URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2014, 17:46

Cristian Puşcaş: PDL va "încerca să coaguleze o majoritate" împotriva mutării Muzeului în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul organizaţiei locale a PDL, Cristian Puşcaş, a declarat joi că democrat-liberalii sunt împotriva proiectului de relocare a Muzeului Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea, motivând că este "o soluţie absurdă". Puşcaş a declarat că "PDL nu va negocia nicio soluţie de compromis şi va încerca coagularea unei majorităţi necesare respingerii acestui proiect".

Întrebat ce formaţiuni vor încerca PDL-iştii să atragă de partea lor, atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul Local, acesta a afirmat că este vorba despre UDMR, care, în opinia lui Puşcaş, şi-ar dori eliberarea Palatului Baroc cât mai repede - lucru care nu s-ar întâmpla în cazul mutării MŢC în Cetate - şi PSD.

"Mizăm pe colegii din UDMR, care sunt direct interesaţi în ceea ce priveşte clădirea Palatului Baroc. Ne bazăm pe nevoia lor de spaţiu acolo. În al doilea rând este vorba despre cei din PSD, pe care vom încerca să-i facem să înţeleagă inoportunitatea acestei idei. Credem că toată lumea are de suferit în urma acestui proiect, căci ar însemna 5 ani de amânare până la finalizarea noului muzeu", a afirmat consilierul local Cristian Puşcaş.

Întrebat cum comentează, în acest context, faptul că viceprimarul Ovidiu Mureşan a ieşit recent în conferinţă de presă alături de primarul Ilie Bolojan, susţinând proiectele municipalităţii, preşedintele PDL Oradea a afirmat că asta n-ar trebui să-l împiedice pe viceprimarul PSD-ist să se opună unei idei inoportune. "Şi noi susţinem proiectele benefice ale oraşului. Nu văd o incompatibilitate între faptul că viceprimarul Mureşan susţine proiectele municipalităţii şi faptul că dânsul va vota sau nu va vota proiectul Muzeului", a precizat Puşcaş.

În cadrul conferinţei de presă, acesta a mai precizat că PDL este decisă să utilizeze "orice mijloc democratic pentru zădărnicirea intenţiilor enunţate de edilii liberali", de la petiţii online, până la sesizarea organismelor naţionale şi internaţionale, iniţierea unor consultări populare (referendumuri) privind oportunitatea implementării acestui proiect sau chiar demiterea celor care "îl susţin abuziv pe agenda publică".

Ca să-şi sublinieze poziţia împotriva mutării Muzeului în Palatul Princiar, Puşcaş a enumerat argumente precum faptul că fluxurile de circulaţie din Cetate nu permit adaptarea spaţiilor acesteia pentru un Muzeu de aceste dimensiuni şi a precizat că, dacă totuşi s-ar încerca acest lucru, asta ar însemna distrugerea şi refacerea majorităţii finisajelor din Palatul Princiar.

Cristian Puşcaş a mai afirmat că nici argumentele financiare nu sunt în favoarea acestei mutări, căci ar fi nevoie de investiţii mari - care în opinia lui nici nu pot fi estimate - în modificarea Cetăţii, dar şi în adaptarea fostei Garnizoane pentru a găzdui sedii de instituţii, pe care PDL-istul le-a estimat la 750.000-1.000.000 de euro. "Vorbim de recompartimentări, remobilări, iluminat, curenţi slabi, etc", a spus acesta.

Acesta a făcut referire şi la "eventualele penalizări" pe care finanţatorul european le-ar putea impune municipalităţii pentru schimbarea destinaţiei spaţiilor din Cetate. "Poziţia PDL este cât se poate clară şi univocă: susţinem instalarea şi funcţionarea MŢC în clădirea fostei Garnizoane şi suntem de părere că finalizarea lucrărilor şi inaugurarea noului sediu al muzeului trebuie să se întâmple cât mai repede, în folosul şi spre binele tuturor", a adăugat preşedintele PDL Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Legislatie PATRIMONIU
Asa cum scrie în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008 se prevede pedeapsa cu închisoare pentru “degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea unui bun cultural mobil clasat” (Art. 85). Aleşii locali sunt conştienţi de gravitatea şi posibilele urmări ale hotărârii de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în cetate , unde inevitabil patrimoniul se va distruge în foarte scurt timp, cu toate cosmetizările care s-ar putea face clădirii cetăţii ? Ar fi cu conştiinţa împăcată ştiind că au hotârât cu bună ştiiinţă distrugerea patrimoniului cultural al acestui popor. In acelasi sens este si Legea muzeelor si a colectiilor publice nr. 311/2003, Art. 34: Constituie infractiune degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea bunurilor din patrimoniul muzeelor si al colectiilor publice si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
Postat 14 Martie 2014, 11:40 de Popescu Ioan
Mai putoi, treci in banca si taci!
Mai putoi de PDL, realocarea unei institutii tine de conditiile financiare si tehnico-institutionale de la un moment dat, de cele de oportunitate si legalitate! Ce te bagi in seama si faci din tema asta una politica, ca sa vorbesti neintrebat pe langa subiect!
Postat 14 Martie 2014, 10:27 de GG
Aniversare ... 9 ani Oradea si Crisana fara muzeu
DIN 2005 ORADEA nu mai are muzeu ...decat ocazional multumim express leprelor politice Tarle, Kiss si Popa si intereselor voastre murdare ... de a nu realiza muzeul si ne vrem oras turistic de talie nationala si europeana cu 2- 3 case memoriale.
Postat 13 Martie 2014, 21:15 de Johny B
HOTARAT cu CAPUL
Un vot NOMINAL al fiecarui CONSILIER LOCAL si JUDETEAN ar lamuri oradenii si bihorenii despre functionarea CL si CJ dupa modelul MAN!!!
Postat 13 Martie 2014, 18:12 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON