URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2012, 08:33

Deschideţi ştrandul! Deşi lucrările la aquapark încep abia în toamnă, Ştrandul Municipal ar putea rămâne închis (FOTO)

Deschideţi ştrandul! Deşi lucrările la aquapark încep abia în toamnă, Ştrandul Municipal ar putea rămâne închis (FOTO) ÎNCHIS! Administraţia Domeniului Public nu a făcut nicio pregătire pentru deschiderea sezonului estival la Ştrandul Municipal, sub scuza că se aştepta ca zona să devină şantier, pentru noul Aquapark...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Ştrandul Municipal lucrările de pregătire a noului sezon estival ar trebui să fie pe terminate. Pentru că au mai rămas doar câteva zile la 1 Mai, gazonul ar trebui să zumzăie de la maşinile de tuns iarba, băncile să strălucească de la noul strat de vopsea, iar probele la instalaţiile bazinelor să fie încheiate.

Nici vorbă, însă, de aşa ceva! Administraţia Domeniului Public a ignorat pregătirile, pe considerentul că ştrandul va rămâne vara aceasta închis pentru a face loc şantierului la viitorul Aquapark. Iar amânarea investiţiei pe toamnă i-a tulburat toată tihna...

02 Florentin Anton.jpgNepregătiţi

Moştenit de pe vremea comuniştilor, obiceiul pământului spune că de 1 Mai ştrandurile îşi deschid porţile. Momentul marchează debutul sezonului estival şi atrage sute de clienţi de toate vârstele, hotărâţi să forţeze vara cu o ieşire la iarbă verde.

În mod tradiţional, pensionarii iau drumul Ştrandului Ioşia, pentru a-şi îneca durerile reumatice în apă termală, în vreme ce familiştii şi tinerii aleg Ştrandul Municipal, pentru locul ceva mai umbros, bazinele mai multe şi apa mai rece. Anul acesta, orădenii nu vor mai avea însă de ales între două scăldătoare: fie se vor înghesui cu toţii la Ştrandul Ioşia, fie vor merge în Băile Felix sau chiar în Ungaria.

Administraţia Domeniului Public, care administrează ştrandurile, nu a făcut anul acesta niciun demers pentru deschiderea Ştrandului Municipal. Nu s-au făcut lucrări de reparaţii şi nu a umblat nimeni după înnoirea autorizaţiilor şi avizelor de funcţionare. "De obicei, lucrările începeau prin februarie, iar în ultima lună înainte de deschidere se mai făceau doar lucrări de vopsitorie şi tuns iarba. Anul acesta nu s-au făcut niciun fel de pregătiri, pentru că se ştia că ştrandul va rămâne închis. Aici urmează să înceapă construcţia viitorului Aquapark", spune Florentin Anton (foto), administratorul ştrandului.

La loc comanda!

Investiţie de circa 20 milioane de euro, finanţată în cea mai mare parte din fonduri europene, construcţia primului Aquparc din Oradea, botezat "Complexul wellness Nymphaea", trebuia să înceapă în această primăvară. Contractul de finanţare a fost semnat pe 22 octombrie 2011, aşa că bani sunt. Atâta doar că nu-s gata actele!

"La un proiect atât de complex e normal să apară şi modificări. Acum, suntem în faza de revizuire a proiectului tehnic de execuţie, pentru a veni în ajutorul firmelor care vor dori să participe la licitaţie cu precizări cât mai clare", spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. În principiu, modificările vor fi terminate până la sfârşitul lui aprilie, aşa că luna viitoare municipalitatea ar putea anunţa licitaţia. Numai că şi asta durează. "Până postăm anunţul pe SEAP, până se alege un câştigător, până se semnează contractul de execuţie şi până predăm amplasamentul va fi deja septembrie", spune şeful DMPFI.

În aceste condiţii, directorul recunoaşte că ADP nu ar avea motive să ţină ştrandul închis peste vară. "O să-i înştiinţăm printr-o adresă oficială că din punctul nostru de vedere pot să deschidă. Nu avem cum să începem lucrările mai repede de mijlocul lunii septembrie, când oricum sezonul se cam încheie", zice Boloş.

02 Liviu Andrica_1.jpgRăzboiul chioşcarilor

Prinşi pe picior greşit de demesrul BIHOREANULUI, reprezentanţii ADP se feresc să facă promisiuni. "Nu ne-a informat nimeni că lucrările vor începe abia în toamnă. Dacă acest lucru este adevărat, săptămâna aceasta ar trebui să analizăm posibilitatea deschiderii ştrandului", spune directorul Liviu Andrica (foto). Pe lângă faptul că reparaţii care altădată ţineau şi trei luni vor trebui comasate în doar câteva săptămâni, administraţia ştrandului se mai confruntă cu o problemă. Pentru a face loc Aquapark-ului, municipalitatea a dispus anul trecut demolarea celor opt module de alimentaţie publică din incinta ştrandului, aparţinând unor firme care şi-au câştigat amplasamentele prin licitaţii.

Unele societăţi au demarat dezafectarea clădirilor, altele au acceptat demolarea, dar se judecă cu Primăria pe cuantumul despăgubirilor, iar o firmă a contestat demolarea în justiţie, cerând municipalităţii să-i pună la dispoziţie spaţii similare în viitorul Aquapark. Războiul chioşcarilor complică şi mai tare situaţia ADP. "Pe de-o parte ştrandul nu poate funcţiona fără alimentaţie publică, iar pe de altă parte ar fi nedrept să-i lăsăm pe unii comercianţi care nu şi-au demolat clădirile să vândă în incintă, în timp ce alţii, mai înţelegători, au închis", explică Andrica.

Vine demolarea!

Cea mai mare temere este legată însă de siguranţa clienţilor. Indiferent cum va fi rezolvată problema alimentaţiei publice, construcţiile din ştrand tot vor trebui dărâmate în această vară. După incidentul de anul trecut, când o fetiţă a murit înecată în Ştrandul Ioşia din cauza lipsei unui grilaj, iar cinci angajaţi, de la lăcătuş până la directorul general, sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă, conducerea ADP e hotărâtă să-şi ia toate măsurile de precauţie. "Înainte de toate, vom stabili dacă zona de demolări poate fi izolată printr-un gard de restul ştrandului. Pregătirile pentru deschidere vor începe doar după ce ne asigurăm că nu există niciun fel de riscuri", explică Andrica.

Directorul spune că în cazul în care va hotărî să deschidă ştrandul, acesta ar putea funcţiona începând de la jumătatea lunii mai. Dacă nu, orădenilor nu le rămâne decât să se înghesuie în Ioşia alături de pensionarii care beneficiază de intrare gratuită de marţi până vineri, iar asta la un preţ majorat. Nu de alta, dar Consiliul Local a scumpit taxa de intrare la 9 lei pe considerentul că, oricum, oamenii nu prea au de ales. Intrarea în Ştrandul Apollo din Felix costă de trei ori mai mult, iar un drum de Hajduszoboszlo e şi mai scump. În aceste condiţii, Ştrandul Ioşia devine de-a dreptul atractiv...


VENITURI ÎN CREŞTERE
428.547

lei au fost veniturile Ştrandului Municipal în anul 2011, dublu faţă de 2010


02 Nymphaea.jpgAQUAPARK DE ORADEA
La scăldat, civilizat...

Contractul de finanţare a proiectului "Dezvoltarea turismului de agrement prin crearea complexului wellness termal Nymphaea Oradea" a fost semnat în octombrie anul trecut. Din valoarea totală a proiectului, de 88,3 milioane de lei, contribuţia municipalităţii se ridică la 38,9 milioane de lei, diferenţa fiind acoperită din fonduri UE.

Viitorul Aquapark (foto) va fi construit pe locul actualului Ştrand Municipal, ale cărui bazine vor fi demolate. În locul lor se vor construi 14 bazine noi şi 12 aquatobogane. Noul complex va funcţiona pe toată durata anului, pentru că va avea şi o clădire cu bazine acoperite împărţite pe zone cu specific family, relax şi adventure. Proiectul mai cuprinde un centru multifuncţional cu zonă SPA, fitness şi altele, un complex comercial, terenuri de sport, zone verzi şi o parcare cu 230 de locuri.

Durata de implementare a investiţiei este de 24 de luni, ceea ce înseamnă că în octombrie 2013 Aquapark-ul ar trebui să fie dat în funcţiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sa l deschida
in IOSIA a murit o fetita, nu sunteti normali la cap!!!!!! deschideti strand daca nu plangere PENALA
Postat 26 Aprilie 2012, 09:40 de sa l deschida
sa l deschida
sa l deschid daca nu PROTEST , ce facem cu copii nu putem merge in IOSIA toti , ce naiba face si oricum incep in sept. si termina pana in mai o parte nu l tin 2 ani inchis.Felixul e pentru STRAINI, apa avem si in CENTRU.
Postat 26 Aprilie 2012, 09:40 de sa l deschida
Ar fi mai liber in alta parte
Asta e. Eu personal nu frecventam strandul municipal, dar asa macar era mai liber in alta parte :))))))) Orice ar fi, proiectele pentru noul Aquaparc arata bine. Vom rezista si noi cumva pana atunci.
Postat 26 Aprilie 2012, 09:31 de Observer
ce smecheri sunt unii!
de ce sa l tina INCHIS , sigur au furat din el si uite ca nu l mai pot da in FOLOSINTA, un CONTROL URGENT, e strandul NOSTRU sau e PRIVAT ?
Postat 26 Aprilie 2012, 08:48 de noooooo
Partidul Social Democrat al Muncitorilor.AMIN!
Miron Cozma va candida la alegerile prezidentiale din 2014.VOTATI un \\\\\"LUCEAFAR al HUILEI\\\\\" Partidul Social Democrat al Muncitorilor.AMIN!MUNCITORI sunt baza TEMELIA unei TARI, merita RESPECT .JOOOS CRIMINALI!CINE a ORDONAT sa traga in EI sunt CRIMINALI ... Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991. Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă. La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era încercuit de manifestanţi.
Postat 26 Aprilie 2012, 08:37 de D-ZEU ne IUBESTE!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON