URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2012, 13:30

Deşi încă nu are cifră de şcolarizare, Universitatea se gândeşte să mărească taxele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi peste mai puţin de două luni va demara admiterea la facultăţile orădene, încă nu se ştie câte locuri bugetate vor fi scoase la concurs la fiecare facultate în parte.

"Din păcate, încă nu am primit cifrele de şcolarizare. Ministerul Educaţiei nu a transmis aceste cifre pentru nicio universitate, iar noi cunoaştem doar capacitatea maximă de şcolarizare", a declarat rectorul Universităţii orădene, Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă. Bungău a mai spus că niciodată nu a mai existat o situaţie similară, adică la jumătatea lunii mai să nu se ştie câte locuri bugetate va avea Universitatea în următorul an şcolar.

Necunoaşterea cifrei de şcolarizare încurcă Universitatea în planurile financiare. "Nu putem face o prognoză corectă a bugetului domeniilor pe care le gestionează Universitatea din Oradea", a mai spus Bungău.

În funcţie de numărul de locuri bugetate, adică de banii pe care Ministerul îi va aloca, conducerea Universităţii ia în calcul şi mărirea taxelor de şcolarizare. "Ne propunem să ajustăm aceste taxe proporţional cu inflaţia. Suntem într-un an electoral, noul Guvern îşi propune majorarea salariilor pentru bugetari, probabil cu 8%. Dacă Ministerul nu va creşte bugetul alocat Universităţii şi noi vom fi nevoiţi să creştem salarizarea, va trebui să găsim resurse financiare, ajustând aceste taxe şi umblând la costuri", a spus Bungău, precizând totodată că anul trecut taxele de şcolarizare nu au fost modificate în funcţie de rata inflaţiei.

La admiterea din acest an, Universitatea din Oradea va avea disponibile, în total, 5.533 de locuri la studiile universitare de licenţă, respectiv 3.038 pentru masterat. Înscrierea la admitere se va face între 16 şi 23 iulie la specializările unde se impun probe, respectiv 16 şi 27 iulie la cele unde are loc o selecţie exclusiv în funcţie de mediile de la Bacalaureat. Candidaţii îşi vor depune dosarul de înscriere la secretariatul facultăţii, de luni până vineri între orele 9 şi 16, iar sâmbăta şi duminica între 9 şi 12. Examenele se vor susţine între 25 şi 27 iulie. Rezultatele şi confirmările se vor afişa în funcţie de calendarul propriu al fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere au rămas, în mare parte aceleaşi: 150 de lei pentru înscriere, tot atât pentru contestaţii, 150 de euro pentru procesarea dosarelor studenţilor străini, respectiv 100 de lei taxa de înmatriculare, aceasta fiind singura taxă mărită, de la 80 de lei. Sunt scutiţi de taxe candidaţii care au cel mult 25 de ani şi care sunt orfani de ambii părinţi, care provin din centre de plasament sau case de tip familial, cei ai căror părinţi sunt angajaţi ai Universităţii sau dun cadre didactice în activitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cotate A,B,C,D,E
in realitate cele cotate E nu reprezinta o problema. In esenta aduc bani in plus, personalul didactic fiind implicat in primul rand la domenii cotate mai bine. Dpdv contabil chiar unele domenii din A si B, unele din C ar trebui desfintate ca nici asa nu aduc bani iar in realitate la clasamentul universitatii nu au contat (clasarea universitatii in liga a doua si nu a treia s-a facut pe baza punctajelor celor din domeniile cotate C).
Postat 24 Mai 2012, 12:27 de sorbonel
Restructurare
Cele cotate E pot fi primele desfiintate: stiinte ale mediului, zootehnie, stiinte ale comunicarii (madam Lia Pop?), economia (micul mare conducator de doctorate madam Badulescu?). De ce sa mai toace banii statului daca nu-s bune de nimic? Au fost infiintate numai sa acopere vanitatile unor semidocti si a unor politruce care se vede ce au reusit pana acum. Pa pa!
Postat 23 Mai 2012, 14:00 de dr.h
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON