URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2012, 10:32

Curăţenie chibzuită: Bugetul micşorat la salubritate nu va afecta curăţenia oraşului

Curăţenie chibzuită: Bugetul micşorat la salubritate nu va afecta curăţenia oraşului FĂRĂ TĂIERI! Chiar dacă oraşului i se alocă mai puţini bani pentru salubritate, nu înseamnă că străzile ori parcurile vor fi măturate de mai puţine ori, sau că se vor goli mai rar coşurile de gunoi. Măsura vrea doar să evite risipirea banilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2012 este unul paradoxal pentru Oradea. Deşi sunt prognozate venituri mai mari, bugetul este unul cumpătat, întrucât oraşul începe să plătească din ratele la tramvaiele Siemens. Drept urmare, inclusiv capitolul salubritate din buget este unul de an greu.

Primăria a decis, pentru a ţine sub control cheltuielile, să aloce acestor activităţi acelaşi buget ca anul trecut. Urmând ca, pe parcurs, dacă va fi nevoie, fondurile să se suplimenteze.

Salubritate & Co

În 2011, Primăria a alocat, la început de an, 12 milioane de lei pentru sectorul salubritate. Bugetul a fost însă suplimentat de-a lungul anului, ajungând în final să se ridice la 13,4 milioane de lei. Asta nu înseamnă, însă, că atâţia bani a încasat operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, de la Primărie.

01 eduard florea.jpg"Salubritatea nu presupune doar curăţenia străzilor ori golitul coşurilor de gunoi, ci e un program complet derulat de Direcţia Tehnică şi care cuprinde, pe lângă salubrizare şi deszăpezire, achiziţie de mobilier urban, cheltuieli legate de vechea haldă de deşeuri, servicii plătite Penitenciarului pentru munca deţinuţilor, banii alocaţi fundaţiei SOS Dogs pentru adăposturile câinilor comunitari, lucrări de întreţinere şi reparaţii pe spaţiile verzi din cele patru loturi în care e împărţit oraşul, precum şi achiziţia de brazi", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Ca anul trecut

În acest an, banii alocaţi pentru salubritate sunt cu 11% mai puţini decât s-a cheltuit anul trecut. Practic, bugetul acestui sector în 2012 va fi tot de 12 milioane de lei. "Reducem la minim planul iniţial al bugetului, ca să stimulăm toate serviciile să se încadreze în bani", zice Florea.

Primăria nu va reduce din activităţile elementare din salubritate, precum salubrizarea străzilor ori deszăpezirea, însă caută metode ca să ţină cheltuielile sub control. Dacă ar porni de la o sumă mai mare, cu suplimentările care sunt inevitabile, la final de an bugetul ar ajunge şi mai mare. "În fiecare an încercăm să ducem spre investiţii o sumă cât mai mare, iar o metodă este să reducem la minim planul de buget", explică directorul economic.

În plan sunt cuprinse lucrările şi investiţiile esenţiale, urmând ca banii pentru alte propuneri să fie alocaţi doar dacă ideile sunt bine gândite şi argumentate. Dacă peste an vor exista alocări suplimentare la buget, el va fi rectificat şi vor fi acceptate şi mai multe investiţii.

Accent pe servicii

Activitatea operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, nu va fi, însă, afectată de scăderea bugetului. "Operatorul e plătit în baza lucrărilor efectuate pe bază de comandă. Dacă aceste lucrări sunt recepţionate de colegii mei, vor fi şi plătite", precizează Florea.

01 Gabriela Malinas.jpgLa rândul său, conducerea RER Ecologic Service înţelege raţionamentul Primăriei. "Noi ne vom desfăşura activitatea astfel încât nicio stagnare a nivelului bugetar să nu fie resimţită de orădeni. Ne vom strădui ca activităţile noastre să fie de o calitate cât mai bună, astfel încât toţi cetăţenii să fie mulţumiţi de cum arată oraşul", spune directorul general marketing-economic Gabriela Mălinaş (foto).

Cât despre planul de activităţi şi investiţii al companiei, Mălinaş spune că nu a fost definitivat. "În mod cert vom pune accent pe serviciile oferite, inclusiv pe serviciul de închiriere a containerelor, dat fiind faptul că recent am achiziţionat un utilaj nou, Multicarul, cu care oferim un nou serviciu: închirierea de containere de mici dimensiuni", arată directoarea.

Bugetul redus al salubrităţii, ca de altfel întregul buget al Primăriei, va fi supus dezbaterii Consiliului Local, însă înainte de asta va intra în dezbatere publică, astfel ca orice orădean să poată face propuneri. Important e ca acestea să fie pertinente, ţinând cont de anul auster care se anunţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON