URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2019, 18:22

Dansatori în Piața Unirii: Peste 150 de orădeni au participat la flash-mob-ul organizat de Ziua Sindromului Down (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 150 de orădeni, cei mai mulţi tineri, s-au strâns, joi, în Piaţa Unirii şi au dansat împreună cu copii şi adulţi afectaţi de sindromul Down, în cadrul unui flash-mob. Evenimentul a încheiat marşul organizat de Asociaţia Down Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Marşul "Nu lăsa pe nimeni în urmă" a început înainte de ora 15, în faţa magazinului Crişul, unde s-au adunat voluntari, studenţi, dar şi familii care au copii cu această afecţiune. Susţinătorii au defilat apoi pe Calea Republicii, cu pancarte în mâini şi cu zâmbete pe faţă.

"Mă bucur că susţinem aceste persoane. Văd oameni plini de energie, fericiţi şi care, cel mai important, nu sunt diferiţi de noi şi nu ar trebui să îi ignorăm", a spus Daiana, o studentă prezentă la marş.

În Piaţa Unirii, preşedinta Asociaţiei Down din Oradea, Lucia Ciobanu, a vorbit despre cât de important este ca semenii să fie alături de astfel de persoane, care au nevoie de mai multă afectivitate.

"Vă rog să vă aplaudaţi, pentru că sunteţi minunaţi. Mă bucur că v-aţi strâns atât de mulţi pentru aceşti oameni care merită atenţia noastră", a spus la microfon şi Arina Moş, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea. Ea i-a îndemnat pe cei prezenţi să petreacă timp cu cei afectaţi de sindromul Down, ca voluntari, pentru a-i înţelege mai bine.

"Este foarte furmos. Mă bucur că măcar o dată pe an se face ceva pentru ei", a declarat Tamara, care a venit la eveniment împreună cu fratele ei mai mic, suferind de acest sindrom.

După marş, toţi participanții au dansat împreună pentru a celebra Ziua Mondială a Sindromului Down, pe mai multe melodii, între care "U are cool", oferită de Philip Abusi de la Mokamusic. Manifestarea s-a încheiat cu o horă, în care au fost prinşi şi curioşii aflaţi în trecere prin Piaţa Unirii.

În Bihor, potrivit statisticilor Asociaţiei Down Oradea, sunt peste 300 de oameni cu astfel de probleme. Asociaţia Down Oradea îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 28 de ani, sprijinind copiii şi tinerii cu sindrom Down în Centrul de Zi Iedera, situat pe strada Louis Pasteur nr. 42, unde 76 de persoane, copii şi adulţi, fac terapie cu membrii asociaţiei.

În România, Ziua Mondială a Sindromului Down a fost sărbătorită concomitent şi în Bacău şi Craiova.

Video: Dan Bureția / Mădălina Sim

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON