URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2023, 15:00

Incendiu în Săucani, provocat de un scurtcircuit. Două tone de furaje s-au făcut scrum

Incendiu în Săucani, provocat de un scurtcircuit. Două tone de furaje s-au făcut scrum (sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii din Beiuș au intervenit marți dimineață, în jurul orei 6.15, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Săucani, comuna Răbăgani.

Din cauza unui scurtcircuit, o anexă a fost cuprinsă de foc, iar flăcările amenințau să se extindă și la casa proprietarilor, care are un perete comun cu clădirea afectată.

Militarii au reușit să evite răspândirea focului, dar pagubele proprietarilor sunt serioase: 70 de metri pătrați din acoperișul construcției, o ușă și aproximativ două tone de furaje.

Pompierii le reamintesc bihorenilor că incendiile de natură electrică pot fi evitate, dacă se respectă anumite măsuri de prevenție. De pildă, nu trebuie folosite echipamente de iluminat, aparate electrice, cabluri, prize sau întrerupătoare cu defecțiuni ori cu improvizații și nu se recomandă nici folosirea de siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat.

„Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi”, a transmis ISU Crișana.

Tot pentru prevenirea unui incendiu, aparate electrice precum fier de călcat, radiator, reșou, lămpi, nu trebuie lăsate în priză și nesupravegheate, iar electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat etc.) ar trebui să aibă fiecare câte o priză.

„Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor”, mai recomandă pompierii.

Nu în ultimul rând, ar trebui să aveți la îndemână un stingător cu pulbere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON