URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2017, 11:18

Curăţenia de primăvară: Pe 6 martie începe prima campanie de curăţenie generală din acest an

Curăţenia de primăvară: Pe 6 martie începe prima campanie de curăţenie generală din acest an FIŢI GATA... Noua campanie a curăţeniei de primăvară se va derula, ca de obicei, în două etape: cea programată între 6 şi 24 martie vizează zona de sud a oraşului, iar între 27 martie şi 14 aprilie va viza partea situată pe malul drept al Crişului

După o iarnă parcă fără sfârşit au răsărit cei dintâi ghiocei, semn că primăvara bate la porţile oraşului. Pentru că e anotimpul înnoirii, Primăria Oradea şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, le dau orădenilor ocazia să-şi primenească grădinile şi casele, în prima săptămână a lunii martie dând startul unei noi campanii de curăţenie generală. De-a lungul acesteia, timp de şase săptămâni, localnicii vor putea inclusiv să scape, gratuit, de deşeurile voluminoase şi vegetale.

Tradiţia continuă!

Ca în fiecare primăvară şi toamnă din ultimii ani, campania de curăţenie generală se va întinde pe o perioadă de şase săptămâni, răgaz suficient pentru ca orădenii să se debaraseze, fără a plăti nimic în plus, de toate obiectele de uz casnic (piese de mobilier, mochete, covoare, uşi, geamuri ori alte obiecte de mari dimensiuni) şi resturi vegetale rămase în urma dereticării caselor, curţilor şi grădinilor, în acest scop urmând să fie amplasate containere speciale în toate zonele oraşului. Va fi interzisă, însă, depozitarea în aceste recipiente a deşeurilor electrice şi ra esturilor rezultate în urma lucrărilor de construcţii şi renovări.

Dacă în precedentele campanii containerele erau mutate săptămânal pe alte străzi, de data aceasta organizatorii campaniei au decis ca ele să rămână timp de trei săptămâni în locurile în care vor fi amplasate de la bun început. Astfel, în prima jumătate a campaniei, între 6 şi 24 martie, recipientele vor fi puse în partea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, iar între 27 martie şi 14 aprilie în jumătatea nordică, aflată pe malul drept al râului.

Episodul I

Aşadar, în primele trei săptămâni ale campaniei, 30 de containere vor fi amplasate în tot atâtea locuri din cartierele sudice. Amplasamentele exacte sunt: parcarea SC Victor Inox SRL (strada Tudor Vladimirescu), străzile Mareşal Ion Averescu, Grădinarilor, Ronald Reagan (pod Peţa), Feldioarei (lângă incinta metalică pentru deşeuri), Aleea Călinului, în cartierul Europa, în intersecţiile Mihail Kogălniceanu cu Mihai Viteazul, Nicolae Olahus cu Horea, Principatele Unite - podul de la Informatica, Decebal - Tuberozelor, Octavian Goga - Traian Blajovici, Padişului - Fagurelui, Splaiul Crişanei - Oneştilor, Xenopol - Şt. O. Iosif, Henri Coandă - Richard Wagner, Nicolae Bolcaş - Aurel Vlaicu, Barcăului - Greierului, Taberi Geza - Arţarilor, Meşteşugarilor - Haţegului, Erkel Ferenc - Theodor Aman, Sextil Puşcariu - Beiuşului, Johannes Gutenberg - Măcieşului, Ciheiului - Liszt Ferencz, Navigatorilor - Fântânilor, Nojoridului - Apateului, precum şi în pieţele Episcop Valeriu Traian Frenţiu, Devei, Ţăranilor şi Tineretului.

Atenţie la reguli!

În cea de-a doua jumătate a campaniei, containerele vor fi mutate pe cele 30 de amplasamente de pe malul drept. Mai precis, acestea se vor afla la intersecţiile Piaţa Creangă cu Nicolae Jiga, Libertăţii cu Iosif Vulcan, Izvorului - pod Teodor Neş, Louis Pasteur - Colinelor, Gheorghe Doja - Bărăganului, Adevărului - Arinului, Aleea Ştrandului - Schiff Erno, Bihorului - Ion Bogdan, Ion Bogdan - Johann Strauss, Pascal - Bârsei, Transilvaniei - Traian Lalescu, Bihorului - Strugurilor, Tuşnadului - Aluminei, Borşului - Uzinelor, Carpaţi - Aluminei, în Piaţa Bucureşti, lângă biserica din Podgoria, în faţa Clubului Constructorul din strada Ady Endre, pe platoul din faţa magazinului chinezesc de pe strada Berzei, pe strada Mehedinţi (lângă Casa Minunată), pe Şelimbărului (lângă Spitalul Pelican), lângă Detaşamentul de Pompieri din strada Aluminei, în faţa bisericii din strada Costache Negruzzi, pe Sovata (în spatele Profi) şi pe Iza (lângă punctul termic).

Orădenii sunt îndemnaţi să arunce deşeurile numai în containere, nu şi pe lângă, în caz contrar putând fi amendaţi de Poliţia Locală. Pentru persoanele fizice care aruncă gunoaie pe străzi, amenzile variază între 200 şi 500 lei, iar pentru cele juridice între 1.500 şi 2.000 lei. Dat fiind că pentru toată lumea campania de curăţenie se desfăşoară gratis, nimeni n-ar trebui să rişte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON