URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2021, 19:50

Formularul de localizare, obligatoriu în România din 20 decembrie. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care intră în țară și nu îl completează

Formularul de localizare, obligatoriu în România din 20 decembrie. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care intră în țară și nu îl completează foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, miercuri, Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF), document care se va aplica din 20 decembrie, care va trebui completat de toate persoanele care intră în România. Lipsa acestuia se va sancţiona cu amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei.

"Din 20 decembrie, persoanele care vin în România trebuie să completeze formularul digital de intrare în ţară. Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state ale Uniunii Europene.

Nouă tulpină şi situaţia epidemiologică din ţară impun măsuri de protecţie cât mai eficiente în România, mai ales că se apropie sărbătorile. Formularul este necesar pentru protejarea sănătăţii noastre şi a celor apropiaţi.

Prin intermediul Formularului pentru Localizarea Pasagerilor, vor fi eficientizate anchetele epidemiologice, astfel că echipele DSP vor putea lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetăţean infectat.

Formularul este dezvoltat de STS şi trebuie completat de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport pentru persoane pe cale rutieră sau navală", a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, formularul va putea fi completat electronic, cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând să fie prezentat la intrarea în ţară persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei.

Datele completate vor fi accesate doar de angajaţii autorizaţi ai DSP şi vor fi folosite strict în scopul desfăşurării anchetelor epidemiologice, a mai dat asigurări prim-ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că persoanele care intră în ţară fără să aibă asupra lor documentul au termen de completare a acestuia alte 24 de ore, în caz contrar fiind amendate de către DSP.

"Acest document nu împiedică circulaţia, ci ne ajută să putem localiza rapid contacţii unei persoane infectate şi DSP-urile să poată face rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun de testare sau izolare a persoanelor infectate.

E o procedură de identificare rapidă a contacţilor persoanelor infectate", a spus ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că documentul se completează rapid, în maximum 30 de secunde.

"Cine nu completează documentul riscă amendă de 2.000 - 3.000 de lei", a precizat el.

Digi24 mai arată că pentru persoanele din aceeaşi familie, care călătoresc împreună, formularul se poate completa de un singur membru adult.

Pentru copii obligaţia completării aparţine părintelui, tutorelui sau unui reprezentant legal.

Formularul este verificat de poliţiştii de frontieră, după identificarea persoanei ei pot vedea imediat dacă este formularul completat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON