URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2011, 15:29

Constipaţia cronică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constipaţia cronică este foarte răspândită în ţările cu standarde ridicate de civilizaţie, 10% din populaţie luând laxative în mod constant. Cauzele cele mai frecvente sunt neglijarea impulsului de defecaţie şi lipsa de iniţiere a acesteia, cu acumularea ulterioară de materii fecale uscate în cantitate mare la nivelul rectului.

Suprimarea voluntară a nevoii de defecaţie poate apărea încă din copilărie, la vârsta începerii folosirii closetului sau mai târziu, datorită unor cauze de ordin social, neadaptare la mediu, boli care obligă la imobilizare la pat etc. Constipaţia cronică este mai frecventă la femei, debutul fiind de regulă în adolescenţă şi începutul perioadei adulte.

Afecţiunea evoluează treptat, pacientul devenind tot mai puţin conştient de plenitudinea rectală (datorită distensiei constante a rectului), iar defecaţiile fiind din ce în ce mai dificile. Prin apariţia hemoroizilor şi a fisurilor anale dureroase, senzaţia de defecaţie poate fi suprimată, caz în care pacienţii devin consumatori cronici de laxative, sau recurg la clisme pentru a face posibilă defecaţia. Problemele de constipaţie ar trebui discutate cu medicul pentru a se putea face diferenţierea de unele posibile boli care pot evolua cu constipaţie.

Atenţie! Tratamentul este dificil, necesitând de cele mai multe ori schimbarea unor obiceiuri vechi, conştientizarea şi răspunsul la impulsul de defecaţie. Iniţierea obiceiului de încercare a defecaţiei zilnic şi la aceeaşi oră este benefic (la majoritatea indivizilor senzaţia de defecaţie apare dimineaţa după micul dejun). Iniţierea unor exerciţii fizice (de exemplu câteva minute de mers rapid) înaintea încercărilor de defecaţie pot fi de asemenea utile.

Reţineţi! Regimul alimentar trebuie să conţină alimente bogate în fibre, cum sunt legumele verzi sau cerealele neprelucrate. În cazurile fără răspuns la modificările de comportament şi dietă se va iniţia administrare de laxative de volum (cum este hemiceluloza) sau praf de tărâţe neprelucrate. Pacienţii mai vârstnici sunt mai rezistenţi la aceste măsuri, fapt ce impune utilizarea clismelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
blow
@coriolan. puti a cufurit de la o posta. daca nu iti place ce vezi, inchide ochii. poate n-ai sesizat ca pe site exista o rubrica de sanatate, cu articole scrise in mod constant de un medic. mai ia un laxativ si mars frustratule :)))
Postat 06 Februarie 2011, 18:21 de paralela60
partz
un articol si un ziar de....ba, iar inventati ziaristi?macar terminati cu particula escu.chirila, ti-e rusine sa postezi articole despre constipatie? :)))))
Postat 06 Februarie 2011, 16:15 de coriolan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON