URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2016, 07:57

Fraudă sub nasul lui Tőkés! Universitatea Partium, ameninţată cu desfiinţarea din cauza hoţiilor

Fraudă sub nasul lui Tőkés! Universitatea Partium, ameninţată cu desfiinţarea din cauza hoţiilor CEI DINTÂI. Prima instituţie de învăţământ superior maghiar autonomă din România, Universitatea Creştină Partium a fost înfiinţată în 1990 sub denumirea Sulyok Istvan, modificată în 2000, când a primit acreditare şi a trecut sub tutela Fundaţiei Sapientia, cea prin care Guvernul ungar susţine universităţile maghiare din România. De atunci, peste 90% din cheltuielile Universităţii Partium sunt finanţate din fonduri publice oferite de la Budapesta, în prezent instituţia având 1.000 de studenţi la trei facultăţi cu 14 specializări de licenţă şi 8 de masterat (foto: Universitatea Partium)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal la Universitatea Creştină Partium din Oradea, instituţie privată de învăţământ superior finanţată de statul maghiar. Un audit realizat anul trecut de Fundaţia Sapientia, prin care Universitatea încasează banii alocaţi de Guvernul Ungariei, a dezvăluit că instituţia a adunat datorii de 3,5 milioane lei către bănci, furnizori şi bugetul de stat al României.

"Nu e doar neglijenţă, este şi furt!", acuză preşedintele Consiliului Fondatorilor, europarlamentarul Lászlo Tőkés, care a dispus astă-toamnă o anchetă internă pentru stabilirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului. În paralel, însă, şi reprezentanţii Fundaţiei Sapientia au luat măsuri drastice: Universitatea nu mai poate face cheltuieli fără aprobarea organizaţiei, care a cerut restructurări drastice, în caz contrar urmând desfiinţarea...

Huzur pe forinţi

Verificările declanşate astă toamnă au scos la iveală că o mare parte din datoriile Universităţii Partium s-au adunat către băncile care i-au asigurat cofinanţarea a 14 proiecte derulate în cadrul Programului de Colaborare Transfrontalieră Hu-Ro: aproape 750.000 euro. Proiectele s-au dovedit păguboase pentru că, după cum au descoperit auditorii, o parte din cheltuieli au fost umflate sau complet nelegale şi, ca atare, banii europeni nu au mai fost decontaţi. Urmarea? La rându-i, Universitatea n-a mai putut returna la timp ratele bancare, acumulând dobânzi şi penalităţi.

Potrivit ziarului Krónika, care citează documente interne ale Universităţii, la această situaţie s-au adăugat şi cheltuielile exagerate ale instituţiei. În 2014, de pildă, aceasta şi-a depăşit cu 110% bugetul de 12,1 milioane lei alocat de Guvernul ungar, fără să achite nici măcar dările către statul român. "Pe lângă impozitele şi taxele datorate, Universitatea a acumulat şi penalităţi de peste 300.000 lei", spune Krónika.

La criză au contribuit şi alte "ciupeli" ale şefilor, care ar fi deturnat fonduri dedicate proiectelor Erasmus ori ar fi scos nejustificat bani din conturile Universităţii, cu titlu de avans, fără a-i mai înapoia, cum a procedat directoarea economică Bérei Annamária (50.000 lei) şi rectorul Szatmari (25.000 lei).

europarlamentarul Laszlo Tokes, fondator Universitatea Partium"Nu e doar neglijenţă, este şi furt!", a acuzat şi europarlamentarul Lászlo Tőkés (foto), preşedintele Consiliului Fondatorilor Universităţii, într-o conferinţă susţinută exclusiv în faţa presei maghiare la începutul acestei luni.

Să fie lustraţie!

Toamna trecută, după izbucnirea scandalului, Consiliul Fondatorilor a cerut un control amănunţit pe ultimii cinci ani şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Ca efect, rectorul János-Szatmári Szabolcs, prorectorul Horváth Gizella şi secretarul ştiinţific Balogh Brigitta au demisionat, iar directoarea economică Bérei Annamária a fost concediată.

Supărarea lui Tőkés este însă cu atât mai mare cu cât, începând cu anul universitar 2015-2016, Partium nu mai poate face nicio cheltuială fără aprobarea Fundaţiei Sapientia. "Dacă o universitate are un student şi cheltuielile sunt cât pentru 1.000, este o mare problemă", a explicat unei publicaţii maghiare Farkas Emőd, reprezentant al Fundaţiei, precizând că organizaţia va urmări soarta banilor primiţi de la statul ungar. "Specialiştii noştri vor verifica dacă cheltuielile Universităţii sunt în concordanţă cu bugetul aprobat de Curatoriul Fundaţiei. Orice plată se va face de acum numai cu semnătura unui reprezentant al Fundaţiei", zice Farkas.

Repercusiunile însă continuă. Abia ales, noul rector Pálfi József a fost obligat ca urgent, până pe 10 aprilie, să conceapă un plan de redresare, adică să reducă drastic cheltuielile, desfiinţând secţiile neperformante, să comaseze alte secţii, să încarce normele didactice şi chiar să concedieze din personalul ce numără aproape 200 de persoane, în caz contrar Sapientia anunţând că ar putea desfiinţa Universitatea, transformând-o în simplă secţie a Universităţii Sapientia din Cluj. Rămâne de văzut dacă noii şefi de la Partium vor strânge cureaua ori se vor ţine de confortul de până acum, situaţie în care, pur şi simplu, patria mamă le va închide robinetul cu bani. Nu de alta, dar nu îngăduie năravuri balcanice, româneşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON