URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2017, 17:30

Gata cu subvenţiile: ADP Oradea merge pe profit şi nu va mai primi bani de la bugetul local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că, din 2017, societatea pe care o conduce nu va mai primi subvenţii de la Primărie. Aceste subvenții sunt plătite societăţilor subordonate unde acestea nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile cu serviciile publice.

Profit: 700.000 euro

"Încă din 2015, subvenţiile pe care le primeam le dădeam, de fapt, înapoi prin cota de participare la profit pe care o plăteam municipalităţii. De fapt, am dat mai mulţi bani înapoi decât ne plătea Primăria prin subvenţii", a spus Liviu Andrica, într-o conferinţă de presă în care a vorbit despre bilanţul societăţii pe anul trecut.

ADP Oradea are în administrare obiective din domeniul public (Grădina Zoologică, Ştrandul Ioşia, Adăpostul Grivei, Cimitirul Municipal şi Aquapark-ul Nymphaea) şi din domeniul privat (Piaţa Rogerius, Piaţa Cetate, Piaţa Decebal, Piaţa Ioşia şi Piaţa Nufărul), acestea din urmă aducând profit societăţii.

"Din aceste venituri am avut un profit în valoare de aproximativ 700.000 de euro (3.180.000 lei), din care 350.000 euro am plătit Primăriei, drept cotă de participare la profit. Mai mult, în 2016, am realizat şi investiţii din veniturile proprii în valoare tot de circa 700.000 de euro", a afirmat Andrica.

Concret, lucrările şi achiziţiile efectuate din fonduri proprii în 2016 au fost în valoare de 3,41 milioane lei, adică circa 758.000 euro.

Pe cont propriu

Directorul ADP Oradea a spus că, în contextul austerităţii bugetului local în 2017, şi luând în considerare faptul că societatea pe care o conduce se poate susţine singură, municipalitatea a decis să nu-i mai acorde subvenţii. "Direcţia care ni s-a trasat este aceea că nu mai primim nici un leu de la Primăria Oradea. Asta de la 1 ianuarie 2017", a spus acesta.

De altfel, acesta a subliniat faptul că subvenţiile acordate de municipalitate acestei societăţi au scăzut gradual din 2010. "Dacă în 2010, când am venit eu în societate, care pe atunci se numea RAPAS, subvenţia anuală era de 2,8 milioane lei, în 2016 am primit doar mai puţin un 1 milion de lei ca subvenţie", a spus Liviu Andrica.

Parcare terminată, parcare amânată

În 2016, ADP Oradea a avut o cifră de afaceri de 19.795.000 lei şi a coordonat şi mai multe proiecte care i-au fost atribuite de Primărie şi care au fost finanţate din bugetul local. Este vorba mai precis de realizarea parcării şi pasajului subteran de la Piaţa Rogerius (15.045.137 lei) şi a efectuarea unor lucrări la parcarea subterană de pe strada Independenţei (2.291.474 lei).

După cum se ştie, proiectul din urmă este blocat de mai multe luni din cauza unor dificultăţi tehnice descoperite în timpul lucrărilor, ce puteau duce la infiltrații, având în vedere faptul că parcarea subterană se construieşte lângă Crişul Repede. "Astăzi este o întâlnire la Primărie pentru deblocarea lucrărilor. S-a găsit soluţia tehnică şi parcarea va fi realizată", a spus directorul ADP Oradea, care n-a dat, în schimb, alte detalii.

Pe lista de investiţii preconizate pe anul 2017, realizate prin ADP se numără şi parcarea din strada Independenţei, cu 21,3 milioane lei, sumă asigurată din bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON