Cunoscuţi pentru descoperirile arheologice făcute în weekenduri, cu detectoare de metale, membrii Asociaţiei Dacia Crisius - medici, poliţişti, studenţi - o acuză pe şefa Direcţiei de Cultură Bihor, Adriana Ruge (foto), că acţionează tocmai contra interesului de protejare a patrimoniului arheologic.
Săptămâna trecută, oamenii s-au plâns lui Bihorel că Ruge refuză ca instituţia să preia piesele arheologice descoperite de ei.
Cel mai recent s-a întâmplat marţea şi miercurea trecută, când doi dintre ei au dus la sediul Direcţiei piese susceptibile de a fi încadrate în patrimoniul naţional, inclusiv monede din argint, iar conducerea Direcţiei, în ciuda legii care o obligă să facă acest lucru, i-a trimis la Primăria comunei Paleu, pe raza căreia descoperiseră obiectele, şi de unde, oricum, tot angajaţii Direcţiei trebuie să le ridice ulterior.
Ceea ce, însă, a pus capac nemulţumirii arheologilor amatori a fost o altă descoperire, şi anume că cetatea dacică pe care au scos-o la lumină în vara anului 2020 pe raza satului Urvind, comuna Lugaşu de Jos, a fost înregistrată în Repertoriul Arheologic Naţional ca fiind descoperită de Asociaţia de Pădurit Silvana, condusă de primarul Sorban Levente, adică cel care, dimpotrivă, alungase arheologii şi a distrus o parte dintre vestigii.
Membrii Dacia Crisius sunt hotărâţi să ceară Prefecturii şi Ministerului Culturii sancţionarea directoarei care îngreunează protejarea patrimoniului arheologic şi falsifică adevărul privind descoperirile.
Lui Bihorel, care a întrebat-o de ce procedează aşa, Ruge i-a răspuns, simplu, că a fost doar o "greşeală". Doar că nici mică nu-i, nici nevinovată nu pare...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.