URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2017, 17:01

De Ziua Mondială a Păsărilor: Apel la conlucrare, pentru ca trei specii de zburătoare să cuibărească în Parcul Cefa (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anual, pe 10 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, ocazie cu care două instituţii şi două ONG din Bihor trag un semnal de alarmă asupra necesităţii protejării a trei specii de păsări care se pot observa în Parcul Natural Cefa: sitarul de mal, raţa cârâitoare şi rândunica. Chiar dacă în Bihor ajung mii de exemplare, la nivel mondial, cele trei specii sunt ameninţate cu dispariţia.

"E nevoie de acţiune, de activităţi de conservare durabile, de conştientizarea acestor pericole! E nevoie ca administraţia Parcului Natural Cefa, instituţiile de mediu, administraţiile publice locale, proprietarii de terenuri din Parcul Natural Cefa – indiferent de regimul juridic al terenurilor, să conlucreze pentru a crea cadrul cel mai bun ca aceste păsări să ne rămână oaspeţi pe perioada verii", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor din cadrul Consiliului Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Asociaţia Grupul Milvus şi Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius. Trei din aceste patru entităţi (cu excepţia APM) s-au asociat şi au preluat în acest an custodia Parcului Natural Cefa.

Sitarul de mal şi raţa cârâitoare sunt specii de păsări acvatice care au nevoie de zone umede naturale mlăştinoase, reduse drastic, din păcate, din cauza deficitului de apă din Parcul Natural Cefa. Reducerea suprafeţelor umede s-a datorat drenajului excesiv prin canale de desecare construite înainte de 1989, pentru dezvoltarea agriculturii. În timpul migraţiei, în special primăvara, mii de sitari pot fi observaţi la Pescăria Cefa, golirea bazinelor de peşte pentru pescuit reprezentând un adevărat festin pentru zburătoare. Din păcate, doar pentru o scurtă perioadă de timp. Deşi aici vin un număr impresionant de exemplare, peste 5.000 de indivizi, foarte puţini aleg să cuibărească în Parcul Natural Cefa, din cauza desecării exagerate a fânaţelor şi a zonelor umede naturale, de care păsările au nevoie pentru a se reproduce.

Rândunica, supranumită balerina aerului, este în pericol din cauza insecticidelor folosite în mediul rural în agricultură, iar în mediul urban în combaterea ţânţarilor. Presiunea pe această specie este deosebit de mare, în condiţiile în care poate fi un ajutor natural împotriva insectelor.

Pentru ca cele trei specii de păsări, dar şi multe altele, să trăiască sănătos în Parcul Cefa, sunt necesare măsuri de conlucrare între toţi bihorenii, arată iniţiatorii comunicatului. În plus, spun ei, o planetă sănătoasă este necesară pentru păsările migratoare şi oameni deopotrivă, iar dacă păsările au un viitor, înseamnă că şi omenirea va avea.

"Interdependenţa dintre oameni şi natură este baza vieţii noastre pe această planetă cu resurse din ce în ce mai limitate. Activitatea umană  reprezintă un factor periclitant pentru biodiversitate, implicit pentru păsările migratoare", se mai arată în comunicat.

Acelaşi mesaj de apel la responsabilitate l-au transmis angajaţii APM Bihor miercuri, în cadrul unor lecţii deschise ţinute la Şcoala Gimnazială Dacia din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON