URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2016, 19:23

Electorata cu scandal: Parlamentarii au votat creşteri salariale, PNL acuză PSD de fraudă

Electorata cu scandal: Parlamentarii au votat creşteri salariale, PNL acuză PSD de fraudă foto: www.mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda avertismentelor serioase venite dinspre Guvern, Banca Naţională a României şi numeroşi analişti economici, Camera Deputaţilor a adoptat, luni după amiază, creşteri salariale pentru Sănătate şi Educaţie. În aceeaşi zi de Senat au trecut, fără vreo dezbatere, două proiecte de lege de majorare a pensiilor foştilor cooperatişti, respectiv a punctului de pensie.

Deputaţii au adoptat legea pentru aprobarea OUG 20 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari cu 184 de voturi "pentru", un singur deputat refuzând să îşi exprime votul.

Adoptarea legii este contestată, însă, de liberali, care susţin că în sală au fost prezenţi doar 168 de aleşi, şi nicidecum 184.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, majoritatea parlamentară, formată în jurul PSD, a respins solicitarea de apel nominal care a aparţinând deputatul PNL Mircea Toader, care a cerut ca astfel să fie verificat cvorumul de şedinţă. La rândul său, deputatul independent Remus Cernea a cerut, de asemenea, apel nominal, afirmând că în sală nu sunt 180 de oameni.

''Votul din Camera Deputaţilor asupra Legii privind majorările salariale în educaţie şi sănătate a fost VICIAT prin minciună. PSD a minţit că are suficienţi oameni în sală pentru a vota legea, anunţând o prezenţă de 184 de parlamentari. Imaginile arată că în sală nu se aflau decât 168 (!) Cum pot crede cei care aşteaptă de la PSD măriri de salarii că le vor şi primi când văd că PSD a fraudat chiar votul prin care promite aceste beneficii?!?'', au acuzat liberalii.

Reprezentanţii PNL au declarat, la finalul şedinţei de vot, că liberalii verifică dacă cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. De altfel, partidul a publicat ulterior pe pagiande Facebook mai multe fotografii din care reiese că în sală nu s-ar fi aflat 184 de deputaţi.

Creşteri cu peste 50%

Digi 24 explică pe site că, prin amendamentele OUG nr. 20/2016 de aleşii PSD, ALDE şi UDMR, salariile din sănătate şi educaţie vor creşte, în medie, cu 15%.

În cazul personalului din sănătate, inclusiv personalul administrativ, majorarea ar urma să se aplice de la 1 decembrie 2016, iar în unele cazuri s-ar traduce în procente de chiar 40-50%. Concret, arată un document de lucru citat de News.ro, un director de unitate de asistenţă socială ar ajunge la 6.498 lei (de la 4.212 lei, creştere de 54%), iar un asistent social ar primi 3.297 lei (de la 2.382 lei, creştere de 38%), în timp ce pentru un psiholog stagiar din aceeaşi unitate majorarea ar fi mai mică de 100 de lei (circa 6%). În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea ar fi de 12,5%, iar un medic coordonator la serviciul de ambulanţă ar primi un salariu cu 10% mai mare.

Pentru personalul din educaţie, majorarea cu 15% ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Odată cu aceste creşteri de salarii, ar urma să se majoreze salariile personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene, din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, precum şi din o serie de instituţii.

Digi24.ro aminteşte că ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a arătat că ar fi vorba de un impact de 4,85 miliarde lei, foarte mare, care nu poate fi inclus în bugetul pe 2017. Totodată, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că România riscă să se întoarcă la momentul 2008, când Parlamentul a dat "cu o mână", pentru ca după aceea "să li se ia oamenilor cu două mâini", iar analiştii economici au avertizat că, în urma măririlor decise în Parlament, deficitul bugetar al României ar putea ajunge anul viitor la 4,4% din PIB.

Rămâne de văzut, însă, care va fi punctul de vedere al judecătorilor de la Curtea Constituţională în legătură cu măsurile adoptate luni în Parlament, în condiţiile în care ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a precizat că "este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat".

Punctul de pensie, majorat cu 23%

Pe de altă parte, tot luni, Senatul a adoptat fără niciun fel de dezbatere proiectul de lege iniţiat de aleşi PSD, ALDE şi ex-UNPR privind majorarea punctului de pensie. De la 1 ianuarie 2017, acesta ar urma să fie 40% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna o creştere a pensiilor cu circa 23%. De la 1 iulie 2017, punctul de pensie ar urma să ajungă la 45% din salariul mediu brut.

În prezent, punctul de pensie este de 871,7 lei, legea în vigoare spunând că el se modifică astfel încât să compenseze 100% din rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Luând în considerare că salariul mediu brut pe ţară a fost în ianuarie 2016 de 2.688 lei, rezultă că punctul de pensie ar trebui să fie de 1.075,2 lei, adică mai mare cu 23% decât este în prezent, arată Digi24.ro.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel, dar a fost semnat de zeci de parlamentari de la PSD, ALDE, ex-UNPR şi minorităţi (printre care Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean, Corneliu Dobriţoiu, Şerban Nicolae, Eugen Orlando Teodorovici şi Nicolae Bănicioiu).

Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil proiectul, dar Guvernul a anunţat că nu susţine o astfel de măsură. Printre motivele invocate s-au numărat consecinţele asupra cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale şi, implicit, asupra deficitului bugetar, precum şi riscul de a apărea fenomenul denumit "capcana pensiei" (angajaţi care vor prefera să iasă la pensie, chiar şi anticipat, în loc să rămână pe piaţa muncii).

"O astfel de proporţie ar situa România pe primul loc în cadrul Uniunii Europene şi ar fi în totală discordanţă cu situaţia macroeconomică reală. În acest context, este de menţionat să raportul dintre pensia medie şi câştigul salarial mediu brut, de 38%, pare mai redus în România şi din cauza proporţiei mai ridicate a pensionarilor fără vechime completă faţă de cei pensionaţi pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare", se arată în avizul negativ al Executivului.

Pentru ca majorarea punctului de pensie să intre efectiv în vigoare ar fi necesar ca deputaţii să aprobe şi ei proiectul de lege al PSD, ALDE şi ex-UNPR.

În plus, Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea de la 400 la 500 de lei a pensiilor foştilor membri ai cooperativelor agricole.

Iniţiat de deputatul Luminiţa Adam Pachel şi semnat ulterior de mai mulţi parlamentari ai fostului UNPR ("înghiţit" de PMP), proiectul a fost avizat negativ de Guvern, printre motive figurând şi acela că "efortul financiar ar fi considerabil, cu consecinţe majore asupra sustenabilităţi sistemului public de pensii". Şi în cazul acestei iniţiative, ultimul cuvânt îl va avea Camera Deputaţilor, arată Digi24.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CUM? NU SE POATE !!!
Preacinstitul Hayssam pardon Ciolos , supermeseriasul 'briucselez" ,tehnocratu-tehnocratilor sa nu gaseasca bani pentru profi si medici? El, cel mai cinstit fiu al poporului, maretul conducator al turmelor cele frumoase si libere,ctitorul de lacasuri democrat-sorosiste,iluminatul iluminatilor , cirmaciul carele este atit de preocupat sa le fie respectate drepturile minoritatilor zecsuale, sa nu gaseasca niste bani pentru 'amaritii" aia?Asa ceva e peste putinta de inteles..
Postat 08 Noiembrie 2016, 08:56 de Aghaurr
O CE VESTE MINUNATA...
PNL nu a promis dublarea salariilor medicilor in 2017? Ce-o fi mai mare? 15% sau 100%? Dar despre care medici e vorba? Cine mai ramane ?
Postat 07 Noiembrie 2016, 20:50 de TDS
Ne dati ori nu nedati,ne dati ,ne daaaati !
Mos Craciun e mic copil pe langa Parlamentu ista.
Postat 07 Noiembrie 2016, 20:01 de Iness
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON