URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2013, 12:20

Cutremurele din Galaţi cresc în intensitate. Ultimul bilanţ: şase seisme în şapte ore

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit Digi24, seara şi noaptea de vineri au adus şase cutremure noi în judeţul Galaţi, de intensitate mai mare decât până acum: o magnitudine de aproape 4 pe scara Richter. De ce vin seismele în avalanşă nu se ştie nici la la 11 zile de când fenomenul a început să sperie localnicii.

În mai puţin de două săptămâni s-au înregistrat aproape 30 de cutremure de intensitate medie care au făcut ca pâmântul de la marginea satului Izvoarele să se crape. Pe deal, craterele au şi trei metri adâncime.

Primul cutremur al serii de vineri şi cel mai puternic s-a produs la ora 17:29, având o magnitudine de 3,8, la o adâncime de 8 kilometri. A urmat după doar nouă minute încă un seism, de 2,9 magnitudine. Imediat după miezul nopţii de vineri, pământul s-a mişcat din nou, cu o magnitudine de 3,4, urmând la doar două minute o replică de 2,6.

Geologii şi geodezii de la Institutul pentru Fizica Pământului au fost la faţa locului, au făcut măsurători şi vor reveni în zilele următoare pentru a verifica dacă aceste cratere se măresc, mai ales după cutremurele serii de vineri.

În plus, pe site-ul instituţiei vor fi publicate zilnic rapoarte cu privire la activitatea seismică din zonă, iar cel mai recent poate fi consultat aici. Potrivit documentului, hipocentrele cutremurelor indică o creştere a adâncimii seismelor dintre două falii tectonice: falia Sfântul Gheorghe, de nord-est, şi falia Peceneaga Camena, de sud-vest.

În zonă sunt instalate trei mini staţii seismice, iar vineri specialiştii de la Măgurele şi geofizicienii au montat trei staţii GPS care înregistrează mişcarea solului şi vibraţiile produse, transmiţându-le către INFP. Datele obţinute ar ajuta în determinarea cauzei seismelor.

Oamenii de ştiinţă au totuşi o certitudine: cutremurele sunt de natură tectonică şi nu sunt cauzate de exploatările petroliere din apropiere. Între timp, localnicii încearcă să îşi regăsească liniştea prin rugăciuni. Preotul din sat a oficiat o slujbă specială vineri dimineaţă în acest sens.

O echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi va rămâne în permanent la Izvoarele pentru a putea lua primele măsuri în cazul unui dezastru. Autorităţile locale au luat măsuri în cazul în care va fi nevoie ca localnicii din Izvoarele să fie evacuaţi. Au fost stabilite primăriile şi şcolile din localităţile vecine unde ar urma să fie cazaţi, iar într-un depozit din Tecuci au fost duse pături, saltele, paturi şi produse de igienă personală de care aceştia ar putea avea nevoie.

Zilele acestea, în Vrancea - zona în care seismele sunt la ordinea zilei - nu s-au înregistrat mişcări telurice deosebite. În schimb, vineri dimineaţă, la ora 9:41, s-a produs un seism în judeţul Gorj, în apropierea localităţii Novaci, de magnitudine 2,7 şi o adâncime de 14 kilometri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON