URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2020, 20:00

Film despre Oradea și Beiuș în pandemie, realizat de un orădean, student la Londra (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mihai Feflea, un tânăr de 19 ani, student la Facultatea de Arte din Londra, a realizat un film-eseu în Oradea şi Beiuş, în prima săptămână în care România a trecut din starea de urgenţă în starea de alertă. Orădeanul a vrut să surprindă cum se comportă bihorenii în primele zile în care au avut voie să iasă din case, după două luni de izolare.

Oradea în pandemie

Mihai Feflea este absolvent al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, iar de doi ani este student la Facultatea de Film şi Televiziune la Universitatea de Arte din Londra. "Eu am ajuns în 24 martie acasă din Londra şi am stat două săptămâni în autoizolare, timp în care am citit mult despre filmul-eseu, aşa că mi-am dorit să fac şi eu unul", a povestit tânărul pentru BIHOREANUL.

"Distanţare socială & căutare de frumos" a fost filmat din 15 până în 22 mai. În total, tânărul a strâns un material video de 6 ore, realizat cu o cameră din 2001 ce aparţine tatălui său. În următoarele 7 săptămâni de la filmări, Mihai a lucrat la editare, alegerea unor melodii pe fundal, scenariu şi înregistrarea vocii sale, care se aude pe fundal. În forma finală, scurtmetrajul are aproape 30 de minute. 

Filmul începe şi se sfârşeşte cu apa Crişului Repede. În material apar persoane care fac sport în parcuri, tineri care se plimbă îndrăgostiţi pe malul apei sau alţii care au ieşit cu animalele de companie la joacă. Timp de câteva zeci de secunde, tânărul a inserat la început şi un fragment dintr-un interviu cu Emil Cioran în care vorbeşte despre cât de important este ca oamenii să nu ţină pentru ei ideile şi sentimentele pe care le au, ci să aibă curajul să şi le exprime. 

Orădeanul vorbeşte şi despre consecinţele izolării. "Nu suportăm să ne gândim la propria viaţă. Căutăm să ne agăţăm de orice gând, doar ca să nu ne gândim la problemele noastre. Aşa devenim preocupaţi de radiaţiile 5G, de forma Pământului, de conspiraţiile sociale şi politice, de implantare de cip-uri şi de războaie biologice", spune el în film.

Frica de camere

În toate cele 7 zile de filmări, Mihai a observat că bihorenii erau speriaţi nu atât de virus, cât mai degrabă de autorităţi. "Mulţi veneau la mine şi mă întrebau dacă îi filmez ca să-i dau apoi la Poliţie că nu poartă mască sau pentru că stau aproape unii de ceilalţi" a relatat tânărul BIHOREANULUI

Mihai a vrut însă să transmită că, fie şi într-o perioadă tristă, în care un virus a speriat o lume întreagă, se poate găsi ceva frumos. "Am vrut ca accentul să nu cadă pe calitatea imaginii, ci pe frumuseţea prezentului, oamenii care se bucurau că în sfârşit au putut să iasă", a mai spus orădeanul.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Mai mulţi studenţi străini l-au felicitat pentru demersul său, iar filmul a fost lăudat chiar şi de cel care îl inspiră, regizorul Andrei Gorzo. "I-am citit toate cărţile şi voiam să îmi vadă munca. Deşi nu l-am cunoscut personal, i-am trimis filmul şi mi-a transmis că i-a plăcut foarte mult" a mai spus orădeanul.

Urmăriţi mai jos materialul video!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON