URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2022, 11:36

Explozii în regiunea separatistă Transnistria (VIDEO)

Explozii în regiunea separatistă Transnistria (VIDEO) sursa foto: Twitter / MilitaryLand.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rușii par să caute motive să intre și în Republica Moldova. Două explozii au fost raportate, în cursul zilei de marți, în regiunea separatistă Transnistria, după ce luni seară seară s-a auzit o altă explozie. 

Potrivit site-ului G4media.ro, așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat marți că două explozii au fost înregistrate în cursul dimineții, la orele 6.40 și 7.05, în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol.

Deflagrațiile ar fi provocat deteriorarea a două antene de telecomunicații care retransmiteau semnalul unor televiziuni și radiouri din Rusia, dar nu ar fi fost înregistrați răniți. Totuși, ambele antene de mare putere au fost scoase din uz.

Zona unde sunt amplasate cele două turnuri a fost încercuită, iar la faţa locului activează un grup de genişti, arată Agerpres.

Vestea vine la doar o zi după ce a fost raportată o altă explozie în Transnistria, la sediul Consiliului de Securitate din Tiraspol, tot fără victime.

Atunci, Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că ar fi vorba despre o provocare a Rusiei pentru încălzi conflictul înghețat din Transnistria.

G4Media amintește că Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-ruse.

HotNews.ro arată că exploziile vin după ce joia trecută ambasadorul rus de la Chișinău a fost convocat pentru discuții de autoritățile moldovene din cauza amenințărilor făcute la adresa președintelui Maia Sandu. 

Senatorul rus Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”.

Ambasadorul rus a fost convocat din nou de ministerul de Externe al Republicii Moldova și vineri, după ce un general rus a spus că trupele rusești au ca obiectiv să ajungă în Transnistria.

Rusia a dat asigurări luni că nu există niciun risc în Transnistria și că dorește „o soluționare pașnică” a situației de acolo.

Tensiunile dintre cele două țări au loc în contextul războiului din Ucraina și a faptului că, la fel ca Kievul, și Moldova a anunțat că dorește o aderare accelerată la Uniunea Europeană, completând chestionarul de aderare în doar 10 zile.

UPDATE: Acțiuni subversive ale Rusiei, pretexte

HotNews.ro mai scrie că experţi de la Chişinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova. 

Conform sursei citate, experții au declarat pentru Radio Chișinău că, în aceste circumstanțe, Rep. Moldova trebuie să se aștepte la orice scenarii și că are „foarte mari motive pentru îngrijorare.”

Fostul ministrul al apărării, generalul de brigadă în rezervă Vitalie Marinuţa, de exemplu, consideră că Rusia este interesată de destabilizarea situaţiei, iar acţiunile acesteia sunt imprevizibil.

Generalul nu exclude ca incidente şi provocări vor avea loc în continuare în regiune.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
da
Alt scenariu posibil este implicarea agentilor ucrainieni . Ucraina are nevoie de cit mai multi aliati si incearca implicarea directa a Moldovei si indirect a Romaniei si apoi a NATO(din care face parte Romania)
Postat 27 Aprilie 2022, 01:08 de richard
Serios?
Gargara ruseasca...ii doare pe ucrainieni in paispe de antene...e diversiune ruseasca sa i bage pe aia in lupta...au acolo 2000 de soldati...le trebuie pentru Odessa..
Postat 26 Aprilie 2022, 18:35 de zorro
Ce e mai important nu spuneti!
Erau cele mai puternice transmițătoare AM din Europa. Folosite de Rusia ca sa acopere cu propaganda lor toată Ucraina. Normal ca au fost tinte legitime pt. ucraineni+SAS/SEAL!
Postat 26 Aprilie 2022, 17:03 de pinonel
Transnistria
Daca vreti sa vedeti oameni indobitociti , mergeti in Transnistria.
Postat 26 Aprilie 2022, 12:29 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON