URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2021, 10:00

Goana după angajaţi. În criză pandemică, salariul mediu net din Bihor a crescut în ultimul an cu 208 lei pe lună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină criză pandemică, cu reduceri de activitate şi restricţii de circulaţie, salariul mediu net lunar din judeţul Bihor a crescut între august 2020 şi august 2021 cu 208 lei, echivalentul a 7,3%.

A crescut, dar nu suficient...

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică portalului www.statisticiromânia.ro, dacă în august 2020 salariul mediu net lunar a fost de 2.629 lei, un an mai târziu acesta a urcat la 2.837 lei.

Creşterea salariului mediu net a făcut ca Bihorul urce de pe locul 36, din din cele 42 județe ale țării, cu tot cu Capitala, pe locul 25, apropiindu-se de jumătatea clasamentului.

Chiar şi aşa, veniturile bihorenilor reprezintă doar 74,8% din cele ale timişorenilor, care câştigă în medie 3.794 lei pe lună, şi doar 68,2% din cele ale clujenilor, de 4.163 lei pe lună.

Aceştia din urmă sunt depăşiţi doar de bucureşteni, care deschid topul naţional cu un salariu mediu net de 4.557 lei, cu 1.720 lei mai mare decât cel plătit în Bihor.

În schimb, salariul mediu net al angajaţilor din Bihor este cu 9 lei mai mare decât cel al vecinilor din Satu Mare, cu 103 lei peste al angajaţilor din Sălaj şi cu 224 lei peste cel al salariaţilor din Maramureş.

Salariaţi puţini, cerere mare!

Potrivit specialiştilor, salariul mediu net al bihorenilor a crescut pe fondul crizei forţei de muncă. "Dacă în ultimul an a existat o creştere a salariului mediu net care ne-a adus undeva la jumătatea topului naţional este pentru că nu mai există forţă de muncă dispusă să muncească la cele mai mici salarii din ţară", a afirmat consultantul în afaceri Dacian Palladi.

Angajatorii au fost obligaţi să majoreze salariile pentru a atrage noi angajaţi, în contextul reluării activităţii în urma lockdown-ului, şi a-i păstra pe cei deja existenţi.

"Şomajul în judeţul Bihor este de 1,6%, deci ca şi inexistent. Avem puţină forţă de muncă disponibilă şi o cerere în creştere, aşa că firmele au fost forţate să majoreze salariile. De altfel, le-am spus angajatorilor: astăzi nu mai vrea nimeni să lucreze sub 2.000 lei net", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Presiune pe salarii...

Explicaţia e simplă şi ţine de supravieţuire. "Asigurarea medicală suplimentară, organizarea zilei companiei, bonurile de masă sau alte vouchere cu care încearcă să îşi atragă angajaţi diferite companii sunt valoroase atunci când oamenii îşi pot asigura din salariu strictul necesar şi puţin peste, dar nu când nu se ajung cu banii de la o lună la alta", a explicat Békési.

În plus, angajatorii din Bihor trebuie să concureze pentru angajaţi nu doar cu firmele din zonă, ci şi cu cele din occident. Mulţi bihoreni preferă să plece la muncă afară decât să îşi caute de lucru acasă.

"E greu să convingi o cameristă care lucrează la un hotel de patru stele să stea în Oradea pe un salariu de 1.400 lei net, echivalentul a 300 euro, când poate merge 500 de kilometri să se angajeze lângă Viena, poate la acelaşi lanţ hotelier, pentru un salariu de 1.600 euro pe lună", a explicat directorul.

Békési este de părere că salariile vor creşte în continuare având în vedere cererea tot mai mare de forţă de muncă la nivel european, pe fondul îmbătrânii populaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Eu am o teorie...
Este o înțelegere între marii angajatori de pe Borșului să nu mărească salariile că ar merge angajații de la unu la altu și nimeni nu vrea să piardă... Îi doar i teorie și merită să ne gândim puțin. Atât doar... Că la cât se plâng că nu sunt oameni, dacă ar avea salarii și condiții, nu ar avea problema aceasta! De ce nu o fac? Măcar unu? Singura explicație la întrebările acestea îi teoria mea ...
Postat 11 Noiembrie 2021, 12:22 de Vio_427
Asa nevoie are economia de angajati
Incat ii dă afară prin certificatul verde. Probabil populațiile se vor corci forțat după un plan malefic. China deja invadează puternic Africa, în timp ce UE aduce la greu migranți in Europa. China cumpără terenuri, afaceri, imobiliare în Africa constant de ani buni. Mulți negri au ca patroni deja un chinez.
Postat 10 Noiembrie 2021, 22:55 de georgemarian
E logic să crească orice salariu pe fondul scăderii numărului de angajați.
În orice sistem economic, creșterea șomajului (din orice motive ar fi) duce la o creștere a veniturilor salariale. Doar că, prin creșterea numărului de neangajați și disponibizați, pe fondul restrictiv pandemic, reprezintă pe fond o scădere a cuantumului salarial general care e supus impozitării. Asta înseamnă scăderea calității vieții per total. Pe de altă parte, "creșterea" salariului mediu net cu 7,3% e fix "apă sfințită", pentru că inflația și creșterea prețurilor pe ultimii doi ani de liberalism e cuantificată de către BNR la 4,6% pe 2020 și la 11,7% pe primele 9 luni ale lui 2021. Așadar, nu a crescut niciun salariu, de fapt ... ci a scăzut cu 9% {7,3-(4,6+11,7)}.
Postat 10 Noiembrie 2021, 19:38 de KP
sa vedem cine vrea sa angajeze pe bune - salariile la vedere, dle Bekesi!
dle Bekesi, va sfatuiesc sa faceti 2 lucruri: 1. actualizati lista cu locurile vacante doar dupa ce o verificati cu atentie - postati in fiecare sapt joburile din oras, insa multe sunt ocupate de cateva luni! - vezi pgs + plexus- resurse umane - posturi ocupate (o mentiune: plexus scot fals la inaintare posturi de ingineri si personal tesa, in realitate nu fac angajari, cred ca e o metoda de publicitate pt ei), caritas catolica - bucatar, posta romana. si 2. adaugati o rubrica de salariu oferit pe lista, asa incat firmele sa treaca salariul oferit. *** va asigur ca ati avea doar de castigat, chiar daca unele companii vor comenta si refuza acest amanunt. sa iasa in fata firmele care sunt dispuse sa angajeze la salarii decente, sa le vedem si noi si sa stim ce sa alegem!
Postat 10 Noiembrie 2021, 17:45 de roger
O veste extraordinara!
Uite ca puata libera a muncii a crescut Bihorul mai bine decat restul tarii, comparat cu masurile din pix de salar minim, salar in constructii, salar pt studii superioare si altele. Angajatorii buni isi apreciaza si pretuiesc angajatii. Cresterea de salar e considerabila, nu acolo un 9 lei, e mai mare ca inflatia.. Sa o tina numai tot asa, sa ajungem macar si la salarii in top 5-10 orase si judete din tara!
Postat 10 Noiembrie 2021, 14:38 de unu
sa aduca din China
Sa se aprovizioneze toti din China! Din cauza CHINA, scolile profesionale au fost luate la misto iar angajatii au fost subestimati. Hai aduceti din CHINA!
Postat 10 Noiembrie 2021, 14:01 de Christa
veste buna!
Angajatii au conditiile perfecte pentru a cere marire de salariu, doar sa stie, sau mai bine zis, sa aiba curajul sa ceara. Cresterile preturilor e motivata in principal de mentinerea marjei de profit. Iar patronatele au resursele necesare, cu cateva exceptii, pentru ca marja de profit e mai mult decat decenta, iar eternul argument al managerilor cum ca asteapta altii la usa nu mai exista.
Postat 10 Noiembrie 2021, 11:58 de mitru
care goana?
Platiti angajatii, terminati cu prostiile gen bonuri si alte cele, dati bani si nu va fi problema. Reactia generala e ...."voi sa catigati si noi nu putem nici sa ne platim cheltuielile, pai faceti voi, lucrati voi, noua nu ne renteaza ca si angajati". Sa speram ca se va trezi lumea.
Postat 10 Noiembrie 2021, 11:53 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON