URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2021, 15:01

Guvernul Florin Cîţu a fost demis!

Guvernul Florin Cîţu a fost demis! Marţi, PSD-iştii au dus în Parlament o machetă cu Superman cu capul în jos. A fost o aluzie la o imagine postată recent pe conturile lui Florin Cîţu, care se asocia cu imaginea supereroului (foto: Digi 24)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu a trecut, iar astfel executivul a fost demis. Moţiunea de cenzură, dezbătută marţi în Parlamentul României, a fost votată de parlamentarii PSD, care au şi depus-o, de cei ai USR şi de aleşii AUR. 

Rezultatul oficial arată că, din cei 318 deputaţi şi senatori prezenţi, au votat pentru adoptarea moţiunii de cenzură 281. Pentru ca moţiunea să treacă, era nevoie de 234 de voturi. 

Cu capul în jos

Conform Digi24, parlamentarii care şi-au asumat demiterea Guvernului au votat cu bilele la vedere. Guvernul condus de Florin Cîţu a fost astfel demis, după mai puţin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, şi la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare, scrie Hotnews.ro.

Marţi, social democrații au dus în Parlament o machetă cu Superman cu capul în jos - aluzie la montajul postat recent de Florin Cîţu pe reţelele sociale. Aleşii din opoziţie şi-au făcut selfie-uri cu Supermanul prăbuşit. PSD-iştii au apelat la macheta cu Superman după ce echipa lui Cîţu i-a asociat imaginea în câteva rânduri cu cea a supereroului. 

Înaintea votului, Cîţu a declarat: "A fost o dezbatere care a arătat clar cum stă România. USR se ceartă cu PSD în timpul moţiunii, ceea ce înseamnă că nu au un plan de guvernare după, nu ştiu ce se întâmplă. Întrebarea rămâne pentru USR: până la urmă votaţi moţiunea care spune că aţi fost incompetenţi sau mergeţi cu varianta imaginară că ar exista o altă moţiune care spune că sunteţi competenţi. Votul de azi arată clar că sunteţi de acord cu PSD şi asta va rămâne în istorie. (...) Dragi colegi, aşa cum am spus, guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale. Mergem mai departe", a declarat Florin Cîţu, în plenul Parlamentului, în finalul dezbaterilor pe marginea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD.

Demiterea Guvernului Cîţu intensifică un moment de criză pentru România, dată fiind extinderea infecţiilor cu SARS-CoV-2, creşterea preţurilor la energie, dar şi nevoia de punere în practică a PNRR, un program ce oferă posibilitatea unor investiţii de 29 miliarde de euro.

Cioloş: "Drum bun, domnule Cîţu!"

Înainte de anunţarea rezultatului oficial al votului, dar după numărătoarea paralelă, noul preşedinte al USR PLUS, Dacian Cioloş, i-a urat "drum bun" lui Cîţu. 

"Drum bun, domnule Cîțu! O țară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră și iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîțu să se încheie cât mai repede. Pe cetățeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei și nu la putere, de dragul puterii. Oamenii se luptă azi cu scumpiri, pandemie, un sistem sanitar ajuns la limită, nesiguranța cu privire la rămânerea școlilor deschise. Toată lumea știe că avem o problemă sistemică, că încrederea în stat a ajuns la cote minime, iar situația este absolut dramatică. Regretabil, această criză a fost provocată și escaladată de domnul Cîțu, care, pentru a câștiga puterea în partid, a sacrificat o coaliție funcțională", a scris acesta pe Facebook.

Pe de altă parte, Cioloş a spus că USR PLUS aşteaptă "o reacție echilibrată de la PNL", iar formaţiunea este pregătită să reia discuţiile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale.

"Vrem să înțelegem ce își doresc în continuare și vom vedea în funcție de negocierile de la Cotroceni în ce direcție o vom lua. Ne abținem de la mai multe comentarii și propuneri până când nu avem o propunere realistă de coaliție guvernamentală. Suntem pregătiți să reluăm discuțiile în condiții civilizate și rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîţu în ultimele luni", a transmis Dacian Cioloş.

Ciolacu: Vrem anticipate

Şeful PSD, Marcel Ciolacu, a spus că este "exclus" ca partidul social democrat să susţină un guvern minoritar PNL. De asemenea, Ciolacu a spus că îşi doreşte alegeri anticipate, acestea fiind singura soluţia pentru rezolvarea crizei.

Când a început votul pentru moţiune, parlamentarul bihorean Ioan Mang a publicat pe Facebook o imagine în care apare, zâmbind de dincolo de mască, alături de Marcel Ciolacu. "Începe votul pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu! "Superman", pleacă acasă!", a scris Mang.

UPDATE: 

Într-o declaraţie susţinută marţi seara, preşedintele Klaus Iohannis a criticat "politicienii cinici" care au provocat căderea Guvernului, a făcut apel la maturitate, dar a anunţat că va convoca consultări cu partidele abia săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
A venit și ultima veste de la liberali
Prim-vicepreședintele PNL a declarat că vor propune președintelui Johannis un premier, în vederea formării unei coaliții de guvernare. Și fără să insiste nimeni cu întrebări, ne-a transmis că tot Câțu e propunerea PNL. Ăștia sunt duși cu pluta rău de tot. Ha, ha, ha ...
Postat 05 Octombrie 2021, 17:19 de KP
CrisDumi aka KP
Doar tu te poti speria
Postat 05 Octombrie 2021, 17:15 de Sandu2100
Spectacolul e pus pe noi episoade.
Johannis, cu mintea lui de adevărat liberal, pregătește noul să guvern. Premier Ciucă, ministru de externe Cioloș, etc, etc. Adică, aceeași Mărie dar cu altă Pălărie, având aspect de Bască. Boală lungă, minte scurtă cum s-ar traduce de fapt.
Postat 05 Octombrie 2021, 16:45 de KP
Nu vă culcați pe o ureche, că numai răul cel mai mic a fost îndepărtat.
Coaliția se va reface, iar Câțu va fi președintele Senatului. Chiar ați crezut că "primul liberal al țării" stă la Cotroceni și doarme, când sună tot timpul telefonul de la popularii PPE? Păi, voi realizați ce shar cutremura Europa, dacă "colonia" ar scăpa de sub control, iar gauleiterul ar fi trecut pe linie moartă?
Postat 05 Octombrie 2021, 15:54 de KP
Chiar așa? Se poate mai rău de atât?
Moțiunea de cenzură împotriva "guvernului meu" a întrunit "zero" voturi "împotrivă". Toți votanții parlamentari prezenți "la serviciu" au votat "pentru". Caragiale a fost răzbunat, poate să se întoarcă liniștit în mormânt și să revină din exil. Ha, ha, ha ...
Postat 05 Octombrie 2021, 15:48 de KP
era de asteptat ca mandatul lui Citu sa inceapa cu esecul care il marginalizeaza ca liider politic
Citu nu va mai fi premier. Premierul nu va fi presedintele partidului. Citu e economist bun dar nu politician smecher. Ca lider politic fara sa fie si sef al guvernului, e nefolositor. Cat de aiurea suna "Negocieri cu USR conduse de Citu pentru o noua guvernanre, codusa de oricine altcineva"? organizatiile care au votat in competitia interna cu "echipa castigatoare" se pare ca au calculat gresit, si e departe de "Castigator"
Postat 05 Octombrie 2021, 15:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON