URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2013, 16:00

Daţi-vă cu părerea! Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică legi fundamentale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat punerea în dezbatere publică a patru proiecte de lege care vor schimba statutul spitalelor din Romania şi mecanismul de salarizare al medicilor.

Concret, cele patru documente care urmează să intre în dezbatera publică în perioada 1 august până la 1 septembrie sunt: proiectul de lege privind salarizarea medicilor din spitale, proiectul de lege privind malpraxisul, proiectul privind statutul spitalelor şi proiectul principiilor pachetului serviciilor medicale de bază.

"Este important de subliniat faptul că, în afară de proiectul privind răspunderea civilă, celelalte sunt proiecte pilot", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă afişat pe siteul Ministerului Sănătăţii, proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop creşterea veniturilor medicilor şi stoparea exodului medicilor, plecând de la principiul că într-o unitate sanitară singurii care aduc venituri în urma serviciilor realizate sunt medicii.

"În prezent există o grilă de salarizare bugetară în care este inclusă şi prestaţia medicului, grilă anacronică şi complet nemulţumitoare. În proiectul pilot al legii, vom scoate medicul din statutul bugetar şi îi vom oferi mai multe variante de lucru. Dacă optează să rămână în unitatea sanitară de stat şi să muncească normă întregă, atunci va avea posibilitatea, după orele de program, să realizeze consultaţii private în paturi private sau într-o cotă parte privată dintr-o secţie a spitalului public. În acest fel, medicul va avea posibilitatea să realizeze venituri suplimentare în condiţii optime de timp şi confort", a spus ministrul.

Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege.

Proiectul de lege care prevede modificarea statutului spitalelor dă posibiltatea acestor unităţi să devină instituţii autonome, cu mai multă flexibilitate în asigurarea unui management eficient, astfel încât spitalele să devină competitive, iar medicii să fie plătiţi după performanţă.

Conform proiectului pilot, spitalele se vor împărţi în două categorii, unele de interes naţional (spitalele regionale de urgenţă, spitalele judeţene de urgenţă şi institutele) şi spitalele de interes local (spitalele municipale şi cele orăşeneşti).

Vor fi alese 12 unităţi medicale pentru implementarea proictului pilot, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prin HG.

"Sistemul sanitar are nevoie de manageri performanţi, care să acţioneze eficient şi responsabil, în interesul pacienţilor, dar şi al angajaţilor din subordine. Acest lucru va duce treptat la depolitizarea funcţiei de manager", a precizat ministrul Sănătăţii, în cadrul conferinţei de presă.

Proiectul va ramane in dezbatere publică în urmatoarele 30 de zile, timp în care MS aşteaptă propuneri din partea tuturor celor interesaţi pentru a-l putea completa şi îmbunătăţi.

Pe parcursul lunii, coordonatorul proiectului, Secretarul de Stat Raed Arafat, va relua discuţiile cu toţi partenerii MS - asociaţii de pacienţi, Colegiul Medicilor, sindicate.

În cazul proiectului privind răspunderea civilă (malpraxis), principala modificare este instituirea obligatorie a unei proceduri care să aducă pe primul plan soluţionarea amiabila a litigiului, prin negociere directă între asigurat, asigurator şi pacient.

Pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse şi garanţia că atunci când se va dovedi actul de malpraxis va fi despăgubit de către asiguratori.

De asemenea, noua lege le oferă medicilor o protecţie reală din partea asiguratorilor în cazurile de malpraxis, ei fiind asiguraţi atât pentru daune materiale cât şi morale.

În proiect a fost introdusă şi clauza de anterioritate, astfel încât medicul să fie asigurat pentru incidente petrecute cu pana la 3 ani inaintea incheierii contractului de asigurare.

Elementele definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază.

În definirea pachetului de bază MS încearcă să găsească un echilibru între nevoile individului şi dreptul său la sănătate pe de o parte şi obiectivul de a aduce eficienţă în sistemul sanitar, pe de altă parte.

În acest sens, definirea pachetului de bază se face după următoarele principii:

- extinderea accesului populaţiei la servicii sanitare de bază, incluzând aici şi asiguraţi şi neasiguraţi
- accentul pus pe prevenţie
- eficacitatea şi cost-eficacitatea

Pachetul de bază va conţine următoarele componente:

- Servicii preventive. Fiecare cetăţean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boală şi servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri;
- Servicii de urgenţă. Cetăţenii vor beneficia de servicii de urgenţă prin creşterea acoperirii şi a calităţii acestora, în cadrul ambulanţei, serviciului SMURD, Centrelor de Permanenta şi al Unităţilor - Compartimentelor de Primiri Urgenţe;
- Programe de sănătate. Se va asigura acces în totalitate pentru programele care se adresează principalelor probleme de sănătate ale populaţei: cancer, diabet, boli cardiovasculare / neurovasculare, transplant, boli rare, etc.;
- Medicul de familie va avea un rol esential in furnizarea de servicii din pachetul de baza
- Ambulatoriul de specialitate va reprezenta domeniul de asistenta medicala care va trebui sa preia gradual cea mai mare parte din serviciile de sanatate furnizate actualmente in spital;
- Spital. Serviciile medicale oferite in cadrul spitalului vor fi eficientizate.

Proiectele urmau să fie postate pe pagina de web www.ms.ro, secţiunea transparenţă decizională şi sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu anul viitor.

Până joi după amiază, însă, proiectele nu fuseseră lansate pe internet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
:)))))
asta la ce varsta are poate sa fure linistit ca nu va face inchisoare :))) nu e prost PONTA deloc !!!
Postat 02 August 2013, 16:03 de :)))))
foarte bine
Din moment ce sunt legi care ne afecteaza intr-un fel sau altul pe noi , oamenii de rand, mi se pare normal sa avem si noi ceva de spus. Daca s-ar si tine cont de ce zicem , ar fi genial.
Postat 01 August 2013, 18:38 de sonya
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON