Ca în fiecare an, în această perioadă premergătoare Paştelui riscul apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară crește în mod direct proporțional cu consumul unor cantități și game variate de alimente, astfel că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor anunţă că va desfășura acţiuni ample de verificare a operatorilor economici atât din sectorul alimentar, cât și cel al sănătății și mișcării animalelor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare și animalelor.
„Vor fi vizaţi în special producători și comercianţi de carne (unități de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării) şi de alte produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie, depozite alimentare, comerț cu amănuntul), respectiv se vor desfășura controale la nivelul târgurilor de animale și în locurile special amenajate unde prin tradiție este permisă sacrificarea mieilor”, arată DSVSA printr-un comunicat dat publicităţii la finele săptămânii.
Conducerea instituţiei avertizează consumatorii să fie atenţi la cumpărarea oricărui produs alimentar, mai ales a produselor specifice perioadei (ouă, carne de miel, carne de curcan, produse lactate, cozonaci etc), rugându-i să sesizeze orice posibile încălcări ale legislației în domeniul siguranței alimentare.
Pentru ca oamenii să fie informaţi, DSVA aminteşte şi câteva „ponturi”. Astfel, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe fiecare ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă trebuie să existe marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii. Nu se recomandă achiziționarea de ouă din surse/locuri/gospodării necunoscute, care nu au inscripționate informațiile legale sau care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, existând în acest caz riscul apariției unor tulburări gastrointestinale provocate de salmonella.
În cazul comercializarii de lapte crud sau a unor produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare numai în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare (halele de lactate), doar în ambalaje de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară) sau în recipiente curăţate şi igienizate, și acestea trebuind însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii etc.
Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să aibă marcă de sănătate (ştampilă) aplicată de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat ”România”, iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă.
De asemenea, DSVSA recomandă, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiţiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, aceștea fiind înlocuiți cu un teşut numit burelet.
Carnea de miel/ied provenită din sacrificările în centre aprobate temporar trebuie marcată cu o ştampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interior, în partea superioară cu inscripţia “România”, la mijloc cu codul centrului (“BH 001” pentru centrul de sacrificare din Oradea și respectiv ”BH 005” pentru cel din Beiuș), iar în partea inferioară cu inscripţia “Controlat sanitar veterinar”.
Comerţul stradal cu alimente sau comercializarea alimentelor în spaţii improvizate ori din maşină este strict interzis.
În caz de suspiciune, comsumatorii se pot adresa punctelor de permanenţă pe care DSVSA le-a instituit în judeţ. Programul de lucru în perioada 15 martie – 15 aprilie este între orele 8.30-17.00 de lunea până vinerea, sâmbătă între 8.30 – 15.00, iar duminica și în orice altă zi înainte de ora 8.30 şi după 17.00 funcţionează o permanență telefonică.
Punctele de permanenţă sunt:
1. Sediul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean
2. Sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin
3. Sediul CSVSA Oradea 2 din P-ţa Rogerius, pentru Oradea vest
4. Sediul CSVSA Oradea 3 din str. Menumorut pentru Oradea
5. Sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Aleșd
6. Sediul SCOSA/CSVZ Marghita, pentru Marghita,
7. Sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Săcuieni şi Valea lui Mihai
8. Sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Stei
9. Sediul CSVSA Salonta pentru Salonta
Activitatea acestor centre de permanență este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA. Sesizările se pot face şi direct la sediul DSVSA Bihor, precum și la sediile circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 şi pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la Call Center-ul Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la numărul 0800.826.787 ori la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro
În ce priveşte autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, au fost avizate cel din Piaţa Ioşia în Oradea şi cel din Piaţa Obor la Beiuş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.