URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2016, 08:13

Diabetul zaharat (V)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diabetul zaharat este în prezent o afecţiune nevindecabilă, de aceea este foarte importantă profilaxia primară a bolii. Chiar dacă există cazuri sporadice în care hiperglicemia poate regresa sau chiar să dispară, azi se cunoaşte că diabetul odată instalat şi netratat evoluează spre complicaţiile cronice invalidante cunoscute (în aceste condiţii, când diabetul este diagnosticat, prevenirea complicaţiilor reprezintă profilaxia secundară).

Profilaxia primară se referă la evitarea abuzului de dulciuri şi a stresurilor psihice. În timpul ultimului Război Mondial, cazurile de diabet au scăzut masiv datorită lipsurilor alimentare, în contrast cu creşterea numărului de cazuri de boală la populaţiile care au acces la produse alimentare bogate în glucide rafinate; de asemenea, boala este mai frecventă la obezi, unde aportul alimentar este exagerat.

Nu este de neglijat nici sedentarismul şi stresul cotidian caracteristic populaţiilor urbane. Ca urmare este importantă "educaţia alimentară" a populaţiei, cu accent pe conştientizarea încă din copilărie a pericolelor alimentaţiei incorecte. Abuzul de dulciuri şi produse rafinate din zahăr este dăunător, proporţia acestora în raţia alimentară trebuind să fie redusă. Prevenirea obezităţii este de asemenea utilă, consumul crescut global de alimente determinând şi creşterea aportului de glucide.

Stresul psihic este considerat ca factor de risc, de aceea evitarea situaţiilor conflictuale sau modificarea reacţiilor la astfel de stări este importantă (la noi, după cutremurul din 1977 s-a constatat o creştere semnificativă a cazurilor noi de diabet în Bucureşti). Profilaxia secundară a diabetului constă în respectarea cu stricteţe a dietei şi a tratamentului indicat de medicul specialist diabetolog, cu monitorizare permanentă în vederea depistării şi tratamentului cât mai precoce al complicaţiilor.

ATENŢIE! Diabetul zaharat este o afecţiune care necesită fonduri mari pentru tratament şi dispensarizare, de aceea bolnavul trebuie să fie în evidenţa Centrului de Diabetologie, medicii specialişti de aici fiind singurii în măsură să pună diagnosticul corect şi să recomande măsurile terapeutice specifice. Boala nu se tratează la întâmplare şi nici de către neavizaţi, tratamentele de altă natură fiind dăunătoare, apariţia complicaţiilor şi a infirmităţii fiind grăbită. Reamintim că la noi tratamentul este gratuit şi sunt disponibile medicamente de ultimă generaţie.

REŢINEŢI! Bolnavul diabetic trebuie instruit de către medic privind unele aspecte medicale ale bolii şi ale complicaţiilor sale, va trebui să cunoască obiectivele tratamentului, posibilitatea de îndulcire a alimentelor cu edulcoranţi sintetici, principiile alimentaţiei sănătoase şi ale celei specifice bolii, autocontrolul glicemiei şi, un lucru deosebit de important, controlul stării emoţionale, ştiut fiind faptul că mulţi diabetici sunt deprimaţi, conştientizând că sunt vulnerabili la complicaţiile tardive şi că speranţa lor de viaţă este scurtată (uneori este necesară consilierea psihologică a bolnavilor). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON