

În noaptea dintre ani, după miezul nopţii, unii români mănâncă câte 12 boabe de struguri, care simbolizează belşugul, obicei respectat şi în alte ţări. De asemenea, majoritatea românilor consumă de Revelion peşte, pentru prosperitate, dar şi pentru că se spune că cei care respectă această tradiţie vor "înota" printre necazuri, aşa cum înoată şi peştele prin apă. 

Pentru noroc, unii poartă măcar un obiect roşu de îmbrăcăminte. Mai ales la sate, se umblă cu Pluguşorul. Însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, este menit să alunge ceea ce a fost rău şi să aducă ceea ce este fast pentru agricultură, scrie Digi24.ro. 

În ceea ce priveşte superstiţiile, românii cred că în ziua de Anul Nou nu trebuie să aibă datorii sau să umble fără bani la ei. O altă superstiţie cere ca prima zi din an să nu se scoată nimic din casă, nici măcar gunoiul, la fel cum nu se dă cu mătura prin casă. 

Pe 1 ianuarie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile, considerat ocrotitorul săracilor şi păzitor de duhuri rele. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON