URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2017, 11:55

Grijă la cumpărături! Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor promite intensificarea controalelor înainte de Paşte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca în fiecare an, în această perioadă premergătoare Paştelui riscul apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară crește în mod direct proporțional cu consumul unor cantități și game variate de alimente, astfel că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor anunţă că va desfășura acţiuni ample de verificare a operatorilor economici atât din sectorul alimentar, cât și cel al sănătății și mișcării animalelor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare și animalelor.

„Vor fi vizaţi în special producători și comercianţi de carne (unități de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării) şi de alte produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie, depozite alimentare, comerț cu amănuntul), respectiv se vor desfășura controale la nivelul târgurilor de animale și în locurile special amenajate unde prin tradiție este permisă sacrificarea mieilor”, arată DSVSA printr-un comunicat dat publicităţii la finele săptămânii.

Conducerea instituţiei avertizează consumatorii să fie atenţi la cumpărarea oricărui produs alimentar, mai ales a produselor specifice perioadei (ouă, carne de miel, carne de curcan, produse lactate, cozonaci etc), rugându-i să sesizeze orice posibile încălcări ale legislației în domeniul siguranței alimentare.

Pentru ca oamenii să fie informaţi, DSVA aminteşte şi câteva „ponturi”. Astfel, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe fiecare ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă trebuie să existe marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii. Nu se recomandă achiziționarea de ouă din surse/locuri/gospodării necunoscute, care nu au inscripționate informațiile legale sau care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, existând în acest caz riscul apariției unor tulburări gastrointestinale provocate de salmonella.

În cazul comercializarii de lapte crud sau a unor produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare numai în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare (halele de lactate), doar în ambalaje de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară) sau în recipiente curăţate şi igienizate, și acestea trebuind însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii etc.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să aibă marcă de sănătate (ştampilă) aplicată de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat ”România”, iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă.

De asemenea, DSVSA recomandă, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiţiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, aceștea fiind înlocuiți cu un teşut numit burelet.   

Carnea de miel/ied provenită din sacrificările în centre aprobate temporar trebuie marcată cu o ştampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interior, în partea superioară cu inscripţia “România”, la mijloc cu codul centrului (“BH 001” pentru centrul de sacrificare din Oradea și respectiv ”BH 005” pentru cel din Beiuș), iar în partea inferioară cu inscripţia “Controlat sanitar veterinar”.

Comerţul stradal cu alimente sau comercializarea alimentelor în spaţii improvizate ori din maşină este strict interzis.

În caz de suspiciune, comsumatorii se pot adresa punctelor de permanenţă pe care DSVSA le-a instituit în judeţ. Programul de lucru în perioada 15 martie – 15 aprilie este între orele 8.30-17.00 de lunea până vinerea, sâmbătă între 8.30 – 15.00, iar duminica și în orice altă zi înainte de ora 8.30 şi după 17.00 funcţionează o permanență telefonică.

Punctele de permanenţă sunt:

1. Sediul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean

2. Sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin

3. Sediul CSVSA Oradea 2 din P-ţa Rogerius, pentru Oradea vest

4. Sediul CSVSA Oradea 3 din str. Menumorut pentru Oradea

5. Sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Aleșd

6. Sediul SCOSA/CSVZ Marghita, pentru Marghita,

7. Sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Săcuieni şi Valea lui Mihai

8. Sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Stei

9. Sediul CSVSA Salonta pentru Salonta

Activitatea acestor centre de permanență este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA. Sesizările se pot face şi direct la sediul DSVSA Bihor, precum și la sediile circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 şi pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la Call Center-ul Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la numărul 0800.826.787 ori la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro

În ce priveşte autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, au fost avizate cel din Piaţa Ioşia în Oradea şi cel din Piaţa Obor la Beiuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Despre Siguranţa alimentelor şi riscurile sale.
I. ”Pentru ca oamenii să fie informați, DSVA amintește și câteva ”ponturi”. Astfel, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate și etichetate corespunzător. Pe fiecare ou trebuie marcată data valabilității și codul fermei producătoare, iar pe etichetă trebuie să existe marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creștere, categoria de greutate și data valabilității. Nu se recomandă achiziționarea de ouă din surse/locuri/gospodării necunoscute, care nu au inscripționate informațiile legale sau care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, existând în acest caz riscul apariției unor tulburări gastrointestinale provocate de salmonella.” 1. Un pont util: verificarea densității ouălor într-un vas cu apă rece (~+20°C), în contextul în care densitatea ouălor scade cu creșterea duratei de păstrare; a) un ou proaspăt (până la 4 zile de la recoltare), păstrat în condiții conforme (temp.: +4÷8°C) stă culcat pe fundul vasului; b) un ou, păstrat în condiții conforme, timp de 21 zile stă în poziție verticală pe fundul vasului; 2. Cei de la DSVSA Bihor nu ne spun şi cum stă un ou păstrat timp de 30 zile, respectiv un ou alterat, într-un vas cu apă rece? Întrebarea este cu atât mai pertinentă, cu cât nu întotdeauna, data recoltării coincide cu data inscripționată pe ou. II. Pe când şi o informare (ex: pe site-ul instituției, în ziarele locale, pe afişe plasate unde trebuie, pliante etc.) care să ajungă şi la consumatorul român de bună credință, dar cu posibilități modeste, despre caracteristicile senzoriale ale cărnii de oaie, porc şi vită în stare zvântată, congelată, şi decongelată, respectiv despre criteriile senzoriale de apreciere a prospețimii cărnii (carne: proaspătă, relativ proaspătă, alterată)? III. ”Ca în fiecare an, în această perioadă premergătoare Paştelui riscul apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară crește în mod direct proporțional cu consumul unor cantități și game variate de alimente, astfel că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor anunţă că va desfășura acţiuni ample de verificare a operatorilor economici atât din sectorul alimentar, cât și cel al sănătății și mișcării animalelor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare și animalelor.” 1. O structură de control eficientă, care acționează profesionist, respectiv preventiv, tot anul, nu lucrează cu hei-rup-ul; 2. Bine că nu mai se mai umblă cu mascații, ca pe vremea numiților politic: Mircea Gelu Budău şi Dan Ioan Lung. III. În loc de concluzii: 1. Bibliografie pentru consumatorii finali: a) ”Industria alimentară între adevăr şi fraudă” – Banu, C.; Bulancea, M. ş.a. Editura ASAB, București, 2013; b) Regulamentul (UE) 1169 din 2011 actualizată; c) HG 106 din 2002, actualizată. 2. În cazul unui produs alimentar, riscurile sunt de natură: fizică, chimică şi biologică. Din păcate în țări ca şi România, a mai apărut, după 1989, încă unul: riscul de natură …politică. Cei care au făcut şi fac numiri politice, ştiu de ce!
Postat 10 Aprilie 2017, 10:05 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON