URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2018, 16:13

Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)

Deţinuţii din Oradea şi din alte judeţe învecinate şi-au părăsit, pentru câteva ore, celulele, şi au devenit sportivi în toată regula. 68 dintre ei s-au întrecut, joi, în meciuri de fotbal care s-au desfăşurat la baza sportivă a penitenciarului orădean, de la Sântandrei.

Competiţiile, reunite sub titlul "Cupa Vest", au debutat încă de dimineaţă, de la ora 9. Echipaţi corespunzător, păziţi de gardieni şi asistaţi de arbitri care le-au urmărit atent mişcările, deţinuţii au intrat în teren fără emoţii şi motivaţi. Au avut chiar și galerie, dat fiind că angajații unităților de deținere i-au încurajat de pe margine.

"Competiţia a ajuns deja la cea de-a 12-a ediţie. Este, deja, un concurs de tradiţie şi creează în fiecare an foarte mult entuziasm în rândul deţinuţilor. Anul acesta s-au înscris 7 penitenciare: Arad, Timişoara, Deva, Gherla, Satu Mare, Baia Mare şi Oradea, în total fiind vorba despre 68 de deţinuţi", a declarat comisarul şef Daniela Blaga, coordonatorul proiectului şi şef serviciu Educaţie din cadrul Penitenciarului Oradea.

Au intrat în teren deţinuţi din toate regimurile - închis, deschis şi semideschis -, exceptând regimul de maximă siguranţă. „Sportivii” ispăşesc pedepse pentru infracţiuni diverse, de la conducere fără permis, până la furturi sau omor. De la penitenciarul orădean au participat 10 persoane.

"Pentru noi toţi e un eveniment foarte special. În primul rând, este o competiţie, în al doilea rând - o eliberare a stresului. Faptul că suntem aici dovedeşte că angajaţii penitenciarului au, oarecum, încredere în noi", a declarat BIHOREANULUI Szanto Vilmos Otto, un deţinut de 33 de ani, din Ciocaia, închis pentru omor.

Tânărul, aflat de 14 ani în spatele gratiilor, mai are de ispăşit 8 luni din pedeapsă. La doar 18 ani şi-a ucis un consătean care îi datora nişte bani. "Când ies, îmi refac familia", a mai spus Szanto.

Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a mai multe ore. Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda, finala, și implicit locul I, a fost câștigată de echipa Penitenciarului Timişoara, pe locul Locul II  - Oradea, locul III – Deva, iar pe locul IV - Gherla. Diplome de participare au mers către penitenciarele Satu Mare, Baia Mare şi Arad.

Organizatorii au oferit şi premii speciale. Astfel, Cupa Fairplay a fost câştigată de penitenciarul Baia Mare, cel mai bun golgheter a fost desemnat, de la Penitenciarul Deva, Mărginean Ion, iar cel mai bun jucător s-a dovedit a fi Dumitru Petrişor, de la Penitenciarul Timişoara. De asemenea, Marian Bivol, de la Penitenciarul Oradea, a fost desemnat drept cel mai bun portar.

Concursul de joi a fost organizat de Penitenciarul Oradea şi a făcut parte din activităţile derulate pentru reintegrarea deţinuţilor în societate, pentru a-şi exersa aptitudinile, dar şi pentru a promova spiritul de fair play.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON