URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2023, 11:20

Marșul Memoriei: Evreii deportaţi din Oradea vor fi comemoraţi joi

Marșul Memoriei: Evreii deportaţi din Oradea vor fi comemoraţi joi (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a marca cei 79 de ani de la deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste, Muzeul Ţării Crişurilor organizează joi, de la ora 12, Marşul Memoriei, care va începe de la Memorialul Deportaţilor, de lângă Sinagoga Ortodoxă din Oradea.

Concret, participanţii vor parcurge traseul Memorialul Deportaţilor (strada Mihai Viteazul nr. 4) - Strada Evreilor Deportaţi - Parcul Nicolae Bălcescu - Memorialul Eva Heyman.

La marş vor participa şi elevi de la Liceul de Arte din Oradea, Liceul Teologic Penticostal Betel, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Liceul Teoretic "Ady Endre" şi Liceul Teoretic "Aurel Lazăr".

Cum era în ghetoul din Oradea

Ghetoul din Oradea a fost unul dintre cele mai sinistre ghetouri în care au fost umiliți și torturați evreii.

„Închiderea evreilor în ghetou s-a desfăşurat în perioada 3 – 9 mai 1944. "Ghetoul mare" a fost instalat în cartierul evreiesc, având drept centru sinagoga ortodoxă. A fost impus un regulament de ordine interioară acerb: Ghetoul este păzit de jandarmi. Cei ce încearcă să părăsească fără permisiune, în loc interzis sau fără să fie însoţiţi de jandarmi, vor fi împuşcaţi de jandarmi. Legătura cu lumea exterioară este complet întreruptă. (...) Fiecare poate locui numai în casa şi camera ce i-a fost repartizată. (...) În ghetou trebuie să fie linişte şi în timpul zilei. Sunt interzise strigătele, zgomotul, cântatul, certurile. Între deşteptare şi stingere ghetoul trebuie să fie pustiu şi mut. (...) Cine nu respectă ordinele va fi trimis în lagăr de pedeapsă", amintesc reprezentanții MȚC.

Deportarea evreilor orădeni a început pe 25 mai 1944. Aceştia au fost adunaţi în parcul Rhėdey (actualul Parc Nicolae Bălcescu), iar de acolo, zilnic, câte 2.500 - 3.000 de evrei au fost transportaţi, cu trenuri, în vagoane de animale, în condiţii umilitoare, spre lagărele de concentrare.

Printre evreii deportaţi atunci s-a numărat şi micuţa Eva Heyman, căreia i s-a ridicat şi o statuie în Parcul Bălcescu (foto principală). Ea avea doar 13 ani și a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea, care a fost publicat ulterior de mama sa și este și astăzi o mărturie importantă privind ororile prin care au trecut evreii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel...
...greșit, mai pune mâna pe carte și citește, din Ungaria nu s-a deportat nici un Evreu dacă vrei să știi.
Postat 26 Mai 2023, 01:29 de Morometul
Avem pacatele noastre, nu e nevoie sa ni le asumam pe ale altora!
Pentru a marca cei 79 de ani de la deportarea de catre autoritatile ungare a evreilor orădeni în lagărele naziste. De ce ne e frica, de unde sfiala asta in a spune adevarul? UNGURII i-au adunat, i-au bagat in vagoane si i-au trimis in lagarele germane. Eichmann a ramas surprins de zelul ungurilor, Ungaria a fost singura tara in care nemtii nu au trebuit sa intervina sa dea o mana de ajutor!
Postat 25 Mai 2023, 09:56 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON