URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2022, 13:35

Își iau țara înapoi. Soldații ucraineni au eliberat 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de Rusia. La televiziunile ruse se vorbește despre pace (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai multe zile cu victorii importante în zonele de sud și de est ale Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seara că forțele ucrainene au eliberat de sub ocupația rușilor 6.000 de kilometri pătrați. În acest timp, la una dintre televiziunile populare din Rusia, unii comentatori au spus că rușii nu au cum să câștige acest război și au propus negocieri pentru pace. 

Contraofensiva Ucrainei

„De la începutul lunii septembrie și până astăzi, luptătorii noștri au eliberat peste 6.000 de km pătrați din teritoriul Ucrainei în sud și în est (...) Avansurile forțelor noastre continuă”, a spus Zelenski în mesajul său zilnic către ucraineni în ce privește evoluția războiului, citat fiind de Hotnews.ro. 

Conform aceluiași portal de știri, Statele Unite ale Americii evaluează că Rusia și-a cedat în mare măsură teritoriile capturate în apropiere de Harkov și, pe deasupra, mulți soldați ruși în retragere au părăsit Ucraina, trecând peste graniță înapoi în Rusia.

Și-au lăsat în urmă armele

În timpul retragerii de pe unele fronturi, ca urmare a contraofensivei ucrainenilor în regiunea Harkov, soldații ruși au abandonat mii de tone de echipament militar și muniții, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a spus că acele echipamente militare vor fi folosite, de acum, împotriva invadatorilor.

Ba mai mult, ucrainenii îi ironizează pe ruși pentru că au fugit și și-au lăsat în urmă dotările militare. Ministerul Apărării a publicat o înregistrare în care se văd mai multe tancuri și blindate rusești pe frontul de la Izium-Harkov. „Rusia continuă să-și mențină statutul de cel mai mare furnizor de echipament militar pentru armata ucraineană”, se arată în mesaj. 

„Fără apă sau fără voi? Fără voi!”

Având sprijinul Occidentului și al poporului său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis invadatorilor un mesaj tranșant, în timp ce soldații săi derulau contraofensive pentru recuperarea teritoriilor. 

„Încă mai credeți că suntem același popor? Că ne puteți speria, că ne puteți zdrobi, că ne puteți forța să facem compromisuri? Nu pricepeți? Nu întelegeți cu cine aveți de-a face? Ce valori ne duc înainte? Cine suntem?”, a început Zelenski. El a continuat, arătând că ucrainenii vor renunța la aproape orice doar să-i cotropească pe invadatori: „Fiți atenți la mine: Fără gaz sau fără voi? Fără voi! Fără lumină sau fără voi? Fără voi! Fără apă sau fără voi? Fără voi! Fără hrană sau fără voi? Fără voi! Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt atât de înspăimântătoare și ucigașe ca "prietenia" și "frăția" voastre. Istoria le va pune pe toate la locul lor. Și vom avea și gaz, și lumină, și apă, și mâncare... Și toate, FĂRĂ VOI!”, a transmis liderul de la Kiev.

Despre pace...

În contexul atacurilor strategice de succes ale armatei ucrainene, în Rusia se vorbește, cum nu s-a făcut până acum, despre nevoia unor negocieri și despre pace. „Oamenii care l-au convins pe președintele Putin că operațiunea militară specială va fi rapidă și eficientă, că nu vom lovi populația civilă, că vom veni și că Garda Națională, alături de soldații lui Kadârov, vor face ordine, acești oameni ne-au păcălit! a spus Boris Nadejdin, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei, la una dintre televiziunile ruse.

El a continuat spunând că „trebuie să realizăm că este imposibil să înfrângem Ucraina cu resurse și tactici de război colonial, pe care le folosește Rusia acum” și adăugând „sugerez discuții de pace ca să terminăm războiul și să trecem la rezolvat chestiunile politice”.

În schimb, Moscova susține public că nu cedează. Conform Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia își va atinge obiectivele „operațiunii militare speciale”, ba mai mult că nu există nicio perspectivă pentru discuții de pace cu Ucraina. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sâmbătă eliberaseră 2.000 kmp din nord-estul harkovian ...
... ieri (luni) era declarați 3.000 iar azi, că-i și marți și 13, s-a ajuns la 6.000 kmp. În ritmul ăsta de Crăciun montăm bradul, cu Slava Ukraina în vârf, fix în Piața Roșie. Întretimp, rușii montează noile borne de graniță pe linia de la vest de Lugansk și la sud-vest de Donbass.
Postat 13 Septembrie 2022, 16:12 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON