URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2013, 16:53

De ziua Internaţională Anticorupţie, universitarii s-au şcolit cum să se ferească de şpăgi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

9 decembrie e Ziua Internaţională Anticorupţie, iar cu această ocazie subcomisarul Răzvan Vesa din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor şi comisarul şef Vasile Marc din cadrul DNA Oradea au fost invitaţi la un seminar iniţiat de rectorul Universităţii, Constantin Bungău, şi destinat strict universitarilor.

La întâlnire au participat câteva zeci de universitari, în mare parte cu funcţii de conducere în cadrul Universităţii. Aceştia au vrut să înveţe ce înseamnă corupţia, care sunt cauzele generatoare, diferenţa dintre mită, primirea de foloase necuvenite şi traficul de influenţă, dar şi cum să reacţioneze în cazul în care vreunul din angajaţii instituţiei ar cădea în păcat. Totodată, profesorii au vrut să ştie modul în care pot să intervină pentru prevenirea unor astfel de fapte în cadrul instituţiei cât şi pentru a crea o conduită adecvată în rândul studenţilor.

Atenţie la banii europeni!

Pe rând, Vesa şi Marc le-au prezentat universitarilor în ce constă activitatea structurilor în care lucrează, dar şi cât de importanţi sunt ei, ca dascăli, în lupta anticorupţie. "Cu ce ne puteţi ajuta: să formaţi studenţi astfel încât aceştia să nu aibă acea pretenţie de a pretinde (n.r. mită). Într-o situaţie în care cineva le oferă, să refuze", a spus Răzvan Vesa.

Insistând pe pericolul social pe care darea şi luarea de mită îl formează, Vesa le-a arătat universitarilor orădeni şi un spot publicitar cu un student care şi-a trecut examenele cu mită, devine doctor, iar profesorul său îi ajunge pacient. Totodată, subcomisarul a precizat că persoanele corupte sunt similare drogaţilor: intră într-un soi de sevraj dacă nu primesc "doza".

De cealaltă parte, Vasile Marc, după ce a făcut un istoric al anticorupţiei în România, prezentându-l pe Vlad Ţepeş drept primul luptător împotriva corupţilor, le-a spus universitarilor să aibă grijă cu banii europeni. "Mare grijă la modul în care gestionaţi fondurile europene, pentru că pedepsele sunt foarte mari". În final, acelaşi Marc le-a spus universitarilor şi o vorbă de duh. "Corupţia nu alege, DNA culege", a spus comisarul, în zâmbetele profesorilor.

La finalul prezentărilor, universitarii le-au putut pune întrebări invitaţilor. Rectorul Constantin Bungău le-a cerut să precizeze cum se poate manifesta "cumpărarea de influenţă" în Universitate, răspunzându-i-se că pot exista persoane, chiar străine de instituţie, care pot pretinde studenţilor că "au intrare" la un profesor. Astfel, pot solicita sume de bani pentru un examen, dar fără ca măcar să dea banii mai departe ori fără ca măcar să cunoască respectivul cadru didactic.

Totodată, universitarii au vrut să ştie ce se poate întâmpla cu studenţii care cumpără lucrări de licenţe, aflând că în această situaţie este necesar ca Universitatea să aibă reglementări proprii clare, de folos fiind declaraţiile pe proprie răspundere pe care studenţii sunt nevoiţi să le semneze.

O convenţie anticorupţie

9 decembrie a fost stabilită ca Zi Internaţională Anticorupţie prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. Semnată de România pe 9 decembrie 2003 şi ratificată prin Legea 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată ca structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne având ca atribuţii principale instruirea periodică a funcţionarilor, informarea şi conştientizarea cetăţenilor respectiv desfăşurarea de activităţi de poliţie judiciară, investigative şi de urmărire penală.

În Bihor, DGA vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări prin linia telefonică gratuită TelVerde 0800.806.806; e-mail la adresa bihor.dga@mai.gov.ro ; telefon/fax 0259-469.043; audienţe, la sediul serviciului; petiţii scrise, expediate prin poştă pe adresa serviciului - Mun. Oradea, str. Dunărea, nr. 2, jud. Bihor.

Cei care doresc să discute cu un reprezentant al DGA Bihor, o pot face în timpul programului de audienţe la sediu: Şeful serviciului, comisar şef Cheregi Gabriel - în prima şi a treia zi de miercuri din lună, între orele 12-15; Ofiţerul de relaţii cu publicul - în a doua şi a patra zi de miercuri din lună, între orele 12-15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pepenele
Frica pazeste pepenii musiu functionarule, ia vino tu in privat sa vezi cum se muncesc banii si are treaba nici DNAul cu tine, dar e bine sa freci menta prin Universitate....pe bani babacii, adică ai noștri, cei din sectorul privat.
Postat 10 Decembrie 2013, 14:56 de @angajat
Inchinaciune
Am invatat "noi de la DNA suntem jupanii"
Postat 10 Decembrie 2013, 08:48 de angajat
dga@dna Neamul Blagestilor
Ori unde te duci ori pe cine intrebi vei gasi in Bihor oamenii lui Blaga, simbolul prostiei si a coruptiei din Bihor,ce ne prostiti cu articole comandate si scrise de Laura G, parca nu stim cine este. Rusine pentru MAI-DNA-DGA, rusine pentru tot ce inseamna Popa din structurile de represiune.
Postat 09 Decembrie 2013, 20:10 de dga@dna
Adica au invatat, ca si crupierii, sa-si coasa buzunarele!
Si sa ia pastile care sa induca foamea!
Postat 09 Decembrie 2013, 19:06 de Palm
parol////
Rasu curcilor....
Postat 09 Decembrie 2013, 16:58 de soso
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON