URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2022, 14:30

În Bihor se fac puncte fixe de recenzare: Doar 81% din populația estimată a județului a fost „numărată” până acum

În Bihor se fac puncte fixe de recenzare: Doar 81% din populația estimată a județului a fost „numărată” până acum Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu nici 10 zile înainte de finalizarea activităților de recenzare în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor, în județul Bihor a fost luată în evidențe puțin peste patru cincimi din populația rezidentă estimată la 1 decembrie 2021.

„Rugăm populația”

Într-o ultimă încercare de a cuprinde în RPL mai mulți locuitori, în Bihor se înființează 32 de puncte fixe de recenzare, în baza unei Hotărâri a Comisiei Centrale RPL, așa cum, de altfel, se înființează și în celelalte județe.

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de Direcția Județeană de Statistică, punctele fixe de recenzare a persoanelor vor folosi la recenzarea locuitorilor fără deplasarea recenzorilor la domiciliul acestora.

Cele 32 de puncte fixe de recenzare vor fi deschise în: Oradea (la sediile Primăriei, Direcției de Asistență Socială Oradea și DJS Bihor), precum și în Marghita, Salonta, Beiuș, Aleșd, Săcueni, Batăr, Biharia, Borș, Ciumeghiu, Copăcel, Drăgănești, Drăgești, Husasău de Tinca, Ineu, Măgești, Nojorid, Olcea, Paleu, Pomezeu, Popești, Rieni, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Suplacu de Barcău, Tileagd și Tinca (în majoritatea cazurilor în sediile primăriilor).

„Rugăm pe această cale populația să sprijine efortul recenzorilor de a colecta datele pentru recensământul populației și locuințelor, pentru a obține informații de calitate necesare politicilor publice naționale și locale, în domeniul economic și social”, transmite DJS Bihor, care coordonează desfășurarea RPL.

Sub 82%

Cea de-a treia etapă de recenzare a populației și locuințelor, în care recenzorii „numără” populația la domiciliu, a început în 31 mai și se va încheia pe 17 iulie.

Conform DJS Bihor, până la finalul zilei de 6 iulie 2022, în Bihor s-au înregistrat 452.277 chestionare care au avut completată secțiunea de persoană, ceea ce reprezintă 81,7% din populația rezidentă țintă estimată a județului Bihor, la 1 decembrie 2021, pondere care situează județul Bihor pe locul 15 în țară.

Din totalul  chestionarelor completate, 307.194 au fost completate în etapa de autorecenzare online și asistată și 145.083 în etapa de interviuri în teren.

Localităţile din Bihor cu cel mai mare procent de chestionare completate la nivel de persoană, sunt Lugaşu de Jos, Sânnicolau Român, Mădăras, Tăuteu, Pietroasa, Lazuri de Beiuş, Vârciorog, Oșorhei și Gepiu.

La polul opus, localităţile cu cele mai slabe rezultate sunt: Copăcel, Tileagd și Căpâlna.

În Oradea au fost completate 144.519 chestionare, ceea ce reprezintă 76,7% din populația rezidentă țintă estimată a municipiului la 1 decembrie 2021.

Neatingerea țintei de 100% pentru recenzarea populației are ca efect nu doar scăderea capacității instituțiilor de a elabora politici publice de calitate, ci și reducerea alocărilor de fonduri pentru comunele și orașele cu populație mică, precum și a aparatului birocratic și administrativ al unor instituții unde dimensiunea acestuia se raportează la numărul de locuitori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON