URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2015, 14:33

Faceţi paşi! Orădenii sunt îndemnaţi să se deplaseze, timp de o săptămână, doar pe jos, cu bicicletele sau cu mijloacele de transport în comun

Faceţi paşi! Orădenii sunt îndemnaţi să se deplaseze, timp de o săptămână, doar pe jos, cu bicicletele sau cu mijloacele de transport în comun CINE VA CÂŞTIGA? Cursa Tramvai vs. Maşină vs. Bicicletă are loc pentru al cincilea an consecutiv la Oradea. Până acum, maşina n-a câştigat niciodată!

Cum ar fi ca timp de o săptămână prin Oradea să nu circule nicio maşină, ci doar biciclişti, pietoni şi mijloace de transport în comun? Pare imposibil, dar la câte şantiere sunt acum deschise în oraş, ar putea fi cea mai bună variantă!

Săptămâna Europeană a Mobilităţii este o campanie organizată anual de Comisia Europeană pentru a promova mijloacele de transport sustenabile, iar ediţia 2015 va avea loc între 16 şi 22 septembrie având motto-ul „Alege, Schimbă, Combină!”. Ca de fiecare dată, Oradea a spus prezent!

Cursă cu tradiţie

Pe lângă îndemnul adresat orădenilor de a se deplasa ecologic şi eficient, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transregio a pregătit pentru actuala ediţie a Săptămânii Mobilităţii o serie de acţiuni cu care speră să trezească interesul cât mai multor cetăţeni. În prima zi, pe 16 septembrie, la sediul OTL va fi Ziua Porţilor Deschise, iar pe 17 septembrie, de la ora 9, la Primărie va avea loc conferinţa „110 ani de prezenţă Siemens în România: istoria de peste un secol a tramvaiului orădean”.

Pe 18 septembrie, de la ora 16, va avea loc evenimentul cu impactul cel mai mare: o întrecere între un tramvai, o bicicletă şi o maşină, pe trei trasee care se vor încheia, toate, la magazinul Crişul: unul având ca punct de start autogara Nufărul, altul de la podul CFR şi unul de la complexul Velenţa.

Pe 19 septembrie, de la ora 9 e programat un semimaraton de ciclism cu pornire de la Hanul Pescarilor, iar în aceeaşi zi de la ora 14.30 cursa „Bicicletelor cochete”, dedicată doamnelor şi domnişoarelor.

Gratuit pe biţă şi cu OTL

Pe 20 septembrie se vor face vizite ghidate în oraş cu un autobuz retro ce va pleca din Parcul 1 Decembrie la orele 16 şi la 17.30, iar pe 21 septembrie e programat un tur al centrului istoric pe biciclete, cu plecare la ora 17 din Parcul 1 Decembrie.

În ultima zi a Săptămânii Mobilităţii, orădenii vor putea folosi gratuit bicicletele Centrului I’Velo din Parcul 1 Decembrie, să circule, tot gratuit, cu tramvaiele şi autobuzele între orele 16 şi 20, iar de la ora 18.20 sunt invitaţi la Sustainable Urban Mobility Tour-Critical Mass, pentru a porni pe biciclete, role şi trotinete într-un marş din Parcul Magnoliei până în Piaţa Unirii.

Săptămâna Mobilităţii va fi marcată şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Împreună cu Şcoala Gimnazială Dacia şi cu Şcoala Gimnazială Cheresig, Agenţia organizează un concurs de desene dedicat copiilor de şcoală primară.

Cum agenda evenimentelor rămâne încă deschisă, este posibil să mai apară şi altele. Cel mai important este însă ca orădenii să-şi dorească să participe la ele şi să demonstreze că, măcar o săptămână, se mişcă cu talent...


Vocea străzii

Oradea marchează Săptămâna Mobilităţii Europene. Aţi fi dispus ca timp de o săptămână să circulaţi doar pe jos, cu bicicleta şi cu mijloacele de transport în comun?

Da, ar fi interesant, măcar o săptămână, să avem mai puţine maşini prin oraş. Dar să iasă cât mai mulţi oameni cu bicicleta sau pe jos.

Simina Bârlea

Nu. Pentru cei care avem copii mici şi trebuie să fugim dintr-o parte în alta a oraşului este practic imposibil fără maşină.

Anonim

Da, sunt dispusă să circul zilnic cu mijloacele de transport în comun şi pe jos între staţiile de autobuz sau de tramvai.

Natalia Rusza

În niciun caz, având în vedere imaginea oraşului acum, cu toate străzile sparte şi incorect amenajate pentru pietoni şi biciclete. Succes celor care riscă!

Lavinia Dreana

Eu da, dar nu va fi cu efect, pentru că sunt prea puţini orădenii dispuşi să circule doar cu tramvaiele, autobuzele, bicicletele ori pe jos.

Anonim

Nu am nevoie de un motiv anume, oricum numai pe jos sau cu bicicleta circul, pentru că este mult mai sănătos. Cine nu practică nu ştie ce pierde.

Feri Lidia Halasz

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CSAK EGY CSOKOT...
Ce noroc a dat pedte Lidia Feri Halasz! Cum s-a nimerit sa fie tocmai Domnia sa intervievata, o vajnica si consecventa pupatoare a Primariei si evident a Primarului
Postat 13 Septembrie 2015, 18:07 de TDS
adevaru'-i ca se fura
Sunt doua motive mari pentru care oradenii nu o sa circule in graba cu bicicleta: marea majoritate locuiesc la bloc si nu prea au unde sa le tina. Poti sa le legi in fata blocului sau de scara cu 10 lanturi ca tot ti-o fura. Apoi pretul: o bicicleta cat de cat costa mai mult decat salarul unui oradean. Chiar si cele de "unica" folosinta de la hyper super market au ajuns sa fie scumpe pentru oradeanul de rand.
Postat 13 Septembrie 2015, 08:21 de User anonimizat
Stau pe locul meu,deci exist !
Domnule,daca noua , bihorenilor,ne place intr-adevar ceva,apoi asta este sedentarismul! Se vede asta peste tot ! Bravos! Brand de Bihor 100%.
Postat 12 Septembrie 2015, 21:54 de User anonimizat
Si Ilie face sport ..............
Nu ar fi fost mai simplu sa ne indemnati sa nu mai circulam deloc si sa stam acasa o saptamana pana trece valul inceputului de an scolar?
Postat 12 Septembrie 2015, 20:30 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON