URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2014, 08:51

Expoziţia "Shalom!" care prezintă tradiţii evreieşti, lansată cu un recital al Klezmer Band (FOTO/VIDEO)

Sala "Enescu-Bartok" a Filarmonicii de Stat Oradea a găzduit, miercuri după-amiază, evenimentul de lansare a expoziţiei "Shalom! Despre iudaism şi viaţa evreiască", realizată de Asociaţia Tikvah.

Expoziţia prezintă, prin informaţii şi imagini adunate pe mai multe panouri, istoria iudaismului, câteva dintre principiile şi tradiţiile de bază din cultura evreiască, precum şi principalele sărbători (Rosh Hashana, Yom Kipur, Hanuka, Purim, Shabat) şi însemnătatea acestora.

De asemenea, pe planşele pregătite de Asociaţia Tikvah se regăsesc şi informaţiile despre obiectele specifice acestei culturi, cum ar fi vechiul simbol iudaic menora, adică sfeşnicul cu şapte braţe care se regăseşte în casa fiecărui evreu, şi kippa, cu care bărbaţii îşi acoperă capul în semn de respect faţă de Dumnezeu.

Evenimentul a fost prezentat de preşedinta asociaţiei organizatoare, Emilia Teszler, care a subliniat ideea din spatele expoziţiei. "În alte proiecte de-ale noastre am întâlnit copii şi tineri care nu cunoşteam prea multe despre evrei, poate nu cunoscuseră niciodată unul şi auziseră doar de ororile prin care aceştia au trecut", a spus aceasta. De altfel, expoziţia este una itinerantă şi va fi purtată, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, prin mai multe şcoli orădene.

La lansarea expoziţiei "Shalom!" (pace) a participat şi rabinul comunităţii evreieşti din Oradea, care le-a urat celor prezenţi pace şi iubire în noul an, sărbătorit de evrei pe 24 şi 25 septembrie. De asemenea, printre cei prezenţi s-au numărat şi reprezentanţii altor religii, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, subliniind şi el, într-un scurt discurs, importanţa păcii şi înţelegerii între oameni.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital oferit de Hakeshet Klezmer Band, formaţia comunităţii evreieşti din Oradea, care a interpretat melodii specifice unor ritualuri, precum Dansul Mirelui, dar şi alte melodii ritmate. Liderul formaţiei a explicat că muzica klesmer este reprezentativă evreilor care au trăit în Europa de Est în secolele XIX şi XX, fiind influenţată şi de ritmurile tradiţionale ale ţărilor din această zonă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON