URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2018, 22:53

"Dolomiţii şi emigranţii săi": expoziţie în premieră la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Urmare a colaborării cu omologi şi specialişti din Italia, Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) a vernisat, sâmbătă, o nouă expoziţie, de astă dată dedicată zonei Munţilor Dolomiţi, patrimoniu UNESCO. Piesele, atât fotografii spectaculoase cu zonele muntoase, cât şi piese vestimentare locale şi roci, sunt expuse pentru prima dată înafara Italiei.

Vernisajul expoziţiei "Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi" este rodul cooperării instituţiei muzeale cu Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige – Sudtirol, Asociaţia "Trentini Nel Mondo", Asociaţia "Bellunesi Nel Mondo", Fundaţia "Dolomiti UNESCO" şi MUSE – Mueso delle Scienze.

Expoziţia este parte a unui proiect de durată, care are drept scop prezentarea unor elemente culturale specifice zonelor Trentino Alto Adige şi Bihorului.

Imagini spectaculoase

În cadrul vernisajului, directorul MŢC, Aurel Chiriac, a arătat că "dincolo de imagini, de munţi, descoperim oamenii, care erau, iarna, obligaţi să migreze către alte locuri pentru a trăi".

Potrivit unui comunicat al Muzeului, expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri, ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolò Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner. În cadrul acesteia se pot descoperi diferite munci şi activităţi pe care localnicii le practicau acasă sau în alte părţi, precum construirea de căi ferate, tocilăria, mineritul, negoţul.

De altfel, un element inedit al expoziţiei îl reprezintă prepararea îngheţatei, în timpul vernisajului fiind făcută o demonstraţie cu ustensile vechi de un secol.

Expoziție cu documentar

Cuvinte de salut au fost transmise şi de către invitaţii muzeului, între care Consulul General Onorific al României în Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti. "Nu a fost uşor să facem o expoziţie în străinătate, (…) dar am primit mult ajutor, în special de la domnul director, Aurel Chiriac", a spus M. Passerotti, adresând mulţumiri pe această cale tuturor celor implicaţi în eveniment. Similar s-a exprimat Graziano Pizzimenti, preşedintele Asociaţiei "Dolomiti UNESCO": "munţii grupează cinci provincii (…) de exemplu, avem aici realităţi din Belluno şi Trentino".

Dolomiţii au devenit patrimoniu mondial UNESCO în anul 2009, în baza valorii estetice şi peisagistice, respectiv pentru importanţa ştiinţifică la nivel geologic şi geomorfologic.

Expoziţia va fi la dispoziţia vizitatorilor în perioada 30 septembrie – 8 noiembrie 2018, aceştia având posibilitatea şi de a viziona un film documentar privind istoria şi formarea Dolomiţilor.

Preţul unui bilet este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei în cazul elevilor, studenţilor şi pensionarilor. Intrarea este gratuită pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON