URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2022, 12:31

Gunoaiele te bagă în închisoare! Incendierea și îngroparea deșeurilor devin infracțiuni

Gunoaiele te bagă în închisoare! Incendierea și îngroparea deșeurilor devin infracțiuni Până acum, incendierea deșeurilor era sancționată cu amendă (foto: arhiva Gărzii de Mediu Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii care dau foc gunoaielor sau le îngroapă în pământ nu mai riscă doar amenzi, ci chiar să facă închisoare. O ordonanță de urgență a Guvernului, aprobată miercuri, prevede incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației.

Astfel, începând cu data publicării acestei OUG în Monitorul Oficial, incendierea și îngroparea deșeurilor vor fi infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani.

În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice, adică amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 lei pentru persoanele juridice, care însă nu era aplicată, pentru că lipsea o reglementare clară.

„Discuția despre incriminarea acestor fapte nu este nouă. Încă de la începutul mandatului am considerat că, pentru cei care se fac vinovați de astfel de fapte, nu este suficientă o amendă, iar aceștia trebuie să fie trași la răspundere penală. În acest sens, anul trecut am susținut cu bună credință o inițiativă parlamentară care viza același obiectiv. Din păcate, respectiva inițiativă are lacune grave de tehnică legislativă, nu poate fi aplicată în forma propusă, iar inițiatorii nu au demonstrat că ar avea o soluție în acest sens. Între timp, fenomenul arderilor de deșeuri se intensifică și autoritățile responsabile de aplicarea legii au nevoie de instrumente puternice pentru a putea combate acest fenomen. Este motivul pentru care am considerat că orice altă întârziere ar fi împotriva interesului public și am decis să aprobăm aceste modificări prin ordonanță de urgență. Începând de acum, unitățile de parchet din țară, Poliția și Garda Națională de Mediu au la dispoziție cadrul legal pentru a stopa mafia arderilor ilegale de deșeuri din România”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

De asemenea, prin OUG adoptată miercuri a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte, amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CrisDumi aka KP
Du-te numa în Rusia, nu e locul tău aici, nici nu a fost.
Postat 07 Aprilie 2022, 22:19 de Sandu2100
Poți scăpa de pușcărie dacă omori un om utilizând ca armă un autohehicul.
Poți face în schimb pușcărie dacă arzi vegetația din curtea ta? Vegetația îndepărtată an de an e deșeu? Poate fi o sursă de căldură, spre exemplu. Ordonanța e după chipul și asemănarea guvernării. Superficială și ilogică. Legislația de mediu obligă primăriile să asigure spații necesare platformelor locale pentru depozitarea și colectarea deșeurilor. În Bihor, responsabil pentru tot sistemul de gestionare a deșeurilor este Consiliul Județean. Condus de către Bolohan Gavril Ilie. Pe cale de consecință, dacă cineva își arde crengile tăiate ale pomilor în curte, merge la pușcărie? Împreună cu complicele? Adică Bolojan, care nu și-a îndeplinit atribuțiile în materie de mediu?
Postat 07 Aprilie 2022, 21:40 de KP
Depozitele jmekerilor
Sa inteleg ca legea e data pentru țăranii ce dau foc la miriște sau și pentru șmecherii care ard plastice si gunoaie in depozitele de la marginea orașului? Să știm și noi: e lege pentru câini și căței, sau și pentru dulăi?!?!?
Postat 07 Aprilie 2022, 17:28 de oradeanbihor
Noua ordine mondială: victima este de vînă
Citat din lege: "aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor". Sau cum ar zice Rusia, aceleași sancțiuni să se aplice Ucrainei deoarece nu a luat măsuri pentru prevenirea războiului.
Postat 07 Aprilie 2022, 17:01 de User anonimizat
Foarte bine
.
Postat 07 Aprilie 2022, 15:50 de Sandu2100
Era normal
Era normal să se întâmple asta. Probabil a văzut toată țata harta aceea cu România în flăcări, Care ardea mai tare decât Ucraina.
Postat 07 Aprilie 2022, 14:54 de and020
Nu veti avea nimic dar veti fi fericiti
Noul normal incepe sa prinda contur. Inchisoarea ca destinatie finala pentru individul uman. La inceput pentru delicventi, cu gunoiul de exemplu, cei care nu-si platesc amenzile ,apoi, treptat pentru toata lumea. Vorba lu' Stalin, nu exista oameni nevinovati, ci doar de care nu ne-am ocupat destul...
Postat 07 Aprilie 2022, 13:38 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON