URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2022, 13:39

Garda de Mediu Bihor: Cele mai mari probleme de mediu rămân depozitarea ilegală a deșeurilor și incendierea lor

În fiecare lună din acest an, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat, în medie, 21 de amenzi, iar în primele trei semestre au făcut 12 sesizări penale după ce au constatat infracțiuni asupra mediului. De altfel, deși acesta e zgârcit cu laudele, instituția a și fost felicitată de prefectul Dumitru Țiplea de față cu ceilalți șefi de servicii guvernamentale din județ.

Un raport de activitate al Gărzii de Mediu Bihor de la începutul acestui an și până la începutul săptămânii a fost prezentat miercuri în ședința Colegiului Prefectural, de către juristul instituției, Marius Orbai, comisarul-șef Sever Șerbănescu fiind în concediu medical.

Peste 1.000 de inspecții și controale

Potrivit raportului, în perioada precizată, comisarii GM Bihor au efectuat 946 de inspecții, dintre care 807 neplanificate, și 279 de controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii de Mediu, plus 131 de controale în baza unor sesizări primite și 54 în urma unor autosesizări.

„Cea mai mare problemă rămâne depozitarea ilegală a deșeurilor”, a explicat Orbai, arătând, de asemenea, că principalele probleme constatate de comisarii de mediu vizează lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare privind protecția mediului, nerealizarea integrală și la timp a unor măsuri stabilite la controale anterioare, neîntocmirea evidenței deșeurilor, nerespectarea prevederilor Legii 92/2021 privind gestiunea deșeurilor, nedeținerea formularelor de transportare a deșeurilor, eliminarea necorespunzătoare a acestora (inclusiv prin incendiere), nerespectarea cerințelor minime de către unitățile de colectare și cele de tratare a vehiculelor scoase din uz, deversări de ape uzate în cursurile naturale, degradarea terenurilor prin depozitări și abandonări necontrolate de deșeuri.

Amenzi de milioane, o mașină confiscată

Pentru toate aceste contravenții, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au fixat celor controlați nu mai puțin de 1.127 de măsuri, dintre care 192 de amenzi contravenționale totalizând 3,1 milioane lei. De asemenea, când au constatat infracțiuni de mediu, comisarii au sesizat organele de cercetare penală, acest lucru întâmplându-se de 12 ori în primele nouă luni ale anului (6 sesizări către parchete, 3 către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și tot 3 către Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Bihor).

Totodată, în baza parteneriatului pentru „Un județ curat”, inițiat de Consiliul Județean Bihor și încheiat între mai multe instituții cu atribuții în domeniu, comisarii de mediu au făcut 36 de verificări la persoane fizice și au emis 35 de amenzi (în valoare totală de 968.000 lei) și 19 avertismente, fiind confiscat și un mijloc de transport al cărui utilizator a fost prins în timp ce abandona deșeuri pe domeniul public.

Deși de obicei zgârcit în laude, rezultatele prezentate l-au făcut totuși pe prefectul Dumitru Țiplea să le transmită felicitări comisarilor de mediu bihoreni, apreciind intensificarea fără precedent a activității acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON