URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2012, 14:03

Fără intervenţii! Înscrierea la şcoală se va face computerizat, iar nici un copil nu va fi favorizat

Fără intervenţii! Înscrierea la şcoală se va face computerizat, iar nici un copil nu va fi favorizat START EGAL. Până acum, părinţii elevilor din Oradea trebuiau să le caute o şcoală încă de când copiii mergeau la grădiniţă, deoarece mai toate învăţătoarele îşi făceau din timp liste cu cei pe care îi vor primi în clasă. Pentru că înscrierea se va face computerizat şi programul de calculator nu va mai ţine cont de preferinţele învăţătoarelor, asemenea liste vor deveni, curând, o amintire. Pentru mulţi neplăcută...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numai cine a înscris un copil la o şcoală ştie ce bătaie de cap presupunea asta...

Cu mult înainte ca micuţul să ajungă la vârsta clasei întâi, părinţii trebuiau să-i caute un loc într-o şcoală despre care să fie convinşi că este fie cea mai apropiată de casă, fie cea mai bună. Învăţătoarele, însă, aveau clasele gata formate, "la negru", iar când începea perioada oficială de înscrieri nu se mai găsea un loc liber în bănci pentru niciun "nepoftit".

Inspectoratul Şcolar e hotărât să rupă cu vechile năravuri, introducând, chiar de luna viitoare, un program computerizat pentru înscrierea copiilor la şcolile din întregul judeţ. Iar aplicaţia nu va putea avantaja sau discrimina pe nimeni.

La numărătoare

Înscrierea în clasa întâi şi în clasa pregătitoare este planificată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor printr-un recensământ al viitorilor elevi, în tot judeţul fiind număraţi, de o săptămână, copiii care vor forma aceste clase din toamnă. În clasele pregătitoare vor fi înscrişi micuţii care până la 15 septembrie vor împlini 6 ani, în timp ce pentru copiii care ating această vârstă după 15 septembrie va rămâne opţiunea părinţilor dacă îi înscriu la şcoală acum ori îi mai lasă la grădiniţă încă un an. Copiii de 7 ani vor fi înscrişi automat în clasa întâi.

16 kery hajnal.jpgFiecare părinte poate să-şi înscrie copilul la şcoala de cartier sau la cea din sat, ori la o alta din localitate. Acest lucru trebuie să-l declare, însă, la recensământ, ca autorităţile să poată dimensiona numărul de clase în funcţie de cerere. "Vrem să ştim câte clase vom avea în fiecare şcoală", explică inspectorul şcolar adjunct Kery Hajnal (foto).

Lista norocoşilor

Cea mai importantă noutate e că înscrierea se va face computerizat, pentru a elimina favoritismele şi discriminările, pe baza unui program informatic pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei şi valabil pentru toate judeţele.

Până acum, când începeau oficial înscrierile, părinţii trebuiau să depună dosarul copilului direct la şcoala preferată. În realitate, însă, aproape fiecare vorbea în prealabil cu o învăţătoare, pentru că de ani buni se împământenise o practică neortodoxă: cu un an sau chiar cu doi înainte să preia o nouă generaţie de elevi, învăţătoarele făceau "înscrierile" copiilor ai căror părinţi le căutaseră din timp, cu "atenţiile" aferente. Şi, cum o clasă are maximum 30 de elevi, listele se umpleau repede, iar primul părinte venit pe uşa din dos era şi primul servit în perioada de înscrieri oficiale, care se mai derula doar de ochii lumii.

În acea perioadă, deşi secretariatele şcolilor preluau şi cererile altor părinţi, dacă numele acestora nu erau pe listele neoficiale ale învăţătoarelor, aceştia n-aveau nicio şansă reală să-şi înscrie copilul la respectiva şcoală. Ca şi cum ar fi fost vinovaţi de vreo indolenţă...

Şanse egale

De luna viitoare, orice listă făcută "la negru" de învăţătoare nu va mai avea niciun rost, promit responsabilii din învăţământ. "Fiecare părinte va merge la şcoala unde vrea să-şi înscrie copilul, iar secretara va completa în prezenţa lui o fişă computerizată. După ce toate datele vor fi introduse în calculator, va printa documentul, îl va da părintelui spre verificare, iar acesta îl va semna. În acel moment, cererea de înscriere va fi validată automat în programul computerizat, care nu va mai putea fi modificat", explică adjuncta IŞJ Bihor.

Primul şi cel mai important efect e că înscrierea nu se va mai face pe "atenţii", toţi copiii pornind cu şanse egale în alegerea şcolii. Nu va mai conta ordinea depunerii cererilor, căci selecţia o va face calculatorul. Dacă pentru o clasă vor exista cereri mai multe decât numărul de locuri, programul va face o departajare în funcţie de criterii bine stabilite, precum, de pildă, faptul că respectivul copil mai are sau nu fraţi sau surori în aceeaşi şcoală, apropierea şcolii de domiciliu sau de locul de muncă al părinţilor, dacă elevul are un handicap sau e orfan ş.a.m.d.

Prima lecţie

"Nu credem că vor fi multe asemenea cazuri, pentru că exact din acest motiv facem recensământul, ca să ştim care sunt preferinţele părinţilor", spune Kery Hajnal. Pe de altă parte, niciun copil nu va putea fi înscris concomitent la două şcoli diferite, ocupând astfel artificial un loc pe care altul, probabil, l-ar fi vrut.

Adjuncta IŞJ Bihor ştie că noua aplicaţie va supăra învăţătoarele şi va bulversa părinţii care credeau că au rezolvat deja spinoasa problemă a înscrierii micuţului la şcoală, dar spune că, odată şi-odată, lucrurile tot trebuiau să intre în normalitate. Căci, altfel, prima lecţie învăţată de copii în viaţă era aceea că poţi ajunge unde vrei doar pe pile şi relaţii...


ÎN PATRU TIMPI
Calendar după preferinţe

Înscrierea la şcoală se va face în patru etape. Prima, între 5-16 martie, e destinată părinţilor care vor să-şi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie (adică de cartier, după criteriul domiciliului), urmând ca pe 19 martie şcolile să afişeze copiii înscrişi şi locurile vacante.

Între 20-27 martie va avea loc înscrierea copiilor ai căror părinţi vor să-i dea la o altă şcoală decât cea de cartier, rezultatele urmând să fie anunţate pe 2 aprilie, când şcolile vor afişa din nou locurile rămase neocupate. Între 23-25 aprilie se va derula a treia sesiune de înscriere la şcolile de circumscripţie, pentru copiii care n-au fost încă înscrişi în cea dintâi etapă, anunţarea rezultatelor fiind programată pe 27 aprilie.

Ultima sesiune de înscrieri va avea loc între 2-9 mai, când se va relua înscrierea la toate şcolile din judeţ, în funcţie de locurile disponibile la acea dată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
abc
aceasta \\"noua aplicatie este o mare mare porcarie,si nu va supara doar invatatoarele f bune sau mai putin bune,ci mai ales parintii. pt ca in multe cazuri,chiar f multe ,parintii doreau o anumita scoala nu doar pt ca e o scoala buna,dar si pt ca respectiva scoala era mai aproape de serviciul unuia dintre parinti,sau de bunici,sau din multe alte motive,acestea doua fiind poate principalele. dar asta conteaza pt mai marii nostri?Nuuuuuuuuuu ,ei ce viseaza noaptea ,a doua zi pun in aplicare fara a se mai obosi sa vada daca acel lucru are rationament sau nu.nu d-le asa am visat si asa fac.ce mai conteaza restul sau ce doresc parintii sau cum este mai bine pt copil si implicit si pt parinti.conteaza doar ca asa li sa nazarit lor,si ne vin noua mai apoi cu tot felul de explicatii puerile,de iti vine sa ii iei la palmi ,vazand cat de indolenti si impertinenti sunt.ma ingrozesc ca trebuie sa imi cresc un copil intre astfel de oameni,care pretind ca dc aceasta noua aplicatie nu ar fi copii ar invata de mici ca nimic nu se poate fara pile si relatii dragilor ne faceti sa radem.sunteti jalnici.Draga doamna inspectoare Keri dumneata te auzi ce spui?traiesti cumva in alta lume?
Postat 03 Martie 2012, 20:28 de Anonim
asa-ti trebuie
am auzit dar daca "ai sange" da nume. n-ai curaj? daca esti "in situatie" esti si mai las . te temi desi esti anonim. inca ceva : se scrie "cash". da sa stii ca , desi lucrez in invatamant , sunt de acord cu tine. doar ca eu nu primesc si nu dau.
Postat 24 Februarie 2012, 22:40 de @unul
vrei sa zici ca n-ai auzit
de asa ceva?Dar de tarifele pt programul de dupa masa cam de 10lei pe zi /copil n-ai auzit?Ia fa mataluta un calcul la 30 de copii/zi sa vezi ce frumoasa suma rezulta si inmulteste cu min 20 de zile lucratoare sa vezi ce frumos da.ps si asta chess ,ca de chitanta nici nu sa auzit pe la d-na...Nu inteleg ce face inspectoratulsc,cum de n-a auzit de asa ceva ,iar de directorii de scoli ce sa mai zic...Daca ar fi mai preocupati putin ar incasa ei de la parinti,ar angaja o a doua invatatoare pt fiecare clasa si tot le-ar mai ramane cam4.000 lei/luna,iar daca ai min 2 clase/an,rezulta ca ar dispune de min 4.000*8=???*8luni=???.Dar mai bine se preocupa de ei de fondul clasei ,fondul scolii si altele.
Postat 24 Februarie 2012, 16:57 de unul
???
as fi curios daca ai da si nume : cine si cui a dat. a arunca cu noroi in toti invatatorii e lipsa de bun-simt. or fi fiind. de ce sa nu ni-i numesti daca tot esti atat de informat / a.
Postat 24 Februarie 2012, 16:36 de @unul
si ce se va intamlpa
cu parintii tampiti care au dat sute de euro ca sa-l inscrie pe copil la o anume invatatoare?
Postat 23 Februarie 2012, 21:19 de unul
Unde-ati vazut drac alb?
Dracul alb si cioara vopsita la romani....as pune pariu.Dar cum o stiu pe K.Hayny(scuze nu le prea am cu dialectul hunilor...)(mirare pentru mine,cum acest piti,puti,ajuns -unde?-tulai doamne,am uit si ma crucesc:INSPECTOR ADJUNCT la Inspectoratul Judetean?...................???????????????? CHIAR este de rau pentru invatamantul bihorean!
Postat 23 Februarie 2012, 17:28 de moromete
marcell
....si uite asa se mai schimba agenda lumii...alte subiecte de interes personal, si asa uita lumea de probleme.stiati ca in roata masinii se introduc 2.1 atmosfere?sau, nu stiati?!
Postat 23 Februarie 2012, 12:47 de m
rte
e perfect legal, peste tot in lume e la fel, in ceea ce priveste scolile de stat, te lupti sa stai intr-un cartier, si te chiar muti in acel cartier pentru ca acolo sunt scolile mai bune. E normal sa aiba prioritate copii care locuiesc in vecinatatea scolilor. Ca sa nu mai vorbim de cei care nu locuiesc in Oradea, nu platesc impozit in Oradea si ocupau locurile celor care locuiesc in Oradea. o mama
Postat 23 Februarie 2012, 11:02 de rt
suntem...
... revoltati pe cei care au elaborat si implementeaza imbecilitatea asta de metodologie. Consideram ca incalca fundamental dreptul nostru, al parintilor, de a alege ce consideram ca este bine pentru copiii nostri. Nu ne dorim sa facem un scandal mare, dar suntem dispusi sa facem orice in interesul copiilor.
Postat 22 Februarie 2012, 20:30 de oradean
"fata cu reactiunea"
d-soara sau d-na Tic scrieti dar habar nu aveti despre ce scrieti ! Spuneti ca Inspectoratul "e hotarat sa rupa cu vechile naravuri" (vad ca aveti exercitiul limbii de lemn ) dar nu ne explicati despre care naravuri vorbiti. aveti exemple - madam keri are?- de copii din circumscriptii , din apropierea scolilor respinsi? poate. cei care au parinti indolenti ! si apoi scoala e a orasului si nu a cartierului. ca si contribuabil la bugetul local nu mi se cere impozitul cu dedicatie pentru o anume scoala. cu ce e vinovat un invatator ca e mai solicitat decat altul ? a ! pentru ca e solicitat trebuie sa fie dezvatat de a mai munci pentru a nu mai fi preferat? as fi curios de ce credeti , in marea-va intelepciune, ca sunt cautati anumiti invatatori? daca in documentare oarecine din inspectorat v-a sugerat aceste ratiuni ar fi cazul sa se rusineze ! stiti de ce ? pentru ca si dintre ei sunt multi care isi dau copilul nu la cine "zice" calculatorul ci la cine vrea pentru ca stie ca acolo e mai bine. intelegeti ?
Postat 22 Februarie 2012, 18:11 de "vechile naravuri"
haos
Chiar asa ? Am dreptul sa-mi aleg doctorul de familie sau care sa ma opereze / trateze si nu am dreptul sa aleg o invatatoare pentru copilul meu ?
Postat 22 Februarie 2012, 17:53 de sandu
nu cred
totusi , ca parinte de ce sa n-am dreptul sa prefer invatatoarea (invatatorul) ? ce e ilegal in asta? vreti sa-mi spuneti ca toate invatatoarele muncesc la fel de bine? nu cred. am doi copii:una a avut o invatatoare care ma mintea in legatura cu performantele fetei (totul era ok) pt ca dumneaei avea alte treburi intre 8-12 , cealalta are pe altcineva care munceste serios, chiar daca nu mi-o lauda continuu. asaca lasati-ma cu glumele.ca mama nu ma intereseaza calculatorul ci invatatorul ! cred ca egalizarea e in avantajul invatatoarelor comode , duplicitare in relatia cu noi , parintii. cred ca in viitor aceasta magarie va dispare. poate asa directorii isi vor aprecia invatatoarele care muncesc si nu pe cele care ii periaza.
Postat 22 Februarie 2012, 17:47 de rodica
Povesti
Fac pariu ca NU va fi asa. In 45 de ani de comunism au fost favorizati cei cu PCR, in 23 de ani de democratie este si mai fara rusine (PCR e mic copil pe langa dfemocratia de astazi). Asa se va legaliza favoritismul, cei favorizati deja au locurile lor, listele sunt pentru ceilalti. Succes.
Postat 22 Februarie 2012, 14:58 de petru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON