URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2019, 15:40

E Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Ambasada SUA avertizează că "ameninţările la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică"

E Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Ambasada SUA avertizează că 'ameninţările la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică' (foto: generic, sursa: journalducameroun.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România susţine că, într-o "civilizaţie democratică, occidentală" nu îşi au locul "ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România".

La jumătatea lunii aprilie, jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că a fost ameninţată cu moartea, printr-un mesaj despre care s-a aflat mai târziu că fusese trimis tocmai de un ofiţer de poliţie de la Academia "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti. Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 au declinat în favoarea DNA dosarul cu privire la aceste ameninţări.

SUA: Poveştile "deloc măgulitoare" sunt vitale în democraţie

"Astăzi îi onorăm pe numeroşii jurnalişti şi membri ai presei care şi-au dedicat vieţile, adesea cu mari riscuri, promovării transparenţei şi răspunderii în întreaga lume, inclusiv în România. Ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul intr-o civilizaţie democratică, occidentală. Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România", a transmis Ambasada SUA în România, potrivit agerpres.ro.

Reprezentanţa SUA la Bucureşti mai subliniază că "instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public" şi că "stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine guvernul la răspundere".

Ambasada SUA reaminteşte de angajamentul său de a sprijini presa liberă din România şi solidaritatea cu "reporterii români responsabili şi curajoşi".

"De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări în Bucureşti şi în diferite judeţe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure", evidenţiază Ambasada SUA la Bucureşti.

În România, 50.000 de jurnalişti

Uniunea Europeană număra în anul 2018 aproximativ 433.000 de jurnalişti, echivalentul a 0,2% din totalul forţei de muncă în UE, potrivit datelor publicate, vineri, de Eurostat. Suedia şi Croaţia sunt statele cu cea mai mare pondere a jurnaliştilor (0,4% din totalul forţei de muncă ocupate).

România, Italia, Lituania şi Slovacia sunt în contrast cu acestea, având cea mai mică pondere a jurnaliştilor (0,1% din totalul forţei de muncă ocupate). Datele Eurostat, citate de Agerpres, arată că în România în 2018 activau aproximativ 50.000 de jurnalişti, scrie ziare.com.

Organizaţia naţională a jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media din România, MediaSind, a transmis, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, un comunicat în care subliniază că "jurnaliştii au nevoie de sprijinul cetăţenilor", care "pot limita, prin diverse acţiuni de protest, măsurile Puterii politice de restrangere a libertăţii de exprimare".

"Cetaţenii trebuie să înţeleagă că jurnalismul este un bun public, că este una dintre pietrele de temelie ale democraţiei. De aceea, ei trebuie să se implice şi să întrebe Guvernul ce face cu banii noştri? În ce condiţii sunt cheltuiţi banii pentru insituţiile mass-media publice? Un deziderat major al oricărei societăţi democratice este ca mass-media să nu fie controlată de Guvern şi să nu fie manipulată de politicieni. Aceste lucruri se pot întâmpla doar atunci când cetăţenii conştientizează că mass-media este a lor, pentru că plătesc pentru ea", au mai precizat reprezentanţii MediaSind în comunicatul publicat pe site-ul organizaţiei.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Cu doi ani înainte, la Conferinţa Generală UNESCO s-a adoptat o rezoluţie privind "Promovarea libertăţii presei în lume" care recunoştea că "o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Assange?
Libertatea presei e doarp entru ai nostrii?
Postat 03 Mai 2019, 17:40 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON