URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2023, 17:01

Israelul, atacat din Fâșia Gaza. Cel puțin 40 de morți și 800 de răniți. Sute de pelerini români se află în această țară (VIDEO)

Israelul, atacat din Fâșia Gaza. Cel puțin 40 de morți și 800 de răniți. Sute de pelerini români se află în această țară (VIDEO) colaj foto: Surse: Foto: X / OSINTdefender / HotNews
Israelul, atacat din Fâșia Gaza. Cel puțin 40 de morți și 800 de răniți. Sute de pelerini români se află în această țară (VIDEO) Foto: X / OSINTdefender
Israelul, atacat din Fâșia Gaza. Cel puțin 40 de morți și 800 de răniți. Sute de pelerini români se află în această țară (VIDEO) Foto: X / OSINTdefender
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel puțin 40 de persoane au murit, iar aproximativ 800 sunt rănite, după ce mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israel „e în război”. Autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 790 de români aflați în pelerinaj în Israel.

Sâmbăta neagră

Potrivit HotNews.ro, sirenele care avertizează că se apropie rachete au sunat începând de sâmbătă dimineață în sudul și centrul Israelului, iar vuietul continuu al lansărilor a putut fi auzit în Fâșia Gaza. Locuitorii din Gaza au spus că au auzit ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropiere de orașul Khan Younis, situat în sudul țării, și au văzut mișcări semnificative de luptători înarmați, arată sursa citată.

„Un număr necunoscut de teroriști" din Fâșia Gaza s-au infiltrat pe teritoriul Israelului, a anunțat, în cursul dimineții, Armata israeliană. Localnicii au fost îndemnați să rămână în locuințe.

Inițial, nu a existat nicio revendicare a responsabilității atacurilor. Ulterior, Hamas, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza, a revendicat responsabilitatea atacului supriză.

Un comandant militar de rang înalt al Hamas, Mohammed Deif, a făcut apel la forțele armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului. El a anunțat începerea operațiunii într-o transmisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupații de pe pământ", a spus el, susținând că au fost lansate 5.000 de rachete.

Jihadul Islamic, o organizație palestiniană mai mică, ce a purtat, de asemenea, mai multe războaie cu Israelul, a anunțat că se alătură Hamas în acest atac: „Forțele noastre sunt alături de frații lor din Hamas, umăr la umăr, până la victorie", au transmis liderii acesteia.

Mai multe clipuri apărute online au arătat luptători Hamas care încercau să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici și, fapt extrem de neobișnuit, un număr de luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul unor motoparapante, ajungând în orașul Sderot. De asemenea, aceștia au intrat în oraș și cu camionete și motociclete, arată sursa citată.

„Suntem în război”

Sirenele de avertizare răsună inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află pe picior de război și mobilizează rezerviști.

Premierul Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator, arată sursa citată.

„Suntem în război și vom câștiga”, a spus premierul israelian. „Inamicul nostru va plăti un preț de un fel pe care nu l-a mai cunoscut până acum”, a declarat Netanyahu într-un discurs video citat de HotNews.

Atât Hamas, cât și Jihadul Islamic au afirmat că țin ostatici soldați israelieni. 

Imagini groaznice

HotNews notează că pe rețelele de socializare au apărut imagini cutremurătoare din orașul israelian Sderot, unde se pare că forțe Hamas au împușcat civilii pe care i-au prins pe stradă. De asemenea, au fost făcute publice imagini șocante, cu femei violate, răpite sau omorâte, trupuri de soldați batjocorite, bărbați bătuți și făcuți prizonieri.

Statul Israel „se confruntă cu un atac terorist de amploare” și va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetățenii, a transmis Ambasada Israelului în România.

Un bilanț provizoriu anunțat de serviciul israelian de urgență în cursul după amiezii de sâmbătă arată că cel puțin 40 de persoane au fost ucise. Alte 779 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului israelian al Sănătății.

Conflictul a fost criticat de comunitatea internațională, care cere încetarea focului.

Inclusiv Ministerul Afacerilor Externe din România și președintele Klaus Iohannis „condamnă cu fermitate atacul”.

Aproape 800 de români, în pelerinaj în Israel

Ministerul Afacerilor Externe din România a ridicat sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război și îi atenționează pe românii care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească țara.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 790 de români aflați în pelerinaj în Israel.

„Sunt în jur de 790 de români, în acest moment, pelerini, şi, împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare", a declarat Ciolacu, potrivit HotNews.ro.

HotNews.ro mai precizează că acest conflict a început sâmbătă, la a o zi după ce s-au împlinit 50 de ani de la începutul războiului arabo-israelian din octombrie 1973. „Războiul a durat doar trei săptămâni, dar a zguduit economia mondială și a culminat cu Acordurile de la Camp David, prin care Egiptul a devenit prima țară arabă care a stabilit legături diplomatice cu Israelul. Cunoscut de israelieni sub numele de Războiul de Yom Kippur și de arabi sub numele de Războiul din Octombrie, el a început când Egiptul și Siria au lansat un atac pe două fronturi asupra Israelului pentru a-și recâștiga teritoriile pierdute în Războiul de șase zile din 1967, când Israelul a capturat Peninsula Sinai din Egipt și Înălțimile Golan din Siria”, scrie sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON