URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2023, 15:44

Facturi defalcate: Orădenii vor primi de la RER Vest facturi detaliate, care cuprind toate costurile din salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din luna martie, orădenii vor afla ce anume plătesc în costul lunar al facturii de salubritate, pentru că schimbări legislative obligă RER Vest să separe tariful salubrității în componente.

Reuniți joi în ședință, consilierii locali din Oradea au aprobat modificările la tarifele din salubritate, cu o ușoară majorare pentru prețul plătit de cetățeni. Ce trebuie să rețină orădenii este, însă, că în continuare vor avea un cost mic pentru salubritate, dacă sortează corect deșeurile.

Tarif defalcat

Prin OUG 133/2022, ale cărei norme de aplicare au apărut la finalul anului trecut, toți operatorii de salubritate din România sunt obligați să emită facturi în care să evidențieze fiecare componentă din prețul serviciului.

Așa cum în facturile de energie electrică regăsesc prețul pe kilowatt, dar și costurile de distribuție ori diferite taxe, din facturile RER Vest orădenii vor afla cât plătesc pentru colectarea și transportul deșeurilor, singurul cost impus de firma de salubritate, și celelalte componente ale serviciului, precum taxa de economie circulară (80 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri) ori costurile de depozitare și tratare a deșeurilor, practicate de firma Eco Bihor.

Cu 22 de voturi pentru și trei abțineri, ale reprezentanților social-democrați, consilierii locali au aprobat și indexarea tarifelor practicate de RER Vest cu rata inflației și costurile crescute cu salariul minim, majorare „atenuată” însă de scăderea prețurilor la combustibili și eliminarea unei componente din tariful de depozitare, stabilită tot prin noua lege.

Altfel spus, creșterea tarifului a fost compensată cu reduceri, prilej pentru consilierul PSD Adrian Madar să atragă atenția deliberativului local că el a cerut de mai mult timp ca RER Vest să tarifeze mai puțin pentru depozitare, pe motiv că operatorul a aplicat o taxă suplimentară de 10%.

Aceasta era însă permisă de lege, a subliniat primarul Florin Birta. „Pentru tariful de anul trecut am avut inclusiv un punct de vedere de la ANRSC că a fost calculat cum trebuie, inclusiv cu acea taxă. Dacă dvs. știți mai bine decât cei de la ANRSC, îmi cer scuze”, a zis edilul, adăugând că și acum, în noua formă a tarifului de salubritate, Oradea a cerut lămuriri autorității naționale de reglementare, pentru a fi convinsă că aplică în mod corect aceste costuri.

Creștere sub 1%

Madar a reproșat și că proiectul de hotărâre supus votului nu lămurește care vor fi prețurile pe care le vor plăti orădenii. Documentul conține doar tarifele fără TVA aprobate pentru RER Vest, pentru colectarea și transportul deșeurilor, și care sunt de-acum de 46,21 lei pentru un metru cub de deșeuri reziduale, 33,98 lei pentru deșeurile biodegradabile și 50,42 lei pentru reciclabile.

La aceste costuri se vor adăuga cele de depozitare. Pentru deșeurile reciclabile, orădenii vor vedea că prețul de valorificare este zero, în cazul deșeurilor biodegradabile este de 17,03 euro pe tonă, iar pentru deșeurile reziduale ajunge la 23,55 euro/to.

„În principal, pentru populație, tariful va rămâne același”, a spus în plenul ședinței primarul Florin Birta.

Calculele Primăriei arată că orădenii vor avea parte de o creștere aproape insesizabilă. „O simulare făcută pentru asociațiile de proprietari unde încă se plătește un tarif lunar pe persoană arată că va crește costul salubrității cu 0,9%”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Creșterea va fi similară și în cazul orădenilor care plătesc în funcție de câte deșeuri aruncă, cu un amendament: ei vor putea, în continuare, să-și reducă cheltuielile din salubritate, dacă separă deșeurile. Cu cât sortează mai bine, cu atât vor umple mai rar pubela neagră, cea mai scumpă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON