URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Iunie 2024, 08:55

„Galben” mai pal: Cine a câștigat și cine a pierdut în Bihor în urma alegerilor locale? Rezultate finale și câteva interpretări

„Galben” mai pal: Cine a câștigat și cine a pierdut în Bihor în urma alegerilor locale? Rezultate finale și câteva interpretări UN BIHOR MAI COLORAT. Harta politică a județului rezultată în urma alegerilor arată că, din 49 de primării, PNL păstrează 44, PSD crește de la 23 la 32, iar UDMR de la 21 la 22. AUR și USR n-au reușit să câștige nici una, însă Partidul Patrioților Români fondat de orădeanul Mihai Lasca a cucerit-o pe cea din Girișu de Criș, prin candidatul Dan Babău (foto). Șinteul a rămas al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, iar Cetariu al AMT
„Galben” mai pal: Cine a câștigat și cine a pierdut în Bihor în urma alegerilor locale? Rezultate finale și câteva interpretări REVOLTĂ ANTI-UDMR. Duminică noapte, secțiile de votare din Săcueni l-au dat câștigător la Primărie pe Boros Dávid (AMT), cu un avans de 9 voturi în fața edilului Béres Csaba (UDMR), dar pentru că rezultatul n-a fost anunțat, sute de localnici au protestat în centrul orașului (foto). Voturile au fost renumărate până când, în final, primarul în funcție și-a asigurat victoria cu un singur vot diferență!
„Galben” mai pal: Cine a câștigat și cine a pierdut în Bihor în urma alegerilor locale? Rezultate finale și câteva interpretări VOT FĂRĂ SECRETE. Candidata PNL la Primăria Lugașu de Jos a reclamat că sub coordonarea edilului UDMR Sorbán Levente (foto) zeci de alegători au votat „ajutați” în cabine de subalterni ai acestuia, sub pretextul că nu văd, le tremură mâna sau nu știu carte. O ștampilă de vot a dispărut la prima oră dintr-o secție, în alta vizibilitatea tabletei care a filmat numărarea voturilor a fost obturată, iar în a treia a fost modificat procesul verbal cu rezultatele...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai costisitor, cu cei mai mulţi candidaţi, cei mai mulţi magistraţi în Birourile Electorale de Circumscripţie, cei mai mulţi membri în birourile secţiilor de votare, cel mai greoi proces de numărare a voturilor şi cele mai multe contestaţii - acestea sunt superlativele, nedorite, ale scrutinului din 9 iunie.

Rezultatele alegerilor locale, cu cea mai mare miză, n-au produs schimbări spectaculoase, dar vor avea, totuşi, efecte, atât înainte ca noii aleşi locali să intre în pâine, la toamnă, cât şi după. BIHOREANUL vi le prezintă pe cele mai importante... 

Alegeri la superlativ, nereguli pe măsură

Nu mai puţin de 5.524 candidaţi, reprezentând partide şi alianţe electorale, au concurat pentru un mandat în cele 101 consilii locale din Bihor, 329 pentru primării, 330 pentru cele 34 de poziţii de membru al Consiliului Judeţean şi 7 pentru şefia acestuia. 85 de judecători şi procurori au fost preşedinţi şi locţiitori ai Birourilor Electorale de Circumscripţie locale, iar 2.456 de membri ai Corpului Experţilor Electorali, preşedinţi, locţiitori şi operatori de tablete STS în cele 659 secţii de votare, cu datoria să asigure corectitudinea întregului proces electoral.

Cu toate acestea, pe final de campanie, BEC-urile au fost asaltate cu plângeri. La Salonta, de pildă, pentru că edilul Török László ar fi transformat un eveniment finanţat de Primărie într-unul pentru UDMR, la Brusturi pentru că primăriţa Livia Bârlău a împărţit lemne de foc preferenţial localnicilor care i-au promis votul, în ambele cazuri fiind sesizaţi procurorii, la Spinuş, deoarece preşedinta şi locţiitoarea unei secţii au făcut propagandă candidatei PSD la primărie.

Grav e, însă, că au fost multe nereguli în ziua votării. La Lugaşu de Jos, mulţimi de alegători au votat în cabine "ajutaţi" de angajaţi ai Primăriei, iar edilul Sorbán Levente s-a postat personal în faţa secţiilor de votare şi şi-a pus apropiaţii să împartă oamenilor cereri cum că voiau să fie "asistaţi". De altfel, pentru violarea secretului votului au fost deschise două dosare penale, însă votanţilor, nu instigatorilor. Cu toate astea, deşi a primit zece plângeri pe parcursul zilei, BEC Lugaşu n-a văzut nicio încălcare a legii.

În altă zonă a judeţului, un bihorean a fost prins încercând să voteze şi a doua oară, iar pe Facebook campania a continuat nestingherită, motiv de contravenţii.


VOT FĂRĂ SECRETE. Candidata PNL la Primăria Lugașu de Jos a reclamat că sub coordonarea edilului UDMR Sorbán Levente (foto) zeci de alegători au votat „ajutați” în cabine de subalterni ai acestuia, sub pretextul că nu văd, le tremură mâna sau nu știu carte. O ștampilă de vot a dispărut la prima oră dintr-o secție, în alta vizibilitatea tabletei care a filmat numărarea voturilor a fost obturată, iar în a treia a fost modificat procesul verbal cu rezultatele...

Optimism fără rezultate 

Ciprian Blejan, AURLa sfârşitul zilei, politicienii s-au adunat în sediile de partide din Oradea pentru rezultate. Unii s-au hazardat în declaraţii înainte să le afle, de pildă candidaţii AUR la şefia CJ Bihor şi la Primăria Oradea. "Avem şanse reale la 4 primării", zicea Ciprian Blejan (foto), iar Costel Moza pronostica "4 mandate în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean, poate chiar mai mult". După câteva ore, când au apărut, ca urmare a numărătorilor paralele, rezultatele l-au contrazis cu totul pe Blejan şi au confirmat doar pe jumătate optimismul lui Moza.

La PSD, comentând exit-poll-ul pe ţară, şeful organizaţiei judeţene şi candidat la şefia CJ Bihor, Aurel Mohan, a preluat, voluntar sau nu, sloganul liberalilor bihoreni, zicând că "ţara merge pe drumul cel bun". "Primarul" Adrian Madar, care în campanie se lăuda cu "un scor istoric, cel mai bun după 1990", "cu 2 în faţă", a bătut în retragere, declarându-se "rezervat optimist".

Primii care au dat rezultate, pe baza raportărilor din secţii, au fost, ca de obicei, liberalii: "Am câştigat la Căpâlna", "am pierdut la Săcădat", "am câştigat la Oşorhei", "am pierdut la Lunca", se auzea din când în când câte un PNL-ist. A doua zi, după ce Statistica a confirmat că Florin Birta a câştigat un nou mandat cu 68,57%, acesta le-a mulţumit pe Facebook orădenilor, urmat de Ilie Bolojan, care a anunţat şi ierarhia pentru şefia CJ Bihor, cu cifre rotunjite: el avea 57%, UDMR-istul Cseke Attila 19%, PSD-istul Mohan 15,5%, iar Blejan de la AUR 4%.

Singurii care au făcut o conferinţă de presă au fost, luni, UDMR-iştii. Cseke Attila şi Szabó Ödön erau satisfăcuţi că îşi păstrează cei 21 de primari, la Salonta (68,9%), Săcueni (la un vot în faţa AMT), Valea lui Mihai, Abrămuţ, Biharia (87,9%), Borş (95,38%), Buduslău, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig (72,89%), Lugaşu de Jos (82,68%), Paleu (doar 49,43%), Roşiori, Sălacea, Sălard, Sâniob, Şimian (92,98%), Tarcea, Tămăşeu, Tăuteu, Viişoara. În plus, au câştigat şi Marghita (48,04%), "inclusiv cu voturile românilor", cum a zis Szabó, iar pentru Parlamentul European au trecut pragul lejer.

Pierderi...

PNL îşi subţiază zestrea de primari de la 49 la 44. Păstrează Oradea, Aleşd, Beiuş (cu 63,02%), Ştei (67,38%), Abram, Aştileu (92,77%), Auşeu, Balc, Bunteşti, Cefa (84,6%), Chişlaz, Cociuba Mare, Criştioru, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Drăgeşti (93,10%), Hidişelu de Sus, Holod (87,95%), Lazuri de Beiuş (100%, candidat unic), Lăzăreni, Mădăras, Măgeşti, Nojorid, Olcea, Oşorhei (80,67%), Răbăgani, Rieni (100%, candidat unic), Roşia, Sânnicolau Român, Sântandrei (78,89%), Spinuş, Şoimi, Şuncuiuş, Tileagd, Vadu Crişului şi Vârciorog. 

PNL a luat de la PSD 6 primării: Tinca (unde edilul fugise la PSD şi a primit doar 39,8%), Nucet, Bulz, Brusturi (cu Radu Gavra, în faţa primăriţei PSD Livia Bârlău, judecată pentru tentativă de omor), Câmpani (unde a câştigat şeful OPC Bihor, Giani Bura), Căpâlna (unde PSD-istul Dorin Corcheş, şi el şef de deconcentrată, a luat doar 33,4%) şi Sâmbăta. 

Pe de altă parte, liberalii au pierdut 11 UAT-uri: Marghita (Marcel Sas Adăscăliţii a luat doar 33,16%), Avram Iancu, Bratca, Ciumeghiu, Girişu de Criş, Lunca, Popeşti, Pomezeu, Vaşcău, Săcădat, Suplacu de Barcău. În unele locuri din cauza uzurii (în Girişu edilul Ioan Paşca este la al 5-lea mandat şi are 72 ani), în altele şi din cauza aroganţei (cazul lui Ioan Şora, din Pomezeu) ori a lipsei de rezultate.

... şi câştiguri 

Cristian Laza primar SanmartinPSD urcă spectaculos, de la 23 la 32 de primării, păstrând Batăr, Boianu Mare, Borod (77,86%), Budureasa, Căbeşti, Cărpinet, Ceica, Copăcel, Derna, Finiş (nevasta primarului actual, Apolonia Man, a câştigat cu 39,45%), Gepiu, Husasău de Tinca, Ineu, Pietroasa, Pocola, Remetea, Sânmartin - primarul Cristian Laza (foto) l-a învins usturător, cu 71,07%, pe vicepreşedintele liberal al CJ Bihor, Călin Gal -, Sârbi Tărcaia, Toboliu, Tulca, Ţeţchea, Uileacu de Beiuş. De asemenea, a câştigat Vaşcău (preotul Sebastian Bursaşiu a renunţat la sutană şi a primit 63,12%), Avram Iancu, Bratca, Ciumeghiu, Lunca (a câştigat cu 49,87% fostul consilier judeţean PNL Dorin Boca, trecut la PSD), Pomezeu, Popeşti, Săcădat, Suplacu de Barcău.

La Şinteu rămâne primar Lasak Benedek (UDSCR, cu 100%, candidat unic), iar la Girişu de Criş a produs o surpriză uriaşă candidatul PPR, Dan Babău, care a câştigat (cu 44,42%) în faţa lui Ioan Paşca (PNL), Ioan Babău (PSD) şi Alin Meza (AUR). 

În ciuda trendului naţional care îl cotează la 14%, în Bihor AUR nu a câştigat nicio primărie, la fel şi USR, care îşi confirmă decăderea, ratând a doua oară să devină relevant pe plan local.

Oradea, reviriment UDMR 

Deşi nici măcar vineri, la 5 zile după scrutin, BEJ Bihor nu a publicat rezultatele oficiale, BIHOREANUL le-a aflat din procesele verbale oficiale, inclusiv pentru Oradea şi CJ Bihor.

În municipiu au votat 76.547 persoane (în 2020 au făcut-o 68.391), înregistrându-se 75.343 voturi valabile pentru alegerea primarului şi 75.317 pentru alegerea consilierilor.  

Florin Birta primar OradeaLiberalul Florin Birta (foto) a câştigat Primăria cu 68,57% (procentual cu 1,56% sub scorul din 2020, când a avut 70,13%), primind însă cu 3.700 mai multe voturi decât în urmă cu 4 ani (51.666 acum faţă de 47.966 voturi atunci).

Îl urmează Biró Rozália (UDMR) - 13,83% (cu 2,76% peste scorul lui Cseke din 2020), Adrian Madar - 8,64% (cu nici 1% peste Emilian Pavel acum patru ani), Costel Moza (AUR) – 3,43%, Daniel Palaghianu (USR) – 2,41%, Csomortányi István (AMT) – 2,41% şi Andrei Boroş (PPR) – 0,70%.

Pentru Consiliul Local Oradea, PNL a primit 58,11% (faţă de 65,20% în 2020), UDMR 16,59% (11,45% în 2020), PSD 11,97% (8,89%), AUR 5,39%, USR 4,43%, AMT 2,15%, PPR 0,77% şi PUSL 0,59%. Prin urmare, liberalii vor avea 17 mandate (în loc de 20, deci pierd majoritatea de două treimi, necesară proiectelor importante), UDMR 5 (cu unul mai mult decât în prezent), PSD tot 3, iar AUR 2 (unul prin redistribuire).

Doar Birta şi Csomortányi au avut scoruri peste cele ale PNL şi respectiv AMT, în timp ce Biró, Madar, Moza, Palaghianu şi Boroş s-au situat sub nivelurile propriilor partide - UDMR, PSD, AUR şi respectiv PPR, semn că nu au fost consideraţi cei mai buni candidaţi de către votanţii acestora.

La Judeţ, acelaşi trend 

Pentru Consiliul Judeţean s-au prezentat la vot 279.080 bihoreni, înregistrându-se 270.449 de voturi valabil exprimate pentru alegerea preşedintelui şi 269.770 pentru cea a consilierilor.

Ilie BolojanIlie Bolojan (foto) a recâştigat detaşat şefia administraţiei judeţene cu 57,14% (în 2020 a avut 61,51%), primind cu 1.692 mai puţine voturi decât atunci (154.536 voturi acum, 156.241 cu 4 ani în urmă). El este urmat de Cseke Attila (UDMR) cu 19,27% (în 2020 Szabó József avusese 15,72%), Aurel Mohan (PSD) cu 15,54% (Ioan Mang a avut 14,86%), Ciprian Blejan (AUR) cu 4,3%, Alex Orjan (USR) cu 1,76%, Habinyák István (AMT) cu 1,66% şi Mihai Lasca (PPR) cu 0,61%.

Votul politic pentru consilierii judeţeni a dat câştigător tot PNL cu 50,85% (sub scorul de 56,86% din 2020), urmat de UDMR cu 20,05% (peste 2020, când a avut 17,21%), PSD - 17,88% (în creştere faţă de cele 15,54% din 2020), AUR - 5,04%, USR - 2,3%, AMT - 1,57%, SOS - 1,19%, PUSL - 0,63% şi PPR - 0,49%. 

PNL are asigurate 18 mandate în CJ Bihor, cu 4 mai puţine decât în prezent, UDMR 7 mandate, PSD tot 7 (ultimul prin redistribuire), iar AUR 2 mandate (al doilea prin redistribuire). 

Bolojan a avut mai multe voturi decât toţi ceilalţi candidaţi la un loc, dar şi peste lista PNL, doar Lasca şi Habinyák mai fiind deasupra propriilor partide. În schimb, Cseke, Mohan, Blejan şi Orzan au luat scoruri sub cele înregistrate de UDMR, PSD, AUR şi USR.

De notat că, în ciuda dublului eşec, niciun lider local al USR nu s-a gândit să demisioneze, contrar gestului preşedintelui partidului, Cătălin Drulă.

Abia din toamnă

Pentru că scrutinul din 2020 a avut loc în septembrie (amânat de pandemie), primarii şi consilierii votaţi acum îşi vor prelua mandatele doar în luna octombrie. Griji au, însă, de ce să îşi facă încă de pe acum.

În primul rând, pentru că în consilii au intrat mai multe partide decât în urmă cu 4 ani, acestea vor fi mai atomizate. La Brusturi, de exemplu, cei 11 membri ai Consiliului Local reprezintă nu mai puţin de 5 partide (PNL, PSD, PUSL, AUR şi USR), astfel că viitorului primar, liberalul Radu Gavra, îi va fi extrem de greu să formeze o majoritate, chiar şi simplă, cu atât mai mult una de două treimi pentru a-şi trece proiectele importante.

O necunoscută vor fi majorităţile de două treimi inclusiv în CL Oradea şi în CJ Bihor, unde primarul Birta şi preşedintele Bolojan vor fi nevoiţi să se bazeze, la adoptarea proiectelor strategice, pe sprijinul unuia sau altuia dintre celelalte două partide cu 7 mandate, fie UDMR, fie PSD. De altfel, primarii vor fi la mâna consilierilor mai mult decât oricând.

O altă problemă e că în campanie în numeroase comune primarii au devenit subit harnici, comandând lucrări, de obicei asfaltări, pentru care au tocat deja grosul bugetelor, ceea ce înseamnă că noii primari care vor înlocui perdanţii vor găsi conturi sleite. Vor porni, aşadar, cu stângul, iar şansele de a-şi respecta promisiunile vor fi reduse din start...


PRIMARII DIN BIHOR
Aproape un sfert, noi

Din cei 101 primari bihoreni, 24 vor fi începători, fiind nou aleşi (numele sunt îngroşate):

Oradea - Florin Birta (PNL) 
Aleşd - Ioan Todoca (PNL) 
Beiuş - Gabriel Popa (PNL) 
Marghita - Demián Zsolt (UDMR) 
Salonta - Török Laszlo (UDMR) 
Săcueni - voturile dintr-o secție vor fi renumărate luni, 17 iunie
Ştei - Balaj Gheorghe-Iulian (PNL) 
Valea lui Mihai - Karsai József Attila (UDMR) 
Vaşcău - Sebastian Bursaşiu (PSD) 

Abram - Gabriel Nuţaş (PNL)
Aştileu - Vasile Lazăr (PNL) 
Auşeu - Mitică Lazăr (PNL)
Avram Iancu - Dorin Toma (PSD)
Balc - Sorin Sabău (PNL)
Batăr - Ioan Mughiuruş (PSD)
Biharia - Szilágyi Zoltán (UDMR)
Boianu Mare - Ioan Bandula (PSD)
Borod - Sorin Sarca (PSD)
Borş - Bátori Géza (UDMR) 
Bratca - Nelu Precup (PSD)
Brusturi - Radu Gavra (PNL) 
Budureasa - Adrian Magda (PSD)
Buduslău - Kócza István (UDMR) 
Bulz - Cosmina Piţ-Dogar (PNL)
Bunteşti - Sorin Degău (PNL)
Căbeşti - Corina Ene (PSD) 
Căpâlna - Răzvan Birău (PNL)
Cărpinet - Petru Curta (PSD) 
Cefa - Dumitru Bărnău (PNL) 
Ceica - Ana Şovre (PSD) 
Cetariu - Biró Ferenc (AMT)
Cherechiu - Nyiri Sándor (UDMR)
Chişlaz - George Bezi (PNL)
Ciumeghiu - Gheorghe Huple (PSD)
Câmpani - Giani Bura (PNL)
Cociuba Mare - Mihai Sferle (PNL) 
Copăcel - Silviu Petriţa (PSD) 
Criştioru de Jos - Fănel Tulvan (PNL)
Curăţele - Teodor Mocioran (PNL)
Curtuişeni - Nagy István (UDMR)
Derna - Iarko Segheciu (PSD)
Diosig - Mados Attila (UDMR)
Dobreşti - Florin Copos (PNL)
Drăgăneşti - Mihaela Man (PNL)
Drăgeşti - Delia Farcaş (PNL) 
Finiş - Apolonia Man (PSD) 
Gepiu - Ioan Purge (PSD) 
Girişu de Criş - Dan Babău (PPR)
Hidişelu de Sus - Adrian Petroi (PNL)
Holod - Sandu Săsăran (PNL) 
Husasău de Tinca - Florentin Faur (PSD)
Ineu - Dumitru Togor (PSD)
Lazuri de Beiuş - Adrian Bogoşel (PNL)
Lăzăreni - Cristian Paul (PNL)  
Lugaşu de Jos - Sorbán Levente (UDMR) 
Lunca - Dorin Boca (PSD)
Mădăras - Eugen David (PNL) 
Măgeşti - Marin Merţ (PNL)
Nojorid - Petru Baba (PNL)
Olcea - Flore Bocşe (PNL)
Oşorhei - Ioan Gligor (PNL)
Paleu - Somogyi Lajos (UDMR)
Petreu - Barcui Barna (UDMR)
Pietroasa - Alin Laza (PSD)
Pocola - Vasile Birta (PSD)
Pomezeu - Viorel Ciuhandu (PSD) 
Popeşti - Tudor Cheregi (PSD)
Răbăgani - Călin One (PNL)
Remetea - Adrian Ştefănică - (PSD)
Rieni - Gheorghe Bota (PNL)
Roşia - Remus Moţiu (PNL)
Roşiori - Kelemen Zoltán (UDMR
Săcădat - Adrian Făşie (PSD)
Sălacea - Horváth Béla (UDMR)
Sălard - Nagy Miklós (UDMR)
Sâniob - Zatyikó Jácint (UDMR)
Sâmbăta - Alex Cocerjuc (PNL)
Sânmartin - Cristian Laza (PSD)
Sânnicolau Român - Dumitru Munge (PNL)
Sântandrei - Ioan Mărcuş (PNL)
Sârbi - Gavril Herman (PSD) 
Spinuş - Alexandru Fonai (PNL)
Suplacu de Barcău - Alin Popoviciu (PSD) 
Şimian - Borsi Lóránt (UDMR) 
Şinteu - Laşak Benedek (UDSCR)
Şoimi - Ioan Vaida (PNL)
Şuncuiuş - Doru Gabor (PNL)
Tarcea - Vajna Antal (UDMR) 
Tămăşeu - Miklós Matyi (UDMR)
Tărcaia - Aurel Ille (PSD)
Tăuteu - Vincze Nándor (UDMR)
Tileagd - Adrian Codrean (PNL)
Tinca - Vlad Popa (PNL)
Toboliu - Adrian Crăciun (PSD)
Tulca - Daniel Avrămuţ (PSD)
Ţeţchea - Florin Cazan (PSD) 
Uileacu de Beiuş - Mihaela Sabău (PSD)
Vadu Crişului - Dorel Cosma (PNL)
Viişoara - Beke Vasile (UDMR)
Vârciorog - Vasile Cociuba (PNL)


VIITORII CONSILIERI

27 pentru Oradea

În urma votului din 9 iunie, PNL primeşte 17 mandate, pentru Florin Birta (dar cum acesta va rămâne primar, locul îi va reveni supleantului Andrei Crăciun), Arina Moş, Dănuţ Dejeu, Marcel Dragoş, Camelia Dulca, Grigore Morar, Carmen Rus, Mihai Torjoc, Antonia Nica, Teofil Filimon, Ligia Burtă, Călin Barabas, Laviniu Domocoş, Claudia Chimerel, Alexandru Tirla, Ioan Lezeu şi Florin Marinău.

Cele 5 mandate ale UDMR sunt pentru Szabó József, Pető Csilla, Szántó Ildikó, Györgyi Csaki János şi Papp Lilla Aliz. 

PSD rămâne la 3 mandate, pentru Adrian Madar, Alin Novac Iuhas şi Horea Raul Sebeşan.

AUR are 2 mandate, pentru Costel Moza şi Ioana Lavinia Popuş.

"Parlamentul" judeţean

În CJ Bihor, PNL are 18 mandate, pentru Ilie Bolojan (dar pentru că acesta rămâne preşedinte locul va fi preluat de Dumitru Fechete), Mircea Mălan, Ancuţa Şchiop, Cristian Buzlea, Ionel Avrigeanu, Marcela Prada, Horea Abrudan, Daniel Pop, Cristian Mihuţa, Leontina Daragiu, Teodor Suciu, Dan Bodea, Traian Turle, Călin Morar, Ovidiu Cseh, Bogdan Hodişan, Constantin Neniu şi Călin Gal.

UDMR a primit 7 mandate, pentru Csiszer Norbert, Kéri Hajnal, Grim András, Szijártó Szilárd, Gheorghe Chiş, Iakab Ferenc şi Ştefan Corchiş.

PSD are alocate 7 mandate, pentru Aurel Mohan, Adriana Vladu, Békési Csaba, Felix Cozma, Nicolae Avram, Sergiu David şi Florian Ciora.

AUR a primit 2 mandate, pentru Ciprian Blejan şi Diana Noane.


ALEGERI CU SCANDAL
Sute de contestaţii, toate respinse

La cele 101 Birouri Electorale locale din Bihor au fost înregistrate peste 100 de sesizări privind suspiciuni de fraudă, iar, după încheierea votării, Biroul Electoral Judeţean Bihor a avut de soluţionat 11 contestaţii depuse de diverşi candidaţi.

Un reprezentant al Alianţei pentru Lugaş a acuzat, de pildă, că s-au încălcat regulile ce impun ca, la numărarea voturilor, preşedintele sau locţiitorul biroului secţiei de votare să citească cu voce tare conţinutul buletinelor de vot, iar numărarea acestora să fie înregistrată audio şi video fără întrerupere. 

Candidatul PPR la Primăria Salonta a reclamat că în procesele verbale s-au consemnat alte rezultate decât cele reieşite din numărarea voturilor, doi candidaţi la CL Avram Iancu au acuzat că la alocarea mandatelor nu s-a ţinut cont de toate voturile date unui partid care n-a trecut pragul, candidatul PNL la Primăria Finiş a acuzat nereguli la numărarea voturilor şi înregistrarea rezultatelor în procesele verbale, un candidat PMP la CL Pietroasa a reclamat că procesul verbal a fost scris de o persoană care nici nu făcea parte din biroul secţiei de votare, candidatul AUR la Primăria aceleiaşi comune că la numărarea voturilor au participat angajaţi subalterni ai candidatului PSD. În fine, un candidat la Primăria Sânnicolau Român a acuzat incorectitudinea alocării mandatelor de consilier, iar candidatul PNL la Primăria Căbeşti că primăriţa PSD l-a... calomniat.

Toate contestaţiile au fost respinse şi de BEJ, motivând că petenţii nu s-au adresat în prealabil Birourilor Electorale locale şi nu au prezentat dovezi.

Cele mai serioase plângeri au fost adresate direct Biroului Electoral Central, pentru anularea şi repetarea alegerilor pentru primăriile Săcueni, Lugaşu de Jos şi Lunca (unde un candidat PNL a acuzat transporturi organizate la urne şi un aflux de flotanţi mai mare decât erau cuprinşi în evidenţele administraţiei locale).

BEC a respins toate cele trei cereri de repetare a alegerilor, motivând pe de o parte că petenţii nu au dreptul să facă sesizări în nume personal (ci doar partidele), iar pe de altă parte că nu au prezentat dovezi, deşi această obligaţie le revenea lor.

Sacueni
REVOLTĂ ANTI-UDMR. Duminică noapte, secțiile de votare din Săcueni l-au dat câștigător la Primărie pe Boros Dávid (AMT), cu un avans de 9 voturi în fața edilului Béres Csaba (UDMR), dar pentru că rezultatul n-a fost anunțat, sute de localnici au protestat în centrul orașului (foto). Voturile au fost renumărate, iar primarul în funcție părea că și-a asigurat victoria cu un singur vot diferență! Însă, la o săptămână de la scrutin, la Săcueni iar se numără voturile...


REZULTATE PENTRU P.E. 
Alianţa PSD-PNL, sub media naţională

Potrivit rezultatelor disponibile pe platforma rezultatevot.ro, pentru alegerile europene clasamentul în Bihor a fost:

Alianţa PSD-PNL - 45,87%
UDMR - 22,22%
AUR - 13,55%
Alianţa Dreapta Unită (USR - PMP - Forţa Dreptei) - 3,99%
SOS - 3,6%
REPER - 2,28%
Vlad Gheorghe (independent) - 2,03%
Nicolae Ştefănuţă (independent) - 1,89%
Partidul Diaspora Unită - 1,33%
PUSL - 0,84%
Silvestru Şoşoacă (independent) - 0,63%
PPR - 0,57%
PRM - 0,39%
Alternativa Dreaptă - 0,28%
Partidul Socialist Român - 0,27%
Paula Pârvănescu (independent) - 0,26%


PREŢUL PROTESTELOR
Cum au votat orădenii din Podgoria

În condiţiile în care în campanie locuitorii cartierului orădean Podgoria au participat la 5 proteste împotriva presupusei decizii a Primăriei şi CJ Bihor de a duce viitorul Inel Metropolitan de Nord printre casele lor, este interesant că nemulţumirea, exploatată intens de USR şi PSD, nu a adus celor două partide un folos semnificativ.

În secţia 42 din cartier, clasamentul pentru Primărie a fost: Florin Birta (PNL) 48,37%, Biró Rozália (UDMR) 22,13%, Adrian Madar (PSD) 15,4%, Daniel Palaghianu (USR) 8,99%, Csomortányi István (AMT) 3,47%, Costel Moza (AUR) 1,3%, Andrei Boroş (PPR) 0,43%. Pentru CL Oradea, rezultatele au fost: PNL 38,66%, UDMR 24,84%, PSD 16,63%, USR 13,39%, AMT 3,23% şi AUR 2,59%.

La preşedinţia CJ Bihor, Ilie Bolojan (PNL) a fost pe primul loc, cu 47,43%, urmat de Cseke Attila (UDMR) 28,11%, Aurel Mohan (PSD) 12,23%, Habinyák István (AMT) 2,78%, Ciprian Blejan (AUR) 1,93% şi Mihai Lasca (PPR) 0%. 

Pentru "parlamentul" judeţean, PNL a luat 41,77%, UDMR 25,11%, PSD 14,93%, USR 10,17%, AMT 3,67%, SOS 0,86%, PUSL 0,43% şi PPR 0%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PREŢUL PROTESTELOR Cum au votat orădenii din Podgoria
majoritatea tacuta prefera sa fie inca un drum asfaltat in cartier care sa conecteze strazile de pe dealuri, precum Ecaterina Teodoroiu. Sigur au inteles ca nu o sa fie drum express uzinal de tiruri, ci un drum local orasenesc.
Postat 17 Iunie 2024, 23:05 de unu
Democrația a cam pierdut
1,5 milioane de voturi anulate pe țară ridică mari suspiciuni legate de transparența alegerilor mai ales dacă avem în vedere că buletinele de vot se tipăresc fără nici un nr de serie, cod de bare, fără nici o trasabilitate / verificare așa că poți să anulezi câte vrei și poți pune altele câte vrei în loc. De multe ori și câteva zeci / sute de voturi influențează candidatura. În diaspora au fost și acolo foarte multe anulate iar oamenii au mers și sute de kilometri să voteze. Nu cred că au aruncat banii munciți pe benzină să anuleze un vot. Rămân cele mai suspecte alegeri de după revoluție!
Postat 17 Iunie 2024, 10:35 de georgemarian
Mulțumim
Un articol bine structurat și informativ.
Postat 17 Iunie 2024, 10:00 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON