URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
09 Februarie 2012, 23:38

Cum luptă Guvernul indian împotriva corupţiei: legalizează şpaga!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornind de la premiza că mita la scară mică este cea care provoacă pagube mari, iar lupta împotriva evaziunii fiscale este cu atât mai grea cu cât contribuabilii au tot mai puţină încredere tocmai în reprezentanţii fiscului, consilierul-şef al ministrului indian de Finanţe, Kaushik Basu, a găsit o soluţie pentru combaterea corupţiei: legalizarea "unor anumite tipuri de dare de mită". Iniţiativa a provocat dezbateri furtunoase.

Un site din India, ipaidabribe.com, înfiinţat de activişti anticorupţie, arată cât de corupţi sunt oficialii acestei ţări: sunt prezentate peste 8.500 de cazuri de dare de mită, în valoare de 375 de milioane de rupii (8,4 milioane de dolari). De exemplu, pentru ca un poliţist să binevoiască să înregistreze o plângere privind furtul unui telefon mobil trebuie să-i bagi în buzunar 100 de rupii, pentru eliberarea unui certificat de căsătorie şpagă funcţionarului ajunge însă la vreo 500 de rupii, scrie site-ul amintit, citat de Capital.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, cifrele sunt mult mai mari când este vorba de restituirea impozitului pe venit, unde "comisionul" este fix 10%, ceea ce înseamnă sume între 5.000 şi 50.000 de rupii pentru fiecare caz în parte.

Pentru a stopa acest gen de fenomene, consilierul-şef al ministrului indian de Finanţe, Kaushik Basu, sugerează că de vină e tocmai legea, care tratează drept infracţiuni atât darea de mită, cât şi primirea de mită. În opinia sa, este greu să arăţi cu degetul un oficial corupt, pentru că nu doar el, ci şi cel care i-a dat mită încalcă legea, iar dacă acesta face plângere, riscă să fie judecat sau, mai probabil, silit să dea încă o dată mită, de data aceasta poliţiei.

Basu vrea să "legalizeze" doar aşa-numita "mită de hărţuire", cea pe care o persoană o plăteşte pentru a obţine lucruri la care are dreptul legal. În astfel de cazuri, susţine el, "donatorului" trebuie să i se asigure imunitate, iar plângerea sa, dacă e dovedită, ar trebui să ducă nu doar la pedepsirea "beneficiarului", ci şi la despăgubirea "donatorului". Teama de a nu fi prinşi ar trebui să-i facă pe "beneficiari" mai reţinuţi, atunci când e vorba să ceară mită.

Din tonul plângerilor raportate site-ului anticorupţie rezultă că există multe persoane hotărâte să riposteze împotriva oficialilor corupţi, iar ideea lui Basu ar putea fi luată în considerare. Ca şi cea de a transfera cât mai multe tranzacţii pe Internet, pentru a evita contactul dintre "donator" şi "beneficiar".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6464 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON