URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2013, 08:09

Furtul tablourilor din Olanda: Hoţii le-au ales după mărimea sacoşei, iar în final le-au dat foc în sobă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jaful tablourilor în valoare de zeci de milioane de euro furate din Muzeul Kunsthal din Olanda pare unul tipic românesc, care nu are nicio legătură cu filmele despre jafuri similare.

Procurorii DIICOT au refăcut întreg filmul jafului, scoţând la iveală detaliile poveştii.

Hoţii Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, originari din Tulcea, se deplasau frecvent în Olanda, unde se ocupau cu proxenetismul şi cu furtul de obiecte de valoare, precum ceasuri, obiecte de artă sau bani. În 2012, au decis să fure ceva mai important şi au ajuns complet din întâmplare în Muzeul Kunsthal. Ei au căutat pe GPS muzeele din Rotterdam şi au găsit Muzeul de Istorie a Naturii, aflat vizavi de Kunsthal. Şi-au dat seama că din muzeul de ştiinţe nu au ce fura, aşa că au trecut strada, să-şi încerce norocul în al doilea muzeu.

La Kunsthal tocmai se deschidea expoziţia Avant-Gardes, cu 150 de pânze semnate de zeci de pictori celebri: Picasso, Van Gogh, Modigliani, Degas sau Monet. Băieţii au vizitat galeria zile în şir, gândindu-se cum să dea spargerea. Părea simplu: tablourile nu aveau geam de protecţie, ci erau pur şi simplu expuse pe pereţi.

"Am văzut că există o uşă de acces în interior şi care se afla în spatele muzeului. (...) Mi-am dat seama că dispozitivul de închidere al acelei uşi este foarte slab şi că poate fi deschisă oricând şi de oricine, din afară spre interior, urmare a unui minim efort", povesteşte Radu Dogaru.

Tablourile, notează procurorii, au fost alese după două criterii: semnăturile să fie ale unor pictori pe care suspecţii îi identificaseră pe internet şi să nu aibă dimensiuni mari, ca să intre în sacoşele de rafie pe care hoţii le-au găsit la hypermarketuri. Aşa au furat 7 pânze semnate de Picasso, Monet, Gauguin, Mattise, Meyer de Haan şi Lucian Freud.

În ţară au intrat cu tablourile ascunse în perne, iar aici au început să-şi caute cumpărători. Aşa au ajuns la Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, care n-a reuşit însă să-i ajute să vândă tablourile. Pe lista potenţialilor intermediari era şi un rus, care ar fi trebuit să le facă legătura cu mafia rusă. Totodată, hoţii s-au gândit să apeleze şi la Gigi Becali.

Când hoţii au fost prinşi, mama lui Dogaru a îngropat pânzele în cimitirul din satul Carcaliu, judeţul Tulcea. Apoi, a dat foc pânzelor în soba casei sale din acelaşi sat.

Cei trei hoţi şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON