URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2022, 15:36

„Înghețăm degeaba”. În Oradea, vânzările de mărțișoare nu și-au revenit încă după căderea de anul trecut (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vânzările de mărțișoare nu și-au revenit încă după căderea de anul trecut, când s-au înjumătățit.

Mărțișor înfrigurat

Marți, la prânz, comercianții nu știau încă dacă își vor scoate cheltuielile, în condițiile în care chiriile au crescut la un nivel record, de peste 300 lei pe metrul pătrat.

„E foarte frig, chiar dacă de dimineață a fost soare. Înghețăm degeaba pe vântul ăsta rece, că lumea nu prea vine”, a declarat un vânzător BIHOREANULUI.

Comercianții speră că vânzările se vor relansa în cursul după amiezii, când orădenii vor ieși de la muncă în ideea că se vor opri la cumpărături în drum spre casă.

„Până acum nu pot spune dacă voi ieși pe plus. Vânzările sunt la nivelul de anul trecut, poate puțin mai bune, dar nu mai e cum era înainte de pandemie”, a spus o vânzătoare din strada Republicii.

La fel ca în anii trecuți, clientela este formată din copii și adolescenți care au cumpărat mărțișoare pentru profesoare, mame sau prietene, dar și din adulți, care au ales mărțișoare pentru soții.

„Cel mai bine trec mărțișoarele mai simple, la un preț de până în 5 lei. Mai scumpe cumpără doar domnii”, a spus comercianta.

Prețurile mărțișoarelor variază, în funcție de complexitate și atenția pentru detaliu, între 2 lei și 15 lei.

Numărul comercianților a scăzut...

Anul acesta au participat la licitația pentru atribuirea locurilor de vânzare cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie doar 28 de comercianți față de 36, anul trecut.

„Pandemia a făcut anul trecut ca vânzările de mărțișoare să scadă, așa că anul acesta s-au prezentat la licitație mai puțini comercianți decât în alți ani. Oamenii s-au plâns că, de când cu pandemia, orădenii nu mai ies ca de obicei, iar mărțișoarele nu se mai vând ca altădată”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

... prețul chiriilor a crescut

Anul acesta municipalitatea orădeană a scos la licitație 14 amplasamente pentru vânzarea de mărțișoare.

Având în vedere că pietonalul străzii Republicii este afectat de lucrări de înlocuire a rețelei de termoficare, cele mai căutate amplasamente au fost cele din Piața Unirii și centrul cartierului Rogerius.

În cazul locurilor de vânzare licitate pe metrul pătrat pe zi, cea mai mare sumă plătită a fost de 307 lei pentru un amplasament din strada Transilvaniei, în condițiile în care licitația a pornit de la numai 5 lei pe metrul pătrat pe zi.

În ceea ce privește închirierea de standuri, cea mai mare sumă plătită anul acesta a fost de 285 lei pe tarabă pe zi, iar licitația a pornit de la 50 lei pe amplasament pe zi.

Anul trecut cel mai mare preț de închiriere a fost cu 10 lei mai mic, de 275 lei pe tarabă pe zi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON