URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2018, 16:13

Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)

Deţinuţii din Oradea şi din alte judeţe învecinate şi-au părăsit, pentru câteva ore, celulele, şi au devenit sportivi în toată regula. 68 dintre ei s-au întrecut, joi, în meciuri de fotbal care s-au desfăşurat la baza sportivă a penitenciarului orădean, de la Sântandrei.

Competiţiile, reunite sub titlul "Cupa Vest", au debutat încă de dimineaţă, de la ora 9. Echipaţi corespunzător, păziţi de gardieni şi asistaţi de arbitri care le-au urmărit atent mişcările, deţinuţii au intrat în teren fără emoţii şi motivaţi. Au avut chiar și galerie, dat fiind că angajații unităților de deținere i-au încurajat de pe margine.

"Competiţia a ajuns deja la cea de-a 12-a ediţie. Este, deja, un concurs de tradiţie şi creează în fiecare an foarte mult entuziasm în rândul deţinuţilor. Anul acesta s-au înscris 7 penitenciare: Arad, Timişoara, Deva, Gherla, Satu Mare, Baia Mare şi Oradea, în total fiind vorba despre 68 de deţinuţi", a declarat comisarul şef Daniela Blaga, coordonatorul proiectului şi şef serviciu Educaţie din cadrul Penitenciarului Oradea.

Au intrat în teren deţinuţi din toate regimurile - închis, deschis şi semideschis -, exceptând regimul de maximă siguranţă. „Sportivii” ispăşesc pedepse pentru infracţiuni diverse, de la conducere fără permis, până la furturi sau omor. De la penitenciarul orădean au participat 10 persoane.

"Pentru noi toţi e un eveniment foarte special. În primul rând, este o competiţie, în al doilea rând - o eliberare a stresului. Faptul că suntem aici dovedeşte că angajaţii penitenciarului au, oarecum, încredere în noi", a declarat BIHOREANULUI Szanto Vilmos Otto, un deţinut de 33 de ani, din Ciocaia, închis pentru omor.

Tânărul, aflat de 14 ani în spatele gratiilor, mai are de ispăşit 8 luni din pedeapsă. La doar 18 ani şi-a ucis un consătean care îi datora nişte bani. "Când ies, îmi refac familia", a mai spus Szanto.

Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a mai multe ore. Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda, finala, și implicit locul I, a fost câștigată de echipa Penitenciarului Timişoara, pe locul Locul II  - Oradea, locul III – Deva, iar pe locul IV - Gherla. Diplome de participare au mers către penitenciarele Satu Mare, Baia Mare şi Arad.

Organizatorii au oferit şi premii speciale. Astfel, Cupa Fairplay a fost câştigată de penitenciarul Baia Mare, cel mai bun golgheter a fost desemnat, de la Penitenciarul Deva, Mărginean Ion, iar cel mai bun jucător s-a dovedit a fi Dumitru Petrişor, de la Penitenciarul Timişoara. De asemenea, Marian Bivol, de la Penitenciarul Oradea, a fost desemnat drept cel mai bun portar.

Concursul de joi a fost organizat de Penitenciarul Oradea şi a făcut parte din activităţile derulate pentru reintegrarea deţinuţilor în societate, pentru a-şi exersa aptitudinile, dar şi pentru a promova spiritul de fair play.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON