URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2017, 17:42

Consiliul Local a majorat tariful lunar de colectare a deşeurilor la 9,06 lei pe persoană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luna aceasta, orădenii vor plăti mai mult pentru gunoi. Consiliul Local a majorat luni, în şedinţă extraordinară, tariful de colectare a deşeurilor cu 6,9%.

Abonamentul de salubritate datorat lunar de persoanele fizice se va scumpi de la 8,47 lei pe persoană la 9,06 lei pe persoană.

În cazul persoanelor juridice, care plătesc taxa de depozitare la kilogram, tarifele vor creşte cu 91%, de la 15,14 euro pe tonă la 28,94 euro pe tonă.

"Majorarea de tarife a fost făcută ca urmare a intrării în vigoare a taxei de mediu, de 80 lei pe tona de deşeuri depozitată la groapa de gunoi, începând cu 1 ianuarie. Operatorul de salubritate doar colectează taxa şi o dă mai departe, nu câştigă niciun ban în plus", a explicat directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea.

Conform statisticilor, Oradea produce circa 74.700 tone de deşeuri pe an, din care la groapa de gunoi ajunge o cantitate de 58.000 de tone.

Majorarea de preţ a fost calculată astfel încât din tariful suplimentar plătit de clienţi să se acopere taxa de depozitare de 80 lei pe tonă, care se ridică la 4,6 milioane lei pe an.

Municipalitatea nu va aplica taxa de depozitare pe deşeurile colectate selectiv sau pământul şi va păstra la 2,41 euro pe tonă tariful aplicat deşeurilor rezultate din construcţii şi demolări pentru a încuraja orădenii să le transporte la groapa de gunoi.

Prorogată în mod repetat, taxa de depozitare a fost adoptată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 196 din 2005 şi are ca scop diminuarea cu 15% pe an a candităţii de deşuri depozitate în fiecare an în gropile de gunoi.

Sumele încasate se fac venit la Administraţia Fondului pentru Mediu, care le va cheltui pe investiţii şi proiecte pentru protecţia mediului.

Începând de anul viitor, taxa de depozitare a deşeurilor colectate va fi majorată de le 80 lei la 120 lei pe tona de deşeuri depozitată.

Citiți și articolul „Arunci, deci plăteşti! Anul acesta, depozitarea deşeurilor va costa oraşul cu 80 lei/tonă mai mult

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON