URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Mai 2023, 11:20

Marșul Memoriei: Evreii deportaţi din Oradea vor fi comemoraţi joi

Marșul Memoriei: Evreii deportaţi din Oradea vor fi comemoraţi joi (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a marca cei 79 de ani de la deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste, Muzeul Ţării Crişurilor organizează joi, de la ora 12, Marşul Memoriei, care va începe de la Memorialul Deportaţilor, de lângă Sinagoga Ortodoxă din Oradea.

Concret, participanţii vor parcurge traseul Memorialul Deportaţilor (strada Mihai Viteazul nr. 4) - Strada Evreilor Deportaţi - Parcul Nicolae Bălcescu - Memorialul Eva Heyman.

La marş vor participa şi elevi de la Liceul de Arte din Oradea, Liceul Teologic Penticostal Betel, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Liceul Teoretic "Ady Endre" şi Liceul Teoretic "Aurel Lazăr".

Cum era în ghetoul din Oradea

Ghetoul din Oradea a fost unul dintre cele mai sinistre ghetouri în care au fost umiliți și torturați evreii.

„Închiderea evreilor în ghetou s-a desfăşurat în perioada 3 – 9 mai 1944. "Ghetoul mare" a fost instalat în cartierul evreiesc, având drept centru sinagoga ortodoxă. A fost impus un regulament de ordine interioară acerb: Ghetoul este păzit de jandarmi. Cei ce încearcă să părăsească fără permisiune, în loc interzis sau fără să fie însoţiţi de jandarmi, vor fi împuşcaţi de jandarmi. Legătura cu lumea exterioară este complet întreruptă. (...) Fiecare poate locui numai în casa şi camera ce i-a fost repartizată. (...) În ghetou trebuie să fie linişte şi în timpul zilei. Sunt interzise strigătele, zgomotul, cântatul, certurile. Între deşteptare şi stingere ghetoul trebuie să fie pustiu şi mut. (...) Cine nu respectă ordinele va fi trimis în lagăr de pedeapsă", amintesc reprezentanții MȚC.

Deportarea evreilor orădeni a început pe 25 mai 1944. Aceştia au fost adunaţi în parcul Rhėdey (actualul Parc Nicolae Bălcescu), iar de acolo, zilnic, câte 2.500 - 3.000 de evrei au fost transportaţi, cu trenuri, în vagoane de animale, în condiţii umilitoare, spre lagărele de concentrare.

Printre evreii deportaţi atunci s-a numărat şi micuţa Eva Heyman, căreia i s-a ridicat şi o statuie în Parcul Bălcescu (foto principală). Ea avea doar 13 ani și a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea, care a fost publicat ulterior de mama sa și este și astăzi o mărturie importantă privind ororile prin care au trecut evreii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel...
...greșit, mai pune mâna pe carte și citește, din Ungaria nu s-a deportat nici un Evreu dacă vrei să știi.
Postat 26 Mai 2023, 01:29 de Morometul
Avem pacatele noastre, nu e nevoie sa ni le asumam pe ale altora!
Pentru a marca cei 79 de ani de la deportarea de catre autoritatile ungare a evreilor orădeni în lagărele naziste. De ce ne e frica, de unde sfiala asta in a spune adevarul? UNGURII i-au adunat, i-au bagat in vagoane si i-au trimis in lagarele germane. Eichmann a ramas surprins de zelul ungurilor, Ungaria a fost singura tara in care nemtii nu au trebuit sa intervina sa dea o mana de ajutor!
Postat 25 Mai 2023, 09:56 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON