URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2021, 10:31

Festivalul istoriei: Tot mai multe expoziţii fascinante la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea (FOTO)

Festivalul istoriei: Tot mai multe expoziţii fascinante la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea (FOTO) DE COLECŢIE. Patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor este unul dintre cele mai impresionante din ţară, adunând aproape 500.000 de obiecte 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În centrul oraşului, dincolo de câteva porţi, se ascund comori. Dar nu sunt prea greu de descoperit...

Unul dintre cele mai bogate din ţară, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea le oferă vizitatorilor incursiuni în alte timpuri, cu expoziţii interactive, exponate valoroase şi întâlniri cu vieţuitoare, dar pregăteşte şi deschiderea de secţii noi, chiar în acest an. În paralel, la Muzeul Oradiei se doreşte realizarea unei expoziţii dedicate fascinantei istorii a urbei şi a fortăreţei în jurul căreia a fost ridicată. 

În periplu 

După o bună perioadă în care bogăţiile istorice ale zonei noastre au stat în cutii, deschiderea noului Muzeu al Ţării Crişurilor în fosta garnizoană de pe strada Armatei Române nr. 1 a stârnit interes şi a adus în oraş expoziţii realizate în stil modern, inclusiv cu părţi interactive, cu reconstituiri ale unor peşteri, locuinţe şi ritualuri. 

Cei care-i trec pragul intră prin "tunelul timpului" şi încep călătoria din cele mai vechi vremuri, până mai aproape de zilele noastre, găsind pe drum expoziţia permanentă de Ştiinţele Naturii, precum şi pe cea permanentă de Arheologie şi Istorie, ambele la etajul I. "Experienţa este gândită ca o poveste, ca o expoziţie vie, încă de la evoluţia pământului şi primele forme de viaţă pe Terra", explică Gabriel Moisa (foto), istoric, muzeograf şi manager interimar al MŢC.

Inestimabile 

Între altele, vizitatorii admiră un schelet de mamut de-al locului, căci rămăşiţele i-au fost descoperite în 1973 tocmai la Oradea, schelete de dinozauri, de ursus spelaeus, dar şi o sumedenie de bijuterii, unelte, vase cu valori inestimabile. Printre artefacte se numără vase romano-bizantine din secolele V-VI, decorate cu scene mitologice (foto), acestea făcând parte a tezaurului descoperit la Tăuteu (întâmplător, în anul 1970), potire, monede dacice din argint, din secolele I-II î.Hr, piese decorative din argint şi fildeş din celebra colecţie a episcopului catolic Arnold Ipolyi. 

Tot în palatul muzeal, oaspeţii pot descoperi roci interesante din diferite perioade de timp, expuse în Lapidariu, şi se pot împrieteni cu mai multe vieţuitoare, între care peşti, mamifere mici, păsări şi reptile, care şi-au găsit casă în Vivariu. Vizitatorii sunt chemaţi să descopere şi lucrările unei noi ediţii a Festivalului Naţional de Artă Naivă, în cadrul unei expoziţii temporare. 

Muzele din muzeu

Amenajarea MŢC continuă printr-un proiect cu finanţare nerambursabilă. "Până în luna decembrie, vor putea fi vizitate două noi secţii: Secţia de istorie modernă şi contemporană, respectiv Secţia de Artă, ambele la etajul al doilea", spune managerul, adăugând că în 2022 este în plan şi finalizarea Secţiei de Etnografie, care se va afla la etajul al III-lea. 

În elegantele săli ale secţiei de Artă vor fi expuse picturi, lucrări de grafică, sculpturi, precum şi o serie de obiecte de artă incluse în patrimoniul cultural naţional la categoria "tezaur". Printre capodopere se numără "Muza pamfletarului" (foto), de Nicolae Tonitza, "Flacăra albastră" (Victor Brauner), "Peisaj din Cassis" (Lucian Grigorescu), dar şi trei exemplare originale ale unor gravuri semnate de Albrecht Dürer (1471-1528), considerat una dintre personalităţile marcante din istoria artei.
În secţia de istorie modernă şi contemporană vor fi amenajate inclusiv încăperi de epocă, cu obiecte care au aparţinut unor personalităţi din Ţara Crişurilor. "Vom intra, de pildă, printr-un salon interbelic", spune Moisa. 

"Viaţa" Oradiei 

În paralel, orădenii şi turiştii sunt chemaţi să păşească şi în Muzeul oraşului Oradea (MoO), devenit recent secţie a MŢC. În Palatul Princiar al Cetăţii pot fi văzute expoziţii permanente ca Lapidariumul şi Sala cu Grifoni, dar şi expoziţii temporare, cum este cea care descrie "Viaţa la Curtea Regală" a lui Matia Corvin. În această toamnă, Muzeul Oradiei va găzdui o expoziţie temporară dedicată lui Vlad Ţepeş, iar muzeografii au în pregătire şi una cu aparate de proiecţie de cinema. 

Pe viitor, însă, Muzeul oraşului va fi dedicat istoriei urbei şi a fortăreţei orădene. "Vom lucra la un proiect tematic, care să exprime o poveste cronologică a Cetăţii şi oraşului, de la primele descoperiri până în prezent. Ne vom axa pe principalele momente, inclusiv pe Renaşterea orădeană, căci am avut nişte umanişti de primă mână, cum ar fi Andrea Scolari sau Ioan Vitez de Zredna", spune managerul MŢC. Aşadar, mai sunt multe poveşti de descoperit în Oradea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON