URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2015, 16:50

Gunoaiele bihorenilor, la prelucrat: Proiectul CJ privind managementul integrat al deşeurilor intră în faza de execuţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an de când ministrul Mediului, Attila Korodi, a semnat la Oradea contractul de finanţare pentru proiectul Consiliului Judeţean Bihor de management integrat a deşeurilor din judeţ, preşedintele Cornel Popa a semnat şi primele contracte de execuţie.

Două contracte, patru firme

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor transmis luni, primul contract semnat este pentru construirea la Oradea a unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, staţie ce va costa 27 milioane de lei şi va trebui finalizată în 10 luni. Executantul acestei lucrări este asocierea Euriteh SRL cu Good Prod SRL, contractul cuprinzând şi achiziţia de echipamente de manipulare, încărcare şi transport ale deşeurilor stabilizate.

Cel de-al doilea contract, în valoare de 63 milioane de lei, a fost semnat de Popa cu asocierea Teamnet Engineering SRL şi Constructim SA, firme ce vor trebui să construiască patru staţii de transfer a deşeurilor (câte una în Beiuş, Marghita, Salonta şi Săcueni), şi câte o staţie de sortare a deşeurilor la Beiuş, Marghita şi Salonta. Totodată, firmele vor cumpăra utilaje pentru transportul, manipularea şi încărcarea deşeurilor.

O staţie de transfer este locul în care sunt stocate deşeurile reciclabile înainte de a ajunge în staţiile de sortare, unde reciclabilele sunt separate şi balotate. Apoi, acestea sunt predate firmelor responsabile de revalorificarea lor, în timp ce deşeurile menajere, la fel ca în prezent, pot fi aduse exclusiv în depozitul ecologic din Oradea.

CJ Bihor a mai informat că în proiectul de management integrat mai urmează să fie semnate patru contracte. Astfel, vor fi dotate cu echipamente mobile de colectare staţia de sortare deja existentă la Valea lui Mihai şi staţia de transfer de la Aleşd, vor fi cumpărate utilaje de colectare a deşeurilor pentru toate cele şase zone de colectare din Bihor şi vor fi închise şi ecologizate toate cele opt depozite de deşeuri neconforme din Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai. Licitaţiile pentru aceste proceduri de achiziţie au fost realizate, sunt în faza de evaluare, contractele urmând să fie semnate în luna martie.

Deşeuri doar la Oradea

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bihor", finanţat din fonduri europene, are o valoare totală de 249 milioane de lei (54,9 milioane de euro), din care 199 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

În tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România şi-a asumat că va închide toate vechile gropi de gunoaie şi va depozita deşeurile exclusiv în aşa-numitele halde ecologice. În Bihor există un singur depozit ecologic, cel administrat de Eco Bihor în Oradea, astfel că deşeurile tuturor bihorenilor trebuie transportate aici.

Din acest motiv, CJ Bihor este nevoit să construiască în judeţ staţiile de transfer şi de sortare şi să asigure utilajele de salubritate necesare pentru transportul gunoaielor din toate satele bihorene la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe jumătate bifat, ca la amatorii liberali !!!
Iar după ce e gata lucrarea, o să ne uităm unii la alţii şi o să ne întrebăm de unde a apărut, peste noapte, operatorul regional de salubritate al judeţului Bihor, că nu auzim nimic de licitarea colectării, sortării şi prelucrării "gunoiului" pe care tronează Popa, Avrigeanu şi Kiss !!! Managementul integrat al fraierilor adunaţi cu japca la vot o să fie cel mai bun sistem de salubrizare !!!
Postat 03 Martie 2015, 08:50 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON