URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2010, 14:00

Cum se porneşte executarea silită a datornicilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam săptămânile trecute, putem să obţinem o hotărâre judecătorească de obligare la plată a celor care datorează bani fie pe calea procedurii somaţiei de plată, fie printr-un proces obişnuit dacă datornicul refuză concilierea. Trebuie să vedem însă cum putem, în ipoteza în care datornicul refuză executarea de bună voie a hotărârii judecătoreşti prin care a fost obligat la plată, să executăm silit această hotărâre.

Pentru a executa silit o hotărâre judecătorească este necesar, în majoritatea cazurilor, să obţinem învestirea cu formulă executorie a hotărârii care trebuie să fie irevocabilă - adică să nu mai poată fi atacată cu apel sau recurs. Cererea de învestire se depune la instanţa care a judecat procesul în primă instanţă, iar la cerere se vor alătura copii de pe hotărârea sau hotărârile judecătoreşti (dacă s-a judecat procesul şi în apel şi/sau recurs), iar la cerere se anexează şi dovada plăţii unei taxe de timbru de 4 lei şi timbru judiciar de 0.15 lei.

Se pot învesti cu formulă executorie şi executa silit şi alte acte cărora legea le recunoaşte calitatea de titlu executoriu cum ar fi, spre exemplu filele CEC ori biletele la ordin refuzate la plată precum şi contractele de împrumut autentificate de notarul public.

După ce obţinem învestirea cu formulă executorie (această procedură durează în medie 1-2 săptămâni), va trebui să ne adresăm unui executor judecătoresc care să pună în executare silită hotărârea judecătorească, fila CEC, biletul la ordin sau contractul autentic.

Hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în care urmează să se efectueze executarea ori, în cazul urmăririi bunurilor, de către executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în care se află acestea. Cererea de executare silită, însoţită de titlul executoriu, se depune la executorul judecătoresc.

Acesta, de îndată, va solicita instanţei de executare încuviinţarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare şi titlul respectiv. În tot cursul executării, executorul judecătoresc este obligat să aibă rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, cu respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor părţilor.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON