URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2022, 15:16

Încasările din amenzile de parcare au crescut cu 33% în Oradea anul trecut

Încasările din amenzile de parcare au crescut cu 33% în Oradea anul trecut foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încasările din amenzile de parcare au crescut anul trecut în Oradea cu 33%, adică la 2,6 milioane lei, echivalentul a peste o jumătate de milion de euro.

Un "nucleu dur" de cetăţeni...

Potrivit șefului Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa, veniturile oraşului din amenzile de parcare s-au menţinut constante în ultimii trei ani, în jurul sumei de două milioane lei.

"Comparativ, în ceea ce priveşte veniturile din parcări se poate observa că amenzile rămân relativ echilibrate în jurul valorii de două milioane lei începând din anul 2018. Aceasta denotă că există un nucleu dur de cetăţeni care nu vor să se conformeze sau se conformează mai greu în ceea ce priveşte plata taxelor de parcare", a declarat Lucian Popa, luni, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat raportul instituţiei pe anul 2021.

Potrivit acestuia, în ciuda veniturilor tot mai mari de la un an la altul, "scopul amenzilor nu este taxarea cetăţenilor, ci reglarea traficului şi reducerea poluării în zona centrală".

Venituri în creştere

Creşterea de 33% a veniturilor din amenzile pentru parcare - de la puţin peste 2 milioane lei în 2020, la 2,6 milioane lei în 2021 - a avut loc în contextul în care, anul trecut, toate veniturile DPI s-au majorat cu circa 20%.

"Trendul este unul crescător cu circa 10 - 20% an de an, singura excepţie fiind anul 2020, când, din cauza pandemiei, nimeni nu ştia ce se întâmplă", a explicat directorul.

Concret, veniturile proprii ale DPI au crescut în 2021 de la 48,3 milioane lei, la 57,6 milioane lei (19,33%), în contextul în care încasările din parcări au urcat la 21 milioane lei (21,24%), cele din închirierea locuinţelor la 4,3 milioane lei (16,16%), cele din închirierea spaţiilor comerciale la 1,9 milioane lei (1,94%), iar cele din vânzările de imobile la 18,2 milioane lei (33,84%).

Spre exemplu, printre altele, DPI a vândut unui investitor privat cu 1,7 milioane lei clădirea fostei Policlinici cu plată din strada George Enescu pe amplasamentul căruia urmează să fie ridicat un bloc cu patru niveluri, a înstrăinat mai multe terenuri în parcurile industriale ale Oradiei către investitorii care şi-au amenajat deja aici facilităţile de producţie, dar şi amprentele la sol ale blocurilor din zona Ceyrat.

Bani pentru lucrări

În ceea ce priveşte modul în care a fost cheltuit bugetul pe anul trecut al DPI (80,1 milioane lei în total), 54,7 milioane lei au fost plătiţi pentru întreţinerea imobilelor din inventarul municipalităţi, plata utilităţilor acestora şi altele, în vreme ce 20,7 milioane lei s-au cheltuit pe lucrări şi întreţinerea bazelor sportive, 16,6 milioane lei pe creşe şi asistenţă socială, iar 4,6 milioane lei pe instituţiile de învăţământ.

Spre exemplu, cele mai mari investiţii în domeniul învăţământului s-au referit la reabilitarea clădirilor şcolii Szacsvay Imre şi a Liceului Mihai Eminescu (5,3 milioane lei), construirea unei săli multifuncţionale pentru Liceul Lucian Blaga cerută de orădeni prin intermediul unui proiect de bugetare participativă (1,3 milioane lei) şi reabilitarea Grădiniţei 55 (709.700 lei).

În ceea ce priveşte domeniul sportiv, DPI a plătit în ultimii doi ani 25,6 milioane lei pe reabilitarea Bazinului Olimpic, acum în curs de finalizare, construirea şi racordarea la reţeaua de utilităţi a noii Săli Polivalente din zona străzii Traian Blajovici, care urmează să fie predată oraşului de Ministerul Dezvoltării în primăvara acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O mică/mare problemă de fond.
Avem un paradox, probabil unic în Europa, costă parcarea de suprafață, linii trasate, mai mult ca cea subterană/etajată. Dacă administrația nu sărea etape, organiza licitații și atrăgea operatori internaționali să construiască parcările, nu se afla în acest cvasi conflict de interese, dictează în totalitate prețul parcărilor.
Postat 01 Februarie 2022, 09:42 de User anonimizat
Crestem odata cu tara!
Psihiatria nu mai e o optiune pentru noi, distopia, da: Un "nucleu dur" de cetăţeni.../ "scopul amenzilor nu este taxarea cetăţenilor etc.
Postat 31 Ianuarie 2022, 16:33 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON